Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Kvinna står vid ett fönster med handen över ögonen. Hon ser ut att vara trött och sjuk.

Personer med långtidscovid upplever dåligt bemötande från vården

22 juni, 2021

COVID-19. Många personer med långtidscovid upplever stora brister i bemötandet från vården, och de tycker också att vårdpersonalen har dålig kunskap om deras tillstånd. Resultaten framkommer i två examensarbeten genomförda av läkarstudenter vid Göteborgs universitet, baserat på intervjuer med 48 patienter.

  • Här kan du läsa Frida Smidts examensarbete Långtidscovid – patienternas upplevelser av bemötande i primärvården.
  • Här kan du läsa Aida Hadzinumanbegovics examensarbete Bristen på kunskap om långtidscovid – vad vi vet och hur patienterna upplever problemet.

Detta är studentarbeten, som i sak ska uppfylla samma vetenskapliga grundkrav som vilken refereegranskad vetenskaplig rapport som helst. Studentarbetet behöver dock inte vara lika omfattande. Även om den slutliga granskningen av examensarbetena ännu inte är klar, visar en förhandsgranskning av en expert på området att den kvalitativa metodiken är genomförd enligt konstens alla regler.

– Det är min bestämda övertygelse att de brister vi hittar, både vad gäller vårdens bemötande och kunskaper, är reella. Att ta reda på hur utbrett detta är och hur stor variationen är mellan olika vårdenheter kräver däremot ett betydligt större patientmaterial, kommenterar professor Henrik Sjövall, som handlett studenternas examensarbeten om långtidscovid.

Intervjuer och enkäter med 48 personer

Det är läkarstudenterna Aida Hadzinumanbegovic och Frida Smidt som i sina examensarbeten undersökt hur postcovidpatienter upplever mötet med vården. Båda har de nu en termin kvar på utbildningen på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Examensarbetena baserades på intervjuer med 48 personer, rekryterade via Svenska covidföreningen (en patientförening för personer med långtidscovid och deras anhöriga). Många i den grupp som intervjuades var medelålders högutbildade kvinnor som levde ett fysiskt aktivt liv innan de fick covid. De flesta bodde i Västra Götalandsregionen eller i Region Stockholm. 14 (29 procent) av intervjupersonerna hade fått covidinfektionen bekräftad med PCR-test eller antikroppssvar medan 34 (71 procent) hade diagnostiserats baserat på symtom, av läkare eller genom en egen bedömning.

FAKTA POSTCOVID
Socialstyrelsen använder termen postcovid, och menar då ett efterföljande tillstånd efter covidinfektionen, oavsett hur länge tillståndet varar. Myndigheten konstaterade tidigt i pandemin att även personer som fått en mild form av covid verkar kunna få kvarvarande symtom. Eftersom det är så många som fått covid kan man räkna med att det kan komma att bli en mycket stor patientgrupp, men det är inte klarlagt hur många som redan drabbats. Internationella studier pekar på att minst tio procent av dem som infekterats får kvarstående problem.
Det varierar kraftigt hur hårt människor drabbas av långtidscovid. En del besväras framför allt av ökad trötthet som kanske innebär att de behöver gå ned i arbetstid, medan andra blir långvarigt sängliggande av trötthet och andningsbesvär. För många avtar symtomen gradvis, men vissa behöver utredning, behandling och rehabilitering.

Ständigt ifrågasatta

Intervjuerna genomfördes mellan februari och april i år. Bara 11 (24 procent) av de 46 intervjupersoner som svarade på denna fråga angav att det varit lätt för dem att få vårdkontakt och att de blivit väl omhändertagna. 10 (22 procent) av intervjupersonerna angav att de alltid känt sig ifrågasatta i sina vårdkontakter, och ytterligare 18 (38 procent) av dem upplevde att de inte blev tagna på allvar.

Frida Smidt

– Det bemötande en patient får har stor betydelse för chanserna att tillfriskna. Ett dåligt bemötande kan ge sämre vårdresultat trots samma medicinska behandling och rådgivning, jämfört med den som upplever att hen blir lyssnad på, säger Frida Smidt.

Även vad gäller vårdens kunskaper om långtidscovid hittade studenterna betydande problem. 36 (75 procent) av de 48 tillfrågade patienterna upplevde att det finns lite eller ingen kunskap om långtidscovid i primärvården.

Aida Hadzinumanbegovic

– Det vore bra om patienterna alltid kunde få möjlighet att möta vårdpersonal som fått tillräckligt med erfarenhet och kunskap om långtidscovid. Ett sätt att åstadkomma detta skulle kunna vara att skapa specialiserade primärvårdsmottagningar för patientgruppen, men det behövs mer forskning för att utvärdera sådana multidisciplinära enheter, säger Aida Hadzinumanbegovic.

Lidande under radarn

Handledaren Henrik Sjövall, överläkare och professor emeritus inom gastroenterologi, har själv mött många patienter med irritabel tarm (IBS), som är ett annat vanligt tillstånd där diagnos i hög grad ställs på flera kombinerade symtom, men där de objektivt mätbara fynden är sparsamma. Han poängterar att bemötandet av patienterna är kärnan i rollen som läkare, och han menar att vården tydligt misslyckats i mötet med många postcovidpatienter:

– Jag är förfärad över den bild som framkommer i intervjuerna. 20 procent av de intervjuade kände sig ständigt ifrågasatta av vården! Intervjugruppen är liten, men fyndet antyder att det finns ett betydande lidande bland människor med kvarvarande symtom efter covid. Just nu går troligen många av dessa under sjukvårdsradarn.

Ökande acceptans

Eftersom kunskapsläget är skralt möts diagnosen av mycket skepsis. En samhällsdebatt har blossat upp, där kritiker bland annat menar att många som anses ha postcovid kanske egentligen har andra sjukdomar. Men Aida Hadzinumanbegovic och Frida Smidt tror att acceptansen för diagnosen stadigt ökar.

– Sedan ett halvår finns en särskild diagnoskod för långtidscovid, och Socialstyrelsen har nyligen presenterat ett nationellt kunskapsstöd som beskriver vilka vårdinsatser som bör erbjudas vid postcovid, säger Aida Hadzinumanbegovic.

– Många av dem vi intervjuat uppger att de fick covid under pandemins första våg, när testningen inte kommit igång. För en del har det inte heller gått att påvisa antikroppar och då har de inget test alls som bevisar att de ens haft covid. Då blir det ännu svårare att bli trodd i mötet med vården, säger kurskamraten Frida Smidt.

Osäkra läkare

Vid pandemins start fick Henrik Sjövall i uppdrag av hjälpa ledningen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset att gå igenom och bedöma den enorma mängd av vetenskapliga studier som snabbt började genereras. Han insåg tidigt att långtidscovid skulle komma att drabba många, och att detta skulle skapa problem:

– Läkare känner sig obekväma när det inte går att göra ett test som kan bekräfta en diagnos. Man bör skilja på illness, som är patientens upplevelse av sin sjukdom, och disease, där det går att ställa diagnos med hjälp av prover och undersökningar. Om diskrepansen är stor skapar det problem. Osäkerheten och otydligheten när det gäller långtidscovid gör läkare rädda och osäkra, vilket säkert kan bidra till ett dåligt bemötande av patienterna, funderar Henrik Sjövall.

Med patienten i fokus

Vetenskapsrådet har just öppnat en utlysning för forskningsprojekt om långtidscovid, och Henrik förväntar sig att de flesta av projekten kommer att handla om att försöka hitta sätt att mäta eller avbilda objektiva förändringar vid långtidscovid.

– Jag hoppas det också kommer in många ansökningar från forskare inom vårdvetenskap. Både vården och personer med långtidscovid skulle vinna mycket på ett mer personcentrat förhållningssätt, där patienten blir en partner i sin egen vård. Forskning från vår egen institution för vårdvetenskap och hälsa har visat på den stora betydelsen av att patienter känner sig hörda och tillåts bli en partner i sin egen vård.

Här kan du läsa Socialstyrelsens information om postcovid.

AV: ELIN LINDSTRÖM
De bilder som inte är personporträtt kommer från bildbyrån iStock.

 

 

 

 

 

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Covid-19, examensarbeten, institutionen för medicin, läkarprogrammet, långtidscovid, postcovid

Kommentarer

  1. Henrik Sjövall skriver

    28 augusti, 2021 vid 07:27

    Verkar som detta tagit skruv: http://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/08/skillnader-i-varden-av-patienter-med-postcovid-ska-kartlaggas/

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor