MINNESORD. Professor emeritus Lars Hamberger, en pionjär inom utvecklingen av IVF som behandling mot ofrivillig barnlöshet, har avlidit i en ålder av 82 år. Han beskrivs som en kreativ, entusiasmerande och stridbar person. Hans kollegor Charles Hanson, Christina Bergh, Henrik Hagberg och Kersti Lundin delar här med sig av ett minnesord.
Professor Lars Hamberger var född i Stockholm 1939. I unga år funderade Lars på att bli konstnär men påverkan från hemmet (pappan var professor och överläkare) ledde istället till att Lars utbildade sig till läkare. Han blev medicine licentiat 1967, medicine doktor och docent i fysiologi 1968, docent i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet 1974, professor vid Karolinska institutet 1983 men återvände efter några år till Kvinnokliniken i Göteborg som professor vid Göteborgs universitet.
förmåga att se vilka tekniker som hörde framtiden till
Lars var under hela sin karriär engagerad i forskning och utveckling, främst inom området Reproduktionsmedicin. Lars hade en väl utvecklad förmåga att se vilka tekniker och möjligheter som hörde framtiden till. Lars Hambergers engagemang och drivkraft inom forskning och utvecklig ledde till att han och hans team var först i Sverige, och även i Norden, med nya behandlingsmöjligheter för par med ofrivillig barnlöshet.
första IVF barnet i Norden
Det största genombrottet skedde 1981 då Lars och hans team genomförde de första försöken med in vitro fertilisering (IVF/provrörsbefruktning) som behandlingsmetod vid ofrivillig barnlöshet. Detta ledde till att det första IVF barnet i Norden föddes på Sahlgrenska sjukhuset 1982, endast några år efter det första IVF barnet i världen hade fötts, 1978 i England. Verksamheten utvecklades snabbt till att bli ett internationellt välkänt centrum inom IVF och en strid ström av världens främsta forskare inom området vallfärdade hit.
Nästa stora genombrott kom 1993 då en ny metod för behandling av par med fertilitetsproblem på grund av nedsatt spermiekvalitet introducerades på Sahlgrenska sjukhuset, som andra center i världen och bara ett år efter tekniken utvecklats av forskare i Bryssel. Nu kunde man framgångsrikt öka chansen för att få äggen befruktade hos denna grupp patienter genom att injicera spermien direkt in i ägget. Detta var en världssensation då par där orsaken till fertilitetsproblemen fanns hos mannen plötsligt nu kunde behandlas framgångsrikt, en behandling som hälften av alla par med infertilitet nu kunde dra nytta av.
genetisk analys på embryot
1993 startades ett projekt för att genetiskt testa embryon, så kallad preimplantatorisk genetisk testning (PGT). Tanken här är att par som har en hög ärftlig risk för att få ett sjukt barn ska slippa att genomgå en graviditet i ovisshet om fostret är friskt fram till att man får resultat av fostervatten- eller moderkaksprov och därmed förknippade sena graviditetsavbrytande. Med PGT gör man den genetiska analysen på embryot redan innan det återförs till kvinnans livmoder. Det första barnet i Norden där denna teknik använts föddes på Sahlgrenska sjukhuset 1997.
Lars Hambergers mångåriga samarbete med fotografen Lennart Nilsson resulterade i ett flertal utgåvor av boken ”Ett Barn Blir Till” där unika bilder dokumenterade fortplantningsprocessen och fosterutvecklingen fram till förlossningen. Boken har getts ut på en mängd olika språk och texten var författad av Lars Hamberger.
Som entreprenör var Lars även delaktig i att starta upp framgångsrika företag som fortfarande idag är världsledande inom medicintekniska produkter som används inom IVF.
Vi minns Lars Hamberger med värme som en kreativ, stridbar och mycket entusiasmerande person.
Charles Hanson, Christina Bergh, Henrik Hagberg och Kersti Lundin
Kerstin Levander Sandqvist skriver
Det hjälpte inte oss att bli föräldrsr trots hans kompetens men jag blir ledsen att se att han avlidit. Han var så empatisk och positiv det är så man minns honom utöver hans medicinska kompetens.
Katarina Junevik skriver
Jag har en dotter född 1999 som blev till genom ICSI och är för alltid tacksam över alla som bidrar till denna verksamhet och utveckling.