AI-NYTT. Exjobbsmässan inom medicinteknik är en utmärkt möjlighet att hitta begåvade blivande ingenjörer som kan arbeta med dina forskningsutmaningar. En av dem som lyckades rekrytera duktiga chalmerister på mässan i höstas var Justin Schneiderman, som i en krönika beskriver hur exjobben på master- och kandidatnivå gav honom tillgång till AI-metoder han inte kände till sedan tidigare.
Arbetar du i gränslandet mellan hälsa och teknik – eller skulle du vilja göra det? Har du idéer som passar mindre hälso- och teknikprojekt som du hittills inte haft möjlighet att starta? Vill du att några begåvade ingenjörsstudenter ska lösa ett problem åt dig … utan att du behöver hitta finansiering för det?
Du kan hitta den talang du behöver
Om svaret på någon av ovanstående frågor är ”ja”, är nästa GU-Chalmers gemensamma exjobbsmässa det perfekta forumet för dig att presentera dina forskningsidéer för Chalmers MSc- och GU-kandidatstudenter på jakt efter 6-månaders- och 1- årliga studentarbeten… och många andra intresserade forskare. På mässan kommer det finnas inspirerande talare, men fokus kommer att vara på människor som du. Handledare ger korta presentationer i break-out-rooms där du kan diskutera frågeställningarna och lära känna intresserade studenter … och potentiella nya medarbetare från alla nivåer på GU, SU och Chalmers. Vem vet, du kan hitta den talang du behöver för att starta något nytt, ta idéer till nästa nivå eller till och med gå samman med ett nytt samarbete! Det var precis vad som hände för mig efter den första mässan som Chalmers var värd på hösten.
AI-metoder som jag inte hade någon aning om tidigare
Jag har handlett examensprojekt på Chalmers tidigare, men att presentera på den här mässan hjälpte mig att snabbare och lättare rekrytera två nya begåvade ingenjörsstudenter. Med dem har vår forskning kunnat gräva i våra komplicerade funktionella neuroimaging-datauppsättningar med AI-metoder som jag inte hade någon aning om tidigare. Effekten för mig är tydlig: AI är ärligt talat något som jag har tänkt att gräva djupare in under länge, och mässan är det som gjorde att vi äntligen kunde dyka!
En möjlighet för alla hälsoyrken vi utbildar för att hitta relevant talang
Målet för mässan faller i linje med förhoppningen att utvidga och stärka forskning och utveckling på gränsen mellan hälsa och teknik. Målsättningen spänner över både Sahlgrenska akademi och den Naturvetenskapliga fakulteten vid GU, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers. Examensprojekten som Chalmers MSc-studenter och GU-kandidatexamen genomför är ett perfekt tillfälle att starta något nytt eller gräva djupare i specifika forskningsfrågor. Förutom AI, digitalisering och diagnostik kan andra områden som dessa projekt riktar sig till omfatta förebyggande vård och livsstilsförändringar, ergonomi, avancerad medicinsk teknik, administrationssystem för läkemedel, effektiva vårdsystem och mycket mer. Här finns en möjlighet för alla hälsoyrken vi utbildar för att hitta relevant talang för sina examensprojekt, eller till och med hitta nya samarbetspartners.
Förutom att hitta rätt studenter var forumet strukturerat för nätverkande och inspirerande nya samarbeten. Detta är något som jag – och jag tror att många andra – saknar i dessa tuffa tider. Round-robin-presentationerna och de tematiska breakout-rummen gav mig inte bara en möjlighet att visa upp lite av min forskning, men jag lärde mig också mycket mer om vad som händer mer inom hälsa och teknik på Chalmers, GU och SU. Jag har en lista med namn på personer som jag vill följa upp när det gäller samarbetsmöjligheter. Kanske ser jag dem igen på denna mässa … och hittar nya namn att lägga till i min lista!
Intresserad? Registrera dig och skicka en kort sammanfattning (en halv A4-sida) av ett potentiellt examensarbete på kandidat- eller mastersnivå till exjobbsmassa@sahlgrenska.gu.se. Utökad deadline – sista dag att föreslå projekt har just flyttats fram till den 5 maj!
Justin Schneiderman
Universitetslektor i experimentell multimodal neuroavbildning
Docent i experimentell klinisk neurofysiologi
Nyligen utsedd till AI-rådgivare för fakulteten