FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nu står det klart att Proteomics och Centre for Cellular Imaging (CCI) vid Sahlgrenska akademins Core Facilities kommer ingå som nya enheter vid SciLifeLab från och med juli 2021. Detta efter att ha genomgått både nationell och internationell utvärdering. Verksamheterna kommer att ingå i SciLifeLab-plattformarna Clinical Proteomics & Immunology samt Cellular & Molecular Imaging.
– Det är våra teams hårda och långsiktiga arbete som möjliggjort dessa satsningar och vi är väldigt glada att vi nu kommer rymmas inom ramen på SciLifeLab med dessa specialiserade delar av vår verksamhet, säger Elisabet Carlsohn som är avdelningschef på Core Facilities.
Sedan tidigare är Core Facilities enhet Clinical Genomics Göteborg ansluten till plattformen Clinical Genomics på SciLifeLab.
Finansiering för nya satsningar
Totalt kommer Core Facilities erhålla drygt sex miljoner kronor per år från SciLifeLab.
– Till detta kommer även universitetets medfinansiering vilket möjliggör nya satsningar inom både avancerad instrumentering och expertis, säger Elisabet Carlsohn.
Som enhet på SciLifeLab kommer CCI att utveckla och tillhandahålla support inom 3D Correlative Array Tomography (3D CAT). Proteomics kommer ge utökad support inom klinisk glykoproteomik.
Fokus för Clinical Genomics Göteborg kommer även fortsättningsvis vara att möjliggöra translationell forskning och implementering av high-throughput (HTP) tekniker så som next-generation sequencing (NGS) för klinisk användning.
Verksamheten kommer även att erhålla finansiering för expertis inom Cryo-EM, där SciLifeLab går in och stöttar ett nationellt nätverk för att utöka tillgänglighet till så kallad screening-verksamhet.
SciLifeLabs första nationella noder
Nytt för kommande bidragsperiod är också att SciLifeLab inrättar nationella samordningsnoder – och först ut i landet är Göteborgs och Lunds universitet. Den lokala noden för GU kommer att organisatoriskt vara placerad inom Core Facilities.
– Den lokala noden kommer ge forskare vid GU och även VGR ökad tillgänglighet till SciLifeLabs infrastrukturer, utlysningar och program, säger Elisabet Carlsohn.
Via dedikerad projektledare och kommunikatör kommer forskare att guidas inom SciLifeLabs många capabilities.
– Allt med målet att öka nyttjandegraden av befintliga nationella infrastrukturer, och samtidigt blir också GU:s capabilities mer synliga, berättar Elisabet Carlsohn.
Den nya noden ska också fungera som en direktkanal för att skapa en transparant och smidig kommunikationsväg för organisationerna.
SciLifeLabs styrelse tog vid sitt senaste möte beslutet att tilldela en miljon kronor per nod och år, för uppbyggnad och drift av noder vid de två lärosätena.
AV: CHARBEL SADER