Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
" Ryggmärgsskadade har rätt att leva ett så självständigt liv som möjligt, inte bara överleva. Det är här Ryggmärgsskadecentrum kommer in i bilden", säger Gunilla Åhrén projektledare. "Just nu arbetar vi med vilken juridisk form centrumet ska ha för att kunna leva vidare på bästa sätt och både kunna söka donationer samt sälja utbildningar."

Ökar kunskap om ryggmärgsskador

30 april, 2021

SAMVERKAN. Satsningen på ett kompetenscentrum om ryggmärgsskador blev möjlig för fyra år sedan, tack vare en donation från Stenastiftelsen. Sedan dess har mycket hänt, trots att covid-19 bromsat ner utvecklingstakten. En stor kunskapskartläggning om ryggmärgsskador har just fått grönt ljus, förebildscoacher har utbildats och man stödjer ett nätverk för yngre forskare inom ryggmärgsskador, bland annat.

Ryggmärgsskadecentrum drivs av Göteborgs universitet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen med stöd av Stenastiftelsen. Centrumet har sitt kontor på Högsbo sjukhus men projektledaren Gunilla Åhrén arbetar som så många andra hemifrån på grund av covid-19.

Utanför Ryggmärgsskadecentrums kontor på Högsbo sjukhus. Projektledaren Gunilla Åhrén är en stark och målmedveten profil som driver projektet med samma fokus som när hon tävlade alpint i paralympics under 1980-talet och kammade hem ett antal guldmedaljer i bland annat störtlopp. Ett år efter avslutad alpin karriär gled hon helt odramatiskt av en häst och blev förlamad från höfterna och neråt. Det är 30 år sedan i år.

– Verksamheten pågår ändå, säger Gunilla Åhrén. Nyligen fick vi klartecken för den största kartläggning som gjorts i Sverige om ryggmärgsskador. Den ska besvara vilka kunskapsluckor som finns i forskningen och vilka behov som behöver fyllas för att ryggmärgsskadade ska kunna leva ett självständigare liv. Alla berörda, skadade, närstående, assistenter och vårdpersonal deltar och bidrar genom hela processen på lika villkor.

– Förebildscoacherna har geografisk, ålders- och skademässig spridning. Bara en som upplevt ett liknande trauma som den skadade kan förstå hur det verkligen är, säger Gunilla Åhrén.

Såväl Sahlgrenska Universitetssjukhuset som Sahlgrenska akademin får genom Ryggmärgsskadecentrum en god samverkan med brukarorganisationer.

Ny avancerad kurs

Katharina Stibrant Sunnerhagen överläkare och professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi utanför avdelningen för rehabiliteringsmedicin. Hon menar att Ryggmärgsskadecentrum fyller en viktig nisch genom att samordna och strukturera kunskap och kunskapsöverföring dels genom befintlig kunskap, dels genom att ta fram ny kunskap och verktyg att ta fram ny kunskap med.

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin och överläkare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, var med och tog initiativ till Ryggmärgsskadecentrum. Hon berättar om en ny avancerad kurs kring ryggmärgsskaderehabilitering som centrumet ger ihop med utvecklingsenheten på sektionen för klinisk neurovetenskap.

– Kursen har satt både Ryggmärgsskadecentrum Göteborg och Sahlgrenska akademin på kartan i Norden. Den har också presenterats på såväl nordiska som internationella konferenser och den internationella organisationen för ryggmärgsskadespecialister, ISCoS, har visat stort intresse för det nya konceptet.

Ett nätverk av ryggmärgsforskare

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan i samarbetet med Ryggmärgskadecentrum visa på den kompetens som finns i verksamheten och använda den för att förbättra för personer med ryggmärgsskada, inom regionen och i övriga Sverige, anser Katharina:

– För akademin är det en möjlighet att bygga upp ett nätverk av ryggmärgsskadeforskare inom och utom landet via det nätverk vi skapat för yngre forskare men också via våra internationella rådgivare.

Kunskap till dem som behöver det mest

Lamprini Lili överläkare och specialist på ryggmärgsskador samt doktorand vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap, Sahlgrenska akademin.

En av forskarna i detta nätverk är Lamprini Lili, som ingår i Sunnerhagens forskargrupp:

– Som doktorand har jag fått medverka med aktiva forskare genom nätverket. Ryggmärgsskadecentrum gynnar mig även som kliniker genom att sprida kunskap till dem som behöver det mest. Det gör patienterna bättre rustade att ha koll på sina svårigheter vilket gör vårt jobb inom uppföljning effektivare, säger hon.

–Min dröm är att centrumet ska kunna utbilda och ge certifiering inom andningskunnande så att det finns minst två personer på varje akutmottagning i landet per pass som kan detta med andning. Det skulle inte bara ryggmärgsskadade utan även andra patienter ha glädje av, coviddrabbade till exempel, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

  • Mer om Ryggmärgsskadecentrum: https://ryggmargsskadecentrum.se
  • Mer om Stenastiftelsen:  www.stenastiftelsen.se

TEXT & FOTO: ANNA REHNBERG

 

På avdelningen för Rehabiliteringsmedicin. Lamprini Lili visar Katharina Stibrant Sunnerhagen hur hon i sin forskning använder kinematik för att bättre förstå hur ryggmärgsskada har påverkat armrörlighet både i detaljnivå och i aktivitetsnivå genom att jämföra med kliniska skalor och med skalor som mäter hur personerna själva upplever sin armfunktion.” Syftet är förbättra armbedömningar efter ryggmärgsskada, planering av rehabilitering och utvärdering av olika interventioner”, säger Lili.
Ryggmärgsskadecentrum drivs av Göteborgs universitet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen med stöd av Stenastiftelsen.

 

Ryggmärgsskadecentrum har kontor på Högsbo sjukhus, men det är första gången Gunilla Åhrén kommer förbi på över ett halvår. Hon arbetar hemifrån på grund av covid19.

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: donation, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, rehabilitering, Ryggmärgsskadecentrum, Samverkan, Stenastiftelsen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor