Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Det nya BoIC-labbet: ”Världsunika kliniska experiment”

3 juni, 2021

FORSKNINGSSAMVERKAN. Forskarna Andreas Fhager och Justin Schneiderman är ivriga att få börja arbeta i det helt nya laboratoriet för avancerad medicinteknik på Sahlgrenska. Labbet öppnar dörrar för världsunika kliniska experiment mitt i hjärtat av Göteborg.

Det nya forskningslaboratoriet för biomedicinsk teknik planeras vara klart i augusti 2021 med en invigningsceremoni den 6 oktober på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Justin Schneiderman (till vänster) och Andreas Fhager inne i labbet. Foton: Jonas Löfvendahl.

– Det är verkligen goda nyheter, säger Justin Schneiderman, och Andreas Fhager fyller i:

– Äntligen byggs det!

Blockerar omgivande magnetfält

Laboratoriet möjliggör banbrytande forskning relaterad till medicintekniska lösningar inom områden som neurovetenskap, onkologi, trauma, kardiologi och psykiatri.

Rummet är 36 kvm stort och kommer ha dubbel avskärmning för undersökning och behandling: en yttre mikrovågsskärm och ett inre magnetiskt avskärmad rum, ett så kallat MSR (Magnetically Shielded Room) som blockerar omgivande magnetfält. Den yttre mikrovågsskärmningen krävs för den forskning med avancerad mikrovågsteknik som planeras. Om allt går enligt plan kommer labbet att slutföras i augusti 2021 med en öppningsceremoni strax därefter.

Idealisk plats

Justin Schneiderman, docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, kommer att använda laboratoriet för att bättre förstå den mänskliga hjärnan i hälsa och sjukdom.

– Storleken på denna nya MSR, miljön runt den och platsen är idealiska för oss att äntligen börja våra funktionella neuroavbildningsstudier för epilepsi och andra kliniska och neurovetenskapliga applikationer, säger Justin Schneiderman.

Andreas Fhager, docent vid institutionen för elektroteknik, Chalmers, kommer att använda den för sin mikrovågsforskning med fokus på nya behandlingsmetoder för cancer.

– Detta gör det möjligt för oss att använda en avancerad teknik somdramatiskt öka chansen att bota cancer, säger Andreas Fhager.

Andreas, hur förändrar labbet villkoren för att bedriva din forskning?

– Här kommer vi att ha en permanent anläggning och ett elektriskt och magnetiskt avskärmad laboratorium inne på sjukhuset. Detta kommer framför allt att göra det möjligt för vår forskargrupp att delta i kliniska prövningar av mikrovågshypertermi för cancerbehandling. För vår forskning inom andra diagnostiska områden kommer närvaron på sjukhuset att göra det möjligt för oss att utföra klinisk forskning om mikrovågstekniken. Det kommer också att hjälpa till mycket när man initierar nya forskningssamarbeten och utforskar nya applikationsområden, säger Andreas Fhager.

Justin, vad skulle du säga är unikt för laboratoriet?

– Det finns bara en handfull magnetoencefalografisystem (MEG) på sjukhus i Europa, och av dem är det inte någon som inkluderar systemutveckling på den nivå vi når. Tack vare vårt täta MedTech West-baserade samarbete med Chalmers kan vi äntligen börja kombinera utveckling av hårdvara och metoder med praktiska kliniska behov. Här kan vi köra världsunika kliniska experiment med mycket enklare, säkerhet och tillgänglighet än någonsin tidigare. Epilepsi är det första kliniska målet, men vi har många andra kliniska och forskningsbaserade studier på gång, säger Justin Schneiderman.

Labbet kommer snart att vara klart, vad känner du Justin?

– Nästa steg kommer också vara utmanande, men vår erfarenhet av att starta och driva experiment på människor med vårt system på Chalmers, KI, och även i Tyskland, innebär att vi har den kompetens och erfarenhet för att komma igång här på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det kommer att bli otroligt spännande att köra de första ’on-scalp MEG recordings’ i detta världsunika kliniska laboratorium, det har jag personligen sett fram emot att göra sedan vi började på denna forskningsväg för mer än ett decennium sedan, säger Justin Schneiderman.

Och du, Andreas?

– Det här är ett samarbete och ett stort nöje att se det komma ihop. Och nu är vi i början på en ännu mer spännande resa med ny forskning inom flera kliniska områden med målet att bidra till att förbättra vården, säger Andreas Fhager.

AV: JONAS LÖFVENDAHL

 

Fakta om labbet

✅ Konstruktionen av laboratoriet har utvecklats på initiativ av MedTech West-parterna: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Borås universitet och Västra Götalandsregionen. MedTech West är en gemensam plattform för regional forskning och innovativt samarbete inom avancerad medicinsk teknik. Utöver parternas finansiering finansieras laboratoriet delvis av Tillväxtverket med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

✅Ligger vid avdelningen för radiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhusavdelningen i det nya bild- och interventionscentret (BoIC), Blå Stråket 5, Göteborg. Arbetet med att utveckla hållbar förvaltning, komplett och administrativt integrera laboratoriet i sjukhusets organisation, projektleds av Innovationsplattformen och Gothia Forum under 2021.

✅ Ger unika möjligheter att samarbeta och genomföra nära patientprojekt av forskare från kliniker, den akademiska världen och företag. Laborationen kommer att hjälpa till med banbrytande forskning och innovation relaterade till medicintekniska lösningar inom områden som neurovetenskap, onkologi, trauma, kardiologi och psykiatri.

Av: Elin Lindström
Taggat med: BoIC, forskningssamverkan, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, laboratorium, MedTech West

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor