Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

De första specialistsjuksköterskorna inom neurosjukvård har examinerats

7 juni, 2021

UTBILDNING. Efter två års studier på halvtid examineras nu den första kullen från specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning mot neurosjukvård vid Göteborgs universitet. Denna inriktningen för specialistsjuksköterskeprogrammet finns bara i Göteborg, och har inrättats som ett svar på behov från sjukvården.

Utbildningen har ett fokus på både bred och djup kunskap kring personer med neurologisk sjukdom eller skada utifrån en personcentrerad, nära vård och i ett vårdkedjeperspektiv. Förutom att få djupare kunskaper inom det kliniska, patientnära arbetet, kan dessa specialissjuksköterskor axla ett ökat ansvar för kvalitetsutveckling på kliniken och även vidareutbildning för personal och studenter. Programmet har ett stort klinska värdet, och ger samtidigt sjusköterskor inom neuroverksamhet en möjlighet att utvecklas och sedan fortsätta vara kvar i denna viktiga del av sjukvården.

Motiverad och engagerad studentgrupp

Det har gått väldigt bra för den första kullen, berättar Annelie Ozanne och Hanna Persson, som startade utbildningen tillsammans 2019.

Anneli Ozanne

— Studenterna har varit otroligt motiverade från början till slut och genom deras engagemang och vilja att dela med sig av sina kliniska erfarenheter har teori och praktik kunnat lyftas till en högre nivå, säger Anneli Ozanne, som är universitetslektor och forskare vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, som ansvarig för denna inriktning av specialistsjuksköterskeprogrammet.

— Studenterna är verkligen ambitiösa och har redan en hög kompetens inom neurosjukvård, när de börjar, så det har varit spännande och roliga diskussioner under utbildningens gång. Det har varit väldigt intressant att ingå i ett sammanhang där utbildningar och kurser bygger på varandra. Det var nytt för vår del att träffa studenterna över längre tid och att utveckla programmet i samverkan mellan två institutioner har varit lärorikt! berättar Hanna Persson, universitetslektor och forskare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi.

Avancerad sjukvård ställer krav på kompetens

Hanna Persson

Det sker en snabb utveckling inom neurologi, neurokirurgi och rehabilitering och därmed också inom neurosjukvården. Eftersom de neurologiska sjukdomarna och skadorna ofta är komplicerade krävs avancerad omvårdnad.

— Grundutbildningen för sjuksköterskor fokuserar väldigt lite på neurosjukvård och det har länge funnits ett kliniskt behov av ökad kunskap hos sjuksköterskor som arbetar med dessa patienter, säger Anneli Ozanne som är universitetslektor och forskare vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och ansvarig för denna inriktning av specialistsjuksköterskeprogrammet.

— Vi har fått stor stöttning från neurosjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset vid uppstarten av utbildningen och det samarbetet är en viktig del i framgången för detta program, fortsätter Anneli Ozanne.

Pandemin försvårade

Att pandemin kom in i bilden har förstås försvårat genomförandet av utbildningen. Flera av studenterna har också behövt ta extra pass i sjukvården, vilket varit tufft för dem. Lärarlaget har tillsammans kunnat lägga om till distansundervisning och studenterna har gjort sitt yttersta för att det ska ha kunnat fungera.

—Vi har fått väldigt fin respons från studenterna. De tycker att utbildningen har gett dem mycket och att de kan ta med sig detta till verksamheten. Eftersom lärarna är både kliniker och forskare har undervisningen varit aktuell från båda vinklar, säger Anneli Ozanne.

Samarbetet mellan institutionerna för vårdvetenskap och hälsa och neurovetenskap och fysiologi har fungerat mycket bra, vilket har gjort det lättare att möta olika utmaningar.

Attraktivt att arbeta inom neurosjukvården

I Sverige lever över en halv miljon människor med livslånga neurologiska sjukdomar eller skador kopplade till hjärnan och nervsystemet. Bland dem finns svåra sjukdomar som Parkinsons sjukdom, ALS, epilepsi och MS, men också de stora folksjukdomarna stroke, demens och migrän. Trots att det alltså finns stora vårdbehov har det fram tills nu inte funnits några specialistsjuksköterskor med inriktning mot neurosjukvård.

— Det är otroligt stimulerande att arbeta inom neurosjukvård och man lär sig nya saker hela tiden! Hjärnan är ju det mest fascinerande och komplexa organet vi har så man blir aldrig färdiglärd. Neuorsjukvården ser också väldigt olika ut vilket gör att det kan passa sjuksköterskor som gillar akutsjukvård, såväl som de som tycker mer om att vårda patienter över en längre tid inom rehabilitering eller öppenvård, säger Anneli Ozanne.

Utbildningen är perfekt för sjuksköterskor som är nyfikna på att fortbilda sig och vill bredda sin kompetens inom fältet.

— En förhoppning är förstås att även sjuksköterskor inom primärvård och kommun söker utbildningen, eftersom det där finns många människor som har en neurologisk sjukdom eller skada. Utifrån utvecklingen mot Nära vård hade det varit väldigt värdefullt, säger Anneli.

Specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning mot neurosjukvård går årligen varje hösttermin. Det finns fortfarande möjlighet att söka utbildningen för hösten 2021, då den tredje utbildningsomgången börjar. Utbildningen sker delvis på distans och delvis på campus och det kommer studenter från hela landet.

AV: LOVISA AIJMER

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för neurovetenskap och fysiologi, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, specialistsjuksköteprogrammet med inriktning mot neurosjukvård, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor