FORSKNINGSINFRASTRUKTUR. Celldiscoverer 7, ett automatiserat vidfälts- och konfokalmikroskop, skapar helt nya möjligheter för studier på levande celler och vävnad. Mikroskopet finns nu att tillgå på Centre for Cellular Imaging (CCI), som är en del av Core Facilities på Sahlgrenska akademin.
En unik funktion är att mikroskopet, i ett och samma system, kan kombinera olika ljusmikroskopimetoder för att skapa skarpa och funktionella bilder för specifika ändamål.
Mikroskopet kan exempelvis utnyttja laserskannings-/konfokalmikroskopi för att konstruera tredimensionella bilder med hög upplösning av levande biologiska prover, men kan också kombinera detta med stora översiktsbilder från en känslig kamera. Både insamlandet av sådana bilder och analysen av dem kan skötas helt automatiskt.
Samlad kompetens från hela världen
– Vår personal har spetskompetens inom området och kan hantera de avancerade funktionerna, säger Julia Fernandez-Rodriguez, enhetschef på CCI, dit forskare från olika universitet och från näringsliv kan vända sig för att få support och utbildning samt tillgång till olika avancerade ljus- och elektronmikroskop.
Julia berättade även att mikroskopet inte bara är programmerbart och automatiserat utan kan också hanteras på distans från användarens egen dator.
Även Jens Wigenius, från tillverkaren Zeiss, betonar att det är tillsammans med unik vetenskaplig kompetens som det avancerade systemet kan nå sin fulla potential.
– Vad som gör detta världsunikt är just den samlade kompetensen som finns på CCI tillsammans med möjligheterna som mikroskopet erbjuder. Forskare kommer kunna se detaljer som de tidigare inte kunnat se, och även kunna samla in en större mängd data från proverna, säger Jens Wigenius.
– Jag är riktigt nyfiken på vilka projekt som teamet och forskarna på universitet kommer kunna utföra med det här instrumentet framöver, säger han.
Teknik som forskningsdrivande faktor
Både Julia och Jens medverkade på en online-invigning av mikroskopet som samlade närmare 60 personer via Zoom. På videolänk från Jena, Tyskland, deltog även Sören Prag som är applikationsspecialist på Zeiss. Han gav demonstrerade några av de många funktionerna och lyfte fram teknikens roll i att berika forskningen.
– Jag hoppas att nya idéer och projekt ska kunna utvecklas och genomföras med hjälp av de tekniska möjligheterna som följer med Celldiscoverer 7. Ibland är det så att teknologi kan driva på utveckling inom forskningen, och här är det bara kreativiteten som sätter gränserna, säger Sören Prag.
Funktioner utöver det vanliga
Genom det här instrumentet kan du få en fullskalig överblick av dina prover samtidigt som du kan zooma in på så små detaljer som 150 nm, tack vare det innovativa konfokalsystemet Airyscan. Du kan också hantera, korrigera och jobba både i 2D- och 3D-vyer.
Andra viktiga funktioner är att mikroskopet är stabilt i temperaturer så varierade som från 14 till över 40 grader Celsius. Prover kan analyseras i olika miljöer och man kan växla automatiskt mellan torra objektiv och vattenimmersionsobjektiv. Objektiven är väl skyddade inne i mikroskopet, vilket gör att instrumentet är mindre skört och mer hållbart jämfört med andra mikroskop och därför säkert för användning på distans.
KONTAKT:
- Center for Cellular Imaging (CCI)
- Läs mer om Celldiscover 7: https://www.gu.se/en/core-facilities/celldiscoverer-7-with-lsm900-airyscan
AV: CHARBEL SADER