STUDENT. Det är examenstider för alla program på Sahlgrenska akademin, och ännu en gång har pandemin satt stopp för fysiska avslutningsceremonier. Ett stort grattis till alla studenter som trots rådande pandemi klarat av sina utbildningar! Möt några av dem här i Akademiliv.
Karin Eriksson är en av våra nyutexaminerade logopedstudenter:
– Det känns väldigt roligt och samtidigt lite märkligt att ta examen. Tiden har verkligen runnit iväg och det känns nästan lite overkligt att jag faktiskt är färdig logoped. Jag känner mig stolt över mig själv och hela min klass nu när vi äntligen har kommit ända in i mål. Det kommer komma ut en hel bunt med riktigt kompetenta och härliga logopeder i år, det kan jag lova!
Logopedprogrammet är på fyra år och täcker in olika typer av ämnen: medicin, lingvistik, psykologi och såklart logopedi.
– Jag har också breddat mitt eget perspektiv och fått en större förståelse för hur olika vi har det som människor i samhället. Framförallt har jag fått en god grund att stå på och goda kontakter inför arbetslivet som logoped.
Fint avslut för apotekarprogrammet
Med fem års studier är apotekarprogrammet är ett av de längsta programmen på Sahlgrenska akademin. Eftersom det är ett så brett program kommer kurskamraterna nu att spridas beroende på vilken yrkesväg de väljer. De båda apotekarstudenterna Nathalie Källkvist och Carolina Larsson har tagit på sig uppdraget att orda en så bra digital examensceremoni som möjligt.
– För oss är det väldigt viktigt att vi får ett ordentligt avslut på vår långa utbildning. Det blir som ett tillfälle att få knyta ihop säcken och få ett sista arrangerat möte med våra kurskamrater, säger Nathalie.
Under ceremonin ska alla kurskamrater få ett fint avslut och en möjlighet att få önska varandra lycka till i framtiden. Det finns också utrymme att få hylla de lärare som har betytt lite extra under årens gång. Nathalie och Carolina är tacksamma att det blir en avslutningsceremoni överhuvudtaget, även om den blir digital.
– För att få ceremonin att bli festlig ändå så har vi kämpat för att få programmet att efterlikna en ”normal” avslutningsceremoni så mycket det absolut är möjligt. Vi tänker att det blir vad vi gör det till. Vi får ett eget ansvar på oss att skapa en festlig tillvaro med något gott att skåla med på eget håll, säger Carolina.
Ljus framtid
För dem som nu tar examen från apotekarprogrammet har lite mer än ett års studier fått ske på distans. Det har varit tidvis tufft, men det är ett år då kurskamraterna ändå inte hade setts så mycket. Mycket av tiden har ägnats åt examensarbete och en tjugo veckor lång slutpraktik på apotek runt om i Sverige. Nu i sommar kommer de båda att arbeta på apotek. Carolina har fått jobb på det apotek i Hammarö där hon utförde sin slutpraktik, och Nathalie flyttar till Tranås. Inledningsvis får de arbeta som apotekstekniker, tills Socialstyrelsen hunnit handlägga deras ansökan om legitimation.
– Vi ser ljust på framtiden, och känner oss glada och tacksamma för vad vi har åstadkommit under fem år, säger Nathalie.
Direktsändning från aulan i Vasaparken
Läkarprogrammet firar vanligtvis examen i universitets fina aula i Vasaparken. Programmet har successivt förbättrat högtiden sedan den först fick göras digital för ett år sedan. Under årets direktsändning fick de flesta av de 125 examinerade läkarna följa examensceremonin via datorn, men tre läkarstudenter var på plats. David Häggström och Elin Rosén Wetterholm var konferencierer för högtiden, och Erika Broberg framförde ”Den blomstertid nu kommer” på flygel.
– Det känns lite konstigt att vi inte ska plugga mer, efter så lång tid i skolan, och det känns underligt att vi knappt sett de andra i kursen under det senaste året, säger David Häggström.
– Det har varit en lyx att läsa en utbildning som också tvingar fram personlig utveckling. Att man måste tänka efter, ”jasså, det här blev resultatet av min kommunikation med den här patienten”, säger Elin Rosén Wetterholm.
– Det är också en ynnest att kliva in i ett yrke där människor ger dig så stort förtroende. Det är en ära att patienter släpper in dig i sin innersta sfär, säger Erika Broberg.
I höst blir det AT-tjänst för Elin i Skövde och Erika i Mora. David hade mindre tur. Han ska arbeta som underläkare på Östra sjukhuset tills han får ny chans att söka AT.
Summan större än delarna
Även ett 20-tal nya audionomer tog examen, bland dem Oliver Karlsson, som nu omedelbart efter utbildningen börjar arbeta heltid som audionom i Göteborg:
– Förutom färdigheter och kunskaper har utbildningen gett mig förmågan att faktiskt använda det jag lärt mig på ett sätt som gör summan större än delarna. Jag känner mig, trots omständigheterna, adekvat förberedd inför yrket som sådant.
Hade önskat mer övning
Han tycker att distansundervisningen fungerat okej, men berättar att en del moment inte gått att genomföra.
– Man lär sig på ett helt annat sätt när man får sitta med sina kamrater och diskutera både före, under och efter föreläsningar. Framför allt så har jag saknat möjlighet att själv öva mer på praktiska moment inför examination och verksamhetsförlagd utbildning. Vissa praktiska moment har helt uteblivit och det är ju något som påverkar ens kunskap och utveckling inför arbetslivet.
Tvärvetenskapligt förhållningssätt
Brian Kibiwott Kirui, från Nandi Hills i Kenya, var en av studenterna som examinerades från vårt masterprogram inom global hälsa. I Göteborg har han byggt på sin gedigna erfarenhet inom farmaci och hälsostatistik:
– Jag har lärt mig att verkligen uppskatta den tvärvetenskapliga karaktären hos de evidensbaserade lösningarna för att hantera de problem vi möter. Att lära mig med kollegor från olika bakgrund har förmedlat kunskapsdjup och gett nya tankesätt som jag kommer att dra nytta av i många år framöver, och jag är tacksam för det, säger Brian Kibiwott Kirui.
Han fortsätter:
– Med våra tidigare erfarenheter kan jag och mina kollegor ta oss an framtida uppdrag och samarbeta med andra med en förnyad nivå av skicklighet och bättre visdom.
AV: ELIN LINDSTRÖM