INTERNATIONALSIERING. De utländska studenter som kommer till Göteborgs universitet via de avtal som finns med lärosäten i andra länder får mycket stöd av våra internationella samordnare. Men om studenten själv sökt sig hit med egen finansiering behöver forskargruppen och institutionen ta större delen av ansvaret.
Utöver internationella programstudenter som läser ett helt program vid Göteborgs universitet finns det två huvudkategorier av internationella studenter: dels de vanliga utbytesstudenterna, som kommer till oss via befintliga utbytesavtal som Sahlgrenska akademin har med samarbetspartners utomlands, och dels så kallade freemovers.
En freemover är en utländsk student som själv arrangerat sin utlandsvistelse och som vanligtvis tagit direktkontakt med den grupp de vill arbeta med. Freemovers har ofta egen finansiering via Erasmusprogrammet men omfattas inte av Göteborgs universitets befintliga utbytesavtal. Även om all internationell mobilitet är positiv, innebär just freemovers ett större ansvar för handledaren och för den mottagande institutionen.
Skillnad mellan utbytesstudenter
Vanliga utbytesstudenter och freemovers skiljer sig åt på flera sätt.
– De regelrätta utbytesstudenter som kommer till Sahlgrenska akademin på utbyte via befintliga utbytesavtal genomgår en urvalsprocess i vid sina hemlärosäten, och deras utbyte administreras av oss på SAIO, säger Bettina Sommarstorm, internationell samordnare på Sahlgrenska Academy International Office (SAIO).
Om du är intresserad av ta emot utbytesstudenter inom utbytesavtalen, hör av dig till SAIO. Praktikperioden kan variera från veckor till månader. Tack vare utbytesavtalen kan även Sahlgrenska akademins studenter resa utomlands för studier och praktik hos våra samarbetspartners.
Handledarens ansvar
Freemovers tar själva kontakt med forskargrupper de är intresserade av. De kallas också ibland Erasmus-praktikanter, eftersom det är vanligt att de fått någon av de finansieringsmetoder som finns att tillgå via Erasmusprogrammet. I dessa fall är det handledaren och institutionen som har ansvaret för mottagande av gästen.
– Eftersom freemovers inte nomineras av sina hemlärosäten är det viktigt att den som är mottagande handledare säkerställer att studenten är en lämplig gäst vid Sahlgrenska akademin. Det är också viktigt att freemovern förstår att hen kanske inte har rätt till allt det stöd som studenterna som kommer inom utbytesavtalen. Ett exempel är att de andra utbytesstudenterna har prioritet framför freemovers när Göteborgs universitets studentbostäder ska fördelas, säger Bettina Sommarstorm.
Uppdaterad information på webben
För mer information om skillnader mellan freemovers, utbytesstudenter och andra internationella gäster, besök webbsidan Mottagande av internationella gäster och ladda ned rutiner för mottagande respektive kategori av utländsk gäst. Det finns även informationsmaterial som du kan förmedla till din gäst vid planering av besöket. Webbsidan och flera av pdf-filerna har nyligen uppdaterats i samråd med Rådet för internationalisering och institutionerna har inkommit med synpunkter. Som handledare har din doktorand också möjlighet att resa utomlands på byte. Mer information om utbyte vid forskarutbildning finns på Doktorandutbyte.
Vid frågor är ni självklart välkomna att kontakta SAIO via saio@sahlgrenska.gu.se eller gå in på webbsidan Sahlgrenska Academy International Office för att se vem som är kontaktperson för din institution. SAIO vägleder gärna i alla frågor avseende internationell mobilitet.
AV: ELIN LINDSTRÖM