KRÖNIKA. Den långdragna pandemin verkar nu äntligen ge vika, och universitetet förbereder en successiv återgång till campus under hösten. Men även om distansarbete och digital undervisning på många sätt varit tufft, finns positiva aspekter som vi ska försöka ta med oss in i vår framtida verksamhet, skriver dekan Agneta Holmäng i sin sommarhälsning.
Jag vill önska er alla en riktigt skön sommar! Jag hoppas att du får möjlighet att ladda om och hitta ny energi inför höstens arbete. Under hela pandemin har jag varit oerhört stolt över vår fakultet, och imponerats över det stora arbete som så många bidragit med. Det är alla ni, lärare – forskare – administrativ och teknisk personal – som gjort att vår verksamhet fortsatt fungera. Tack alla!
en successiv återgång till campus
Vi verkar nu gå en ljusare höst till mötes, med ökande vaccinationstal och kraftigt minskad smittspridning. I enlighet med de signaler som kommer från regeringen, och med grund i rektors inriktningsbeslut, är vi inställda på en successiv återgång till campus. Från och med den 1 november kan vårt arbetsliv på fakulteten likna tiden före pandemin.
Samtidigt hoppas vi att arbetslivet inte blir precis som förr. Att de flesta av oss behövt arbeta och undervisa på distans har inneburit många utmaningar, men många har också uppskattat fördelarna med att kunna arbeta hemifrån. Det har gett oss flexibilitet och frihet att anpassa vårt arbete med bibehållen prestation. Förutom att vi fått mer fritid när vi sluppit många och ibland långa resor till jobbet har det också varit positivt för vår klimatpåverkan. Och från arbetsgivarens perspektiv öppnas möjligheter att använda lokaler mer effektivt.
möjliggör ett effektivt distansarbete
För lärare och forskare regleras arbetsvillkor i ett lokalt arbetstidsavtal, men för administrativ och teknisk personal gäller universitetets centrala regler för distansarbete och tillfälligt hemarbete, som beslutades 2006 och revideras med mindre ändringar 2014. Sedan dess har naturligtvis mycket skett på området, främst genom utveckling av nya tekniska lösningar och digitala system, vilket möjliggör ett effektivt distansarbete. Detta har ökat acceptansen för denna arbetsform, inte minst under pandemin.
För att utreda frågan om det är möjligt att skapa förutsättningar för ett flexibelt arbetsliv även efter pandemin, tillsatte rektor i våras en universitetsgemensam arbetsgrupp. Personalenheten har nyligen presenterat slutsatserna från detta arbete för olika ledningsgrupper på universitetet, inklusive dekaner och prefekter. Sammanfattningsvis ses inga hinder för att genomföra förändringar i gällande styrdokument. Man menar att det finns anledning att överväga en mindre restriktiv hållning avseende distansarbete även för administrativ och teknisk personal. Här borde det finns möjligheter att komma överens med sin chef om en medarbetare vill och kan arbeta hemifrån under vissa tider, om det också ligger i linje med verksamhetens behov. Beslutet ska enligt förslaget då tas av närmsta chef utifrån arbetsuppgifternas karaktär. Rektor har ännu inte gett besked om hur och när universitetets regler för distansarbete och tillfälligt hemarbete ska revideras i enlighet med förslaget.
specifika kortare kurser för våra behov
Även för vår undervisning kan vi konstatera att det finns moment som är mycket lämpade att fortsätta genomföra digitalt. Här görs redan ett stort arbete, både av Pil-enheten och av vårt eget nätverk, REDO-gruppen, under ledning av Axel Wolf. Bland annat planeras för specifika kortare kurser för våra behov, som höjer kompetensen bland våra lärare när det gäller digital pedagogik och didaktik.
Den första juli börjar den nya mandatperioden för vår fakultetsstyrelse. Jag vill därför passa på att tacka den avgående styrelsen för ett mycket gott och gediget arbete och samtidigt också hälsa de nya ledamöterna varmt välkomna.
Ha nu en riktigt fin sommar så ses vi med nya krafter när höstterminen startar!
Agneta Holmäng