Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Läkarprogrammet höll sin examenshögtid i form av en direktsändning från universitetets vackra aula fredag 4 juni. Foto: Elin Lindström.

Fina examenshögtider, trots pandemin

11 juni, 2021

STUDENT. Det är examenstider för alla program på Sahlgrenska akademin, och ännu en gång har pandemin satt stopp för fysiska avslutningsceremonier. Ett stort grattis till alla studenter som trots rådande pandemi klarat av sina utbildningar! Möt några av dem här i Akademiliv.

Karin Eriksson är en av våra nyutexaminerade logopedstudenter:

Karin Eriksson

– Det känns väldigt roligt och samtidigt lite märkligt att ta examen. Tiden har verkligen runnit iväg och det känns nästan lite overkligt att jag faktiskt är färdig logoped. Jag känner mig stolt över mig själv och hela min klass nu när vi äntligen har kommit ända in i mål. Det kommer komma ut en hel bunt med riktigt kompetenta och härliga logopeder i år, det kan jag lova!

Logopedprogrammet är på fyra år och täcker in olika typer av ämnen: medicin, lingvistik, psykologi och såklart logopedi.

– Jag har också breddat mitt eget perspektiv och fått en större förståelse för hur olika vi har det som människor i samhället. Framförallt har jag fått en god grund att stå på och goda kontakter inför arbetslivet som logoped.

Fint avslut för apotekarprogrammet

Med fem års studier är apotekarprogrammet är ett av de längsta programmen på Sahlgrenska akademin. Eftersom det är ett så brett program kommer kurskamraterna nu att spridas beroende på vilken yrkesväg de väljer. De båda apotekarstudenterna Nathalie Källkvist och Carolina Larsson har tagit på sig uppdraget att orda en så bra digital examensceremoni som möjligt.

Nathalie Källkvist

– För oss är det väldigt viktigt att vi får ett ordentligt avslut på vår långa utbildning. Det blir som ett tillfälle att få knyta ihop säcken och få ett sista arrangerat möte med våra kurskamrater, säger Nathalie.

Under ceremonin ska alla kurskamrater få ett fint avslut och en möjlighet att få önska varandra lycka till i framtiden. Det finns också utrymme att få hylla de lärare som har betytt lite extra under årens gång. Nathalie och Carolina är tacksamma att det blir en avslutningsceremoni överhuvudtaget, även om den blir digital.

Carolina Larsson

– För att få ceremonin att bli festlig ändå så har vi kämpat för att få programmet att efterlikna en ”normal” avslutningsceremoni så mycket det absolut är möjligt. Vi tänker att det blir vad vi gör det till. Vi får ett eget ansvar på oss att skapa en festlig tillvaro med något gott att skåla med på eget håll, säger Carolina.

Ljus framtid

För dem som nu tar examen från apotekarprogrammet har lite mer än ett års studier fått ske på distans. Det har varit tidvis tufft, men det är ett år då kurskamraterna ändå inte hade setts så mycket. Mycket av tiden har ägnats åt examensarbete och en tjugo veckor lång slutpraktik på apotek runt om i Sverige. Nu i sommar kommer de båda att arbeta på apotek. Carolina har fått jobb på det apotek i Hammarö där hon utförde sin slutpraktik, och Nathalie flyttar till Tranås. Inledningsvis får de arbeta som apotekstekniker, tills Socialstyrelsen hunnit handlägga deras ansökan om legitimation.

– Vi ser ljust på framtiden, och känner oss glada och tacksamma för vad vi har åstadkommit under fem år, säger Nathalie.

Direktsändning från aulan i Vasaparken

David, Erika och Elin.

Läkarprogrammet firar vanligtvis examen i universitets fina aula i Vasaparken. Programmet har successivt förbättrat högtiden sedan den först fick göras digital för ett år sedan. Under årets direktsändning fick de flesta av de 125 examinerade läkarna följa examensceremonin via datorn, men tre läkarstudenter var på plats. David Häggström och Elin Rosén Wetterholm var konferencierer för högtiden, och Erika Broberg framförde ”Den blomstertid nu kommer” på flygel.

– Det känns lite konstigt att vi inte ska plugga mer, efter så lång tid i skolan, och det känns underligt att vi knappt sett de andra i kursen under det senaste året, säger David Häggström.

Under läkarprogrammets examenshögtid deltog också dekan Agneta Holmäng och Lars Börjesson som är ordförande för läkarprogramskommittén, här iförda de traditionella högtidskapporna.

– Det har varit en lyx att läsa en utbildning som också tvingar fram personlig utveckling. Att man måste tänka efter, ”jasså, det här blev resultatet av min kommunikation med den här patienten”, säger Elin Rosén Wetterholm.

– Det är också en ynnest att kliva in i ett yrke där människor ger dig så stort förtroende. Det är en ära att patienter släpper in dig i sin innersta sfär, säger Erika Broberg.

I höst blir det AT-tjänst för Elin i Skövde och Erika i Mora. David hade mindre tur. Han ska arbeta som underläkare på Östra sjukhuset tills han får ny chans att söka AT.

Summan större än delarna

Oliver Karlsson

Även ett 20-tal nya audionomer tog examen, bland dem Oliver Karlsson, som nu omedelbart efter utbildningen börjar arbeta heltid som audionom i Göteborg:

– Förutom färdigheter och kunskaper har utbildningen gett mig förmågan att faktiskt använda det jag lärt mig på ett sätt som gör summan större än delarna. Jag känner mig, trots omständigheterna, adekvat förberedd inför yrket som sådant.

Hade önskat mer övning

Han tycker att distansundervisningen fungerat okej, men berättar att en del moment inte gått att genomföra.

– Man lär sig på ett helt annat sätt när man får sitta med sina kamrater och diskutera både före, under och efter föreläsningar. Framför allt så har jag saknat möjlighet att själv öva mer på praktiska moment inför examination och verksamhetsförlagd utbildning. Vissa praktiska moment har helt uteblivit och det är ju något som påverkar ens kunskap och utveckling inför arbetslivet.

Tvärvetenskapligt förhållningssätt

Brian Kibiwott Kirui

Brian Kibiwott Kirui, från Nandi Hills i Kenya, var en av studenterna som examinerades från vårt masterprogram inom global hälsa. I Göteborg har han byggt på sin gedigna erfarenhet inom farmaci och hälsostatistik:
– Jag har lärt mig att verkligen uppskatta den tvärvetenskapliga karaktären hos de evidensbaserade lösningarna för att hantera de problem vi möter. Att lära mig med kollegor från olika bakgrund har förmedlat kunskapsdjup och gett nya tankesätt som jag kommer att dra nytta av i många år framöver, och jag är tacksam för det, säger Brian Kibiwott Kirui.

Han fortsätter:

– Med våra tidigare erfarenheter kan jag och mina kollegor ta oss an framtida uppdrag och samarbeta med andra med en förnyad nivå av skicklighet och bättre visdom.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor