UTBILDNING. Många studenter som tog läkarexamen i Sverige förra året anger i Sveriges läkareförbunds enkät att de upplever att de utsattes för negativ särbehandling på grund av kön under sin utbildning. 19 procent av alla de svarande, i Göteborg 33 procent, angav att de någon gång under sin studietid upplevt att de särbehandlats negativt av lärare eller handledare på denna grund.
Resultatet kommer från Sveriges läkarförbunds breda grundutbildningsenkät 2020, vars syfte är att bidra till förbättring av läkarutbildningen och studenternas situation. På det stora hela visar rapporten att svensk läkarutbildning fortsatt håller hög kvalitet, och att hela 96 procent av de nyexaminerade läkarstudenterna uppger att läkarutbildningen gett dem goda förutsättningar för att arbeta som läkare.
Alla ska känna sig välkomna
Men rapporten pekar också på brister i studiemiljön. Så många som 19 procent anger att de någon gång under utbildningen upplevt att de blivit negativt särbehandlade på grund av kön. I Göteborg var det 17 svarande, motsvarande som 33 procent, som angav att de upplevt negativ särbehandling på grund av kön, något som också Göteborgs-Posten uppmärksammade i en artikel under helgen.
– Det är oerhört viktigt att alla känner sig välkomna till vår läkarutbildning. Nu behöver vi få fram ett tydligare underlag, så att vi kan förstå vilka mekanismer som ligger bakom rapporterade siffror och hitta lösningar för att förbättra situationen. För att vi ska kunna ringa in problemen vore vi tacksamma om studenter kan rapportera sina upplevelser exempelvis i kursutvärderingar, där vi särskilt frågar om de upplevt någon form av diskriminering, säger Agneta Ekman, tf vicedekan för utbildning vid Sahlgrenska akademin.
Kräver aktivt arbete
Även Linnéa Mundin, ordförande för Sahlgrenska akademins studentkår SAKS, konstaterar att rapporten lyfter fram ett allvarligt och viktigt problem:
– Jag har personligen inte hört talas om enskilda händelser, men resultatet är inte förvånande, eftersom det stämmer överens med förekomsten i samhället i stort. Det är tydligt att vi måste arbeta aktivt för att komma till rätta med studenters upplevda särbehandling oavsett diskrimineringsgrund, kommenterar hon.
Arbete pågår
För att studenterna ska ha en trygg och säker arbetsmiljö oavsett kön och bakgrund har Sahlgrenska akademin i samarbete med studentkårerna SAKS och GUS inrättat projektet En enkel väg in, som ger stöd och hjälp för studenter som upplevt diskriminering. Projektet har nyligen publicerat en förslagsrapport som samlar erfarenheter under projektets gång, och som ger förslag på hur arbetet ska fortsätta. Ett annat exempel där frågan om negativ särbehandling lyfts fram är ett nytt examensmål för det nya läkarprogrammet i Göteborg. I höst när utbildningen startar finns ett lokalt examensmål om just jämställdhet, kopplat till mänskliga rättigheter och diskriminering.
– Eftersom vi inte har ett tillräckligt bra underlag kan vi inte säkert veta vilka undervisningssituationer som tydligast kan kopplas till upplevd särbehandling. Några av de exempel som framkommit har skett under den verksamhetsförlagda utbildningen, och där behöver vi samarbeta med vården för att säkerställa våra studenters arbetsmiljö både under utbildning men också senare under deras arbetsliv, säger Agneta Ekman.
Så gjordes undersökningen
Enkäten skickades till de medlemmar i Sveriges läkareförbund som tog läkarexamen under de första åtta månaderna förra året, vilket är drygt hälften av alla läkare som tog examen under perioden. Svarsfrekvensen blev cirka 40 procent. Av de 268 nyutexaminerade läkare som svarade hade 51 tagit sin läkarexamen vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Frågorna i enkäten bygger i stor utsträckning på gällande examensmål, med fokus på hur goda förutsättningar utbildning gett dem att arbeta som läkare. En annan aspekt som enkäten lyfter är upplevelsen av negativ särbehandling av lärare och handledare.
- Här kan du läsa rapporten om läkarutbildningens kvalitet (grafen för svar om negativ särbehandling återfinns på sidan 23, följt av en analys på sidan 25): https://slf.se/app/uploads/2021/04/om-lakarutbildningens-kvalitet2020.pdf
- Här kan du läsa förslagsrapporten från projektet En enkel väg in vid Sahlgrenska akademin, publicerad i april 2021: https://studentportal.gu.se/digitalAssets/1788/1788230_f–rslagsrapport-fr–n-en-enkel-v–g-in.pdf
AV: ELIN LINDSTRÖM