Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Magnus Gisslén (foto: Paul Björkman)

15 miljoner från VR för uppföljning av covid-19-vacciner

21 juni, 2021

BIDRAG. Ett forskarteam vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fått 15 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för uppföljningsstudier av covid-19-vacciner.
– Det handlar om att titta på skyddseffekten på sikt och hur bra den är i olika grupper, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Studien täcker alla 21 regioner i Sverige, och har samarbetspartners från flera. Magnus Gisslén som forskat och jobbat kliniskt med covid-19 sedan pandemins start, leder arbetet.

Magnus Gisslén (foto Johanna Ewald St Michaels)

– Det vi tittar på är effekten av vaccin i olika grupper där man jämför hur olika grupper svarar på covidvaccin. Vi kommer att undersöka immunfriska som vaccineras och jämföra med personer som haft covid och vaccinerats, personer med immunbrister samt transplanterade patienter. Sen är en annan del en registerstudie där vi bland annat tittar på effekten av vaccinet: exempelvis hur många som återinsjuknar trots vaccin och vilka bieffekter som registreras, säger han.

Vad vet man såhär långt om vaccinernas effekt mot covid-19?

– Det man vet är att vaccinerna har en väldigt god effekt på immunfriska. Däremot vet vi inte hur långvariga effekterna är, om skyddet kommer vara lika gott i höst exempelvis. Sen vet vi inte än hur bra effekten kommer att vara för immunsupprimerade, personer med nedsatt immunförsvar. I en sån här studie kan vi förhoppningsvis få svar på det, säger Magnus Gisslén.

Vaccinationsgraden i hela världen närmar sig en miljard människor. Flera mutationer av viruset har redan fått spridning i världen och Sverige, nu senast Delta-varianten med ursprung i Indien.

– Vaccinet verkar funka bra på den men det krävs två doser för att få ett bra skydd, men det är klart att det kan komma nya varianter som vaccinerna skyddar sämre mot, det finns en risk, säger han.

Starkt tradition av vaccinforskning

Studien är ett projekt med flera delar och samarbetande verksamheter. Ingår gör laboratoriemedicin på både Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, infektionskliniken och transplantationsverksamheten. En epidemiologisk uppföljning görs via Registercentrum Västra Götaland av Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi vid Göteborgs universitet.

I registerstudien samlas data in från en mängd källor och register, så som nationella vaccinationsregistret, patientregistret, läkemedelsregistret och IVA-registret. Ett av målen med projektet är att bygga upp en heltäckande lokal infrastruktur som kan även utnyttjas för nationella samarbeten, som kan vara viktig i en eventuell kommande pandemi.

Susannah Leach

– Vi bygger vidare på de projekt kring covid-19 och metoder som etablerats under pandemin. Det finns även en stark tradition av vaccinforskning i Göteborg, berättar Susannah Leach.

Snabb process

Hon är ST-läkare i klinisk farmakologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och projektledare och koordinator i studien. Hon har även en lång erfarenhet av vaccinforskning vid avdelningen för mikrobiologi och immunologi vid Göteborgs universitet. Under pandemin har hon till stora delar jobbat på vaccinationsenheten vid Västra Götalandsregionen för att stötta vaccinerande enheter med kunskap och erfarenhet i frågor som rör vaccin mot covid-19.

En process som gått snabbt från pandemins start till färdigt vaccin.

– Efter förra sommaren märkte vi att nu går det väldigt snabbt med vaccinerna, vi såg att vi behövde tänka på nästa steg i forskningsbanan och då började jag och Magnus planera för denna vaccinstudie och jobba upp våra samarbetsytor. I den processen har registercentrum varit jätteviktiga men även kliniskimmunologiska laboratoriet och biolog Anna Lundgren, berättar hon.

Bygger nationella samarbeten

Deras studie är en av flera som får anslag av Vetenskapsrådet för uppföljningsstudier av covid-19-vacciner. Totalt är det sex forskarteam i Sverige som får dela på 100 miljoner kronor. Målet är att ytterligare öka kunskapen kring vaccinerna och bygga upp nationella samarbeten.

I framtiden kommer vi sannolikt att kunna dra stor nytta av de kunskaper som covid-19-pandemin bidragit till, tror Magnus Gisslén.

– Att ta fram ett vaccin på så kort tid som gjorts nu är svårslaget, men vi skulle kunna göra det på nytt och kanske ännu snabbare vid en ny framtida pandemi. Så fort man kan sekvensera och bestämma ett smittämne så kan man snabbt ta fram ett mRNA-vaccin, och där kan vi verkligen använda det vi lärt oss under den här tiden, säger han.

  • Här kan du läsa mer om Vetenskapsrådets satsning på forskningmiljöer som bedriver uppföljningsstudier av covid-19-vacciner. (100 miljoner till uppföljningsstudier av covid-19-vacciner – Vetenskapsrådet (vr.se))

Vill ditt forskarteam söka pengar till ett projekt?

För denna ansökan tog forskarteamet kontakt med Grants Office vid Gothia Forum (länk: Grants office – gothiaforum.vgregion.se) som bidrog med stöd i processen bland annat genom att bolla frågor kring utlysningen och editera texter. Till Grants Office kan du som medarbetare inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen vända dig för att få hjälp med att hitta, ansöka om och administrera externfinansiering till forskningsprojekt. På Innovationsplattformen finns motsvarande stöd kring externa finansiärer för innovationsprojekt. Liknande funktioner finns också inom Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin och Chalmers. Ska du söka medel, missa inte möjligheten att få råd och tips och feedback på din ansökan.

 

AV: KOMMUNIKATIONSENHETEN, SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

 

 

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: avdelningen för infektionssjukdomar, avdelningen för laboratoriemedicin, Bidrag och stipendier, Covid-19, covidvaccination, institutionen för biomedicin, institutionen för medicin, registerforskning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Vaccin, Vetenskapsrådet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor