METODIK. Under vårterminen har Fredrik Nyberg, gästprofessor vid institutionen för medicin, hållit en seminarieserie om registerforskning för att inspirera, visa hur man går till väga och svara på frågor. Nu kan du ta del av alla vårens inspelade föreläsningar.
Intresset har varit stort för vårens seminarier om registerforskning, som riktar sig till forskare och medarbetare inom hälso- och sjukvården. Som mest har uppemot hundra personer deltagit och Fredrik Nyberg tycker att seminarierna har varit intressanta och viktiga tillfällen till dialog.
– Vi har fått många frågor med en stor bredd. Mycket har handlat om praktiska saker i den inledande delen av forskningsprocessen. Vad ska jag tänka på när jag söker etiskt godkännande, hur kontaktar jag registren och hur får jag tillgång till data? säger han.
Vill bygga nätverk
Fredrik Nyberg tycker att det ger viktig feedback, eftersom det visar vilka svårigheter som finns när det gäller att söka data, att hitta rätt personer att samarbete med och att hitta personer som kan ge stöd.
– Nätverksbyggande är en viktig fråga som jag kommer att jobba mer med framöver, utöver föreläsningarna. Hur kan vi skapa bättre information om vilka nätverk som finns, vilka som forskar inom olika områden och vilka som kan ge stöd? säger han.
Serien fortsätter till hösten, med ungefär en föreläsning i månaden. Fredrik Nyberg upplever att det har varit ett lyckosamt initiativ och att det finns ett sug efter mer information.
– Vi har fortfarande ganska många teman kvar att utveckla. Det finns ett stort intresse för att prata om metodologi och statistik på ett tillgängligt sätt och hur man analyserar och tolkar data, säger han.
Efterlyser ämnen till hösten
Tanken är att serien ska röra hela forskningsprocessen – från studiedesign till hur man väljer statistiska metoder och förstår och tolkar resultaten ur ett epidemiologiskt perspektiv.
Om du har önskemål om ett ämne som ska tas upp, eller själv vill föreläsa om ett ämne som passar i serien, så är du välkommen att kontakta Fredrik Nyberg.
Om du kort skulle marknadsföra serien – varför ska man titta och vad får man med sig?
– Du får tips och insikter i hur registerforskning kan utföras, både i form av goda exempel och genom konkreta processtips om hur man gör för att komma vidare i olika steg. Båda dessa aspekter har funnits med under alla föreläsningar, säger han.
AV: KARIN ALLANDER | FOTO: ANNA VÖRÖS
Alla filmer från vårens föreläsningar
Observera att du måste ha ett x-id och vara inloggad på Medarbetarportalen för att länkarna ska fungera.
Registerforskning från ax till limpa
En översiktlig föreläsning om registerforskning och vad du bör tänka på i hela processen: idé – etik – databeställning – analys – resultat.
Föreläsare: Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi, institutionen för medicin.
Se filmen Registerforskningen från ax till limpa här.
Vad är en kliniskt viktig skillnad i registerbaserad forskning?
Vad är för- och nackdelar med registerforskning och hur kan man tänka kring statistisk signifikans i förhållande till klinisk relevans? Seminariet tar utgångspunkt i Svenska ledprotesregistret.
Föreläsare: Ola Rolfson, professor och överläkare och Erik Bülow, forskare och statistiker. Båda vid avdelningen för ortopedi, institutionen för kliniska vetenskaper.
Se filmen En kliniskt viktig skillnad i registerbaserad forskning här.
Identifiering av riskgrupper för fallskada och fraktur
Om pågående forskning vid Sahlgrenska Osteoporosis Centre och hur kliniskt viktiga frågeställningar undersöks med hjälp av kombinerade hälsodataregister och ny metodologi.
Föreläsare: Mattias Lorentzon, universitetssjukhusöverläkare och professor vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, institutionen för medicin.
Se filmen Identifiering av riskgrupper för fallskada och fraktur här.
Registerstudier på sällsynta diagnoser och små patientgrupper
Om möjligheter, design och fallgropar när det gäller registerstudier på sällsynta diagnoser, med utgångspunkt i forskning inom neuroendokrinologi.
Föreläsare: Daniel S. Olsson, specialistläkare och docent vid avdelningen för invärtesmedicin, institutionen för medicin.
Se filmen Registerstudier på sällsynta diagnoser och små patientgrupper
Registerstudier på vanliga diagnoser och stora patientgrupper
Seminariet utgår från Primärvårdsregistret QregPV och beskriver vilka möjligheter som finns kopplade till registret, samt pågående forskning.
Föreläsare: Per Hjerpe, medicine doktor och allmänläkare, FoU-Primärvård, Västra Götalandsregionen och avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa
Se filmen Registerstudier på vanliga diagnoser och stora patientgrupper
Kontakt:
Fredrik Nyberg
fredrik.nyberg.2@gu.se
Telefon: 031-786 62 89
Om du vill se filmerna,
men inte har något x-id
kontakta kommunikation@medicine.gu.se