INFÖR HÖSTTERMINEN. I början av hösten kommer våra undervisningslokaler att kunna nyttjas till 50 procent av kapaciteten, vilket kräver ett komplext pusslande för att alla de prioriterade studentgrupperna ska kunna få plats. För medarbetare sker återgång successivt, med hänsyn till verksamhetens behov. Om inget oförutsett händer kommer livet på campus att se ut mer som vanligt igen från och med den 1 november.
– Även om distansundervisningen fungerat väl efter omständigheterna, och ibland också haft ett mervärde, så är vi nog många som ser fram emot att träffas igen på campus. Dialogen mellan studenter och lärare är av stor betydelse för lärandet. Denna blir trots allt mer levande utan det ”digitala filtret”, säger Gunnar Tobin, vicedekan med ansvar för utbildningsfrågor vid Sahlgrenska akademin, och fortsätter:
– Såsom reglerna är för tillfället kan vi inte med en gång återgå till en helt normal beläggning, detta behöver vi alla ha förståelse för. Vi måste därför hjälpas åt i övergångsskedet så att det blir så friktionsfritt som möjligt. Kul att ses igen!
Halv kapacitet
Den 10 juni fattades ett nytt utbildningsbeslut av dekan Agneta Holmäng, med anledning av rektors reviderade inriktningsbeslut för höstterminen 2021. Dekanbeslutet innebär att utbildningslokaler kan bokas till 50 procent av lokalens kapacitet, för att fortsatt undvika trängsel och garantera att studenter kan hålla avstånd till varandra. Rekommendationen är en meters avstånd mellan sittplatserna. Även Kliniskt träningscentrum (KTC) kan användas upp till dess halva kapacitet.
Många prioriterade grupper
Beslutet identifierar också vilka studentgrupper och undervisningsaktiviteter som ska prioriteras på campus under höstterminens första månader. Nybörjarstudenter ska få genomföra introducerande moment på campus, och även de studenter som nu påbörjar sin sista termin på utbildningen har prioritet. De studenter som påbörjat sin utbildning under det senaste året, och alltså hittills bara studerat på distans, ska också ges möjlighet att få fysisk undervisning, liksom de internationella studenter som kommer till Göteborg. Examinationer som inte går att genomföra på något annat sätt än genom fysisk närvaro och särskilda undervisningsmoment, exempelvis laborationer, tillåts också få plats i lokalerna.
Rekommendationer för all undervisning
– Det är många av våra studentgrupper som har prioritet och det är därför svårt att få lokalerna att räcka till. Eftersom lokalernas kapacitet är halverade behöver kursansvariga i många fall också prioritera vilka moment av utbildningen som måste ges på plats, och vilken undervisning som kan ges på digitalt. Även om de undervisningslokaler som finns inom SU:s bestånd inte omfattas av våra regler, vill vi ändå rekommendera lärare att hålla sig till intentionerna med vårt dekanbeslut även där, och se till att studenterna kan hålla avstånd, säger Annelie Hyllner, utbildningschef vid Sahlgrenska akademins kansli.
Även verksamhetsförlagd utbildning, på och utanför campus, ska kunna genomföras i fysisk form.
Större grupper i Wallenbergsalen
För att ge möjlighet för större kurser framför allt inom läkarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet kommer fakulteten under en period att abonnera Wallenbergsalen i Konferenscentrum Wallenberg. Från och med den 30 augusti öppnar skrivsalen på Victoriagatan för fler examinationer, och det kommer inte längre behövas prefektbeslut för bokning av tentamen. Kapaciteten blir dock något nedsatt, jämfört med normalläget.
Närmsta chef och kursledning informerar
För medarbetare kommer återgången till campus ske successivt. Denna kommer se olika ut för olika personalgrupper, beroende på arbetsuppgifter. Om du har särskilda behov kan du diskutera dessa med närmsta chef, som är den som kommer informera om, och besluta hur, tillbakagången ska ske inom din verksamhet. För studenterna är det kursledningens ansvar att se till att de nås av information om hur undervisningen ska ske.
Den långa perioden av distansarbete kommer påverka vårt arbetsliv även i framtiden, men exakt på vilket sätt är ännu inte klart. På universitetsnivå har en arbetsgrupp med stöd från personalavdelningen undersökt förutsättningarna för ett flexibelt arbetsliv inom universitetet, där hemarbete kan kombineras med arbete på campus. Denna rapport har presenterats för rektor.
Här kan du läsa dekanbeslutet om återgång till campus.
AV: ELIN LINDSTRÖM