FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Nyligen bjöd Wallenberglaboratoriet in alla deltagare i forskningsstudien IGT-Mikrobiotastudien till en digital föreläsning om forskningsområdet och de resultat som studien hittills lett fram till. Under webbinariet svarade Fredrik Bäckhed och Göran Bergström också på studiedeltagarnas frågor.
De nära 2000 studiedeltagare som bjöds in att ta del av webbinariet ingår i den populationsbaserade studien IGT- Mikrobiotastudien som startades vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2013. Studien undersöker hur tarmmikrobiotan kan kopplas till ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.
– Det är viktigt att ge något tillbaka till alla våra engagerade studiedeltagare som gett oss av sin tid. Vi får också en chans att visa upp klinisk forskning och vad den kan åstadkomma, säger professor Göran Bergström, som också är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och huvudansvarig för genomförandet av IGT-studien.
Ett professionellt TV-program
Eventet var från början tänkt att ges i fysisk form, men när pandemin drog ut på tiden valde forskningsledarna att istället erbjuda återkopplingen i digital form. Webbinariet producerades av Medieteknik på Göteborgs universitet och hade formen som ett professionellt tv-program. Vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt var programledare, och professorerna Fredrik Bäckhed och Göran Bergström medverkade som gäster och föreläsare.
Färre smörsyraproducerande bakterier
I augusti förra året publicerades resultat från studien i tidskriften Cell Metabolism, där forskarna beskrev att tarmmikrobiotan var förändrad hos personer som visade tecken på att börjat utveckla typ 2-diabetes. Under webbinariet beskrev Fredrik Bäckhed olika bakterier i tarmen, bland annat de som producerar en kort fettsyra, smörsyra, som främjar hormonproduktion i tarmen och kontrollerar inflammation. Studien visade att dessa bakterier förekom i lägre utsträckning i tarmmikrobiotan hos studiedeltagare med prediabetes eller utvecklad typ 2-diabetes.
– Om vi kan hitta mönster och identifiera vilka beståndsdelar i tarmmikrobiotan som identifierar personer med förhöjd risk att utveckla typ 2-diabetes kan man kanske individanpassa kostförändringar, eller utveckla nya typer av probiotika som kan förebygga eller kanske till och med behandla sjukdomen, säger professor Fredrik Bäckhed, som är en världsledande forskare inom mikrobiologi med fokus på levande organismer i tarmen.
Drygt 150 deltagare såg direktsändningen, och nu finns också filmen från föreläsningen tillgänglig att se i efterhand via forskargruppens hemsida.
Publicering i Cell Metabolism: The gut microbiota in prediabetes and diabetes; a population-based cross-sectional study
AV: ELIN LINDSTRÖM
BILDER FRÅN MEDIETEKNIKS SÄNDNING