Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
" Ryggmärgsskadade har rätt att leva ett så självständigt liv som möjligt, inte bara överleva. Det är här Ryggmärgsskadecentrum kommer in i bilden", säger Gunilla Åhrén projektledare. "Just nu arbetar vi med vilken juridisk form centrumet ska ha för att kunna leva vidare på bästa sätt och både kunna söka donationer samt sälja utbildningar."

Ökar kunskap om ryggmärgsskador

30 april, 2021

SAMVERKAN. Satsningen på ett kompetenscentrum om ryggmärgsskador blev möjlig för fyra år sedan, tack vare en donation från Stenastiftelsen. Sedan dess har mycket hänt, trots att covid-19 bromsat ner utvecklingstakten. En stor kunskapskartläggning om ryggmärgsskador har just fått grönt ljus, förebildscoacher har utbildats och man stödjer ett nätverk för yngre forskare inom ryggmärgsskador, bland annat.

Ryggmärgsskadecentrum drivs av Göteborgs universitet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen med stöd av Stenastiftelsen. Centrumet har sitt kontor på Högsbo sjukhus men projektledaren Gunilla Åhrén arbetar som så många andra hemifrån på grund av covid-19.

Utanför Ryggmärgsskadecentrums kontor på Högsbo sjukhus. Projektledaren Gunilla Åhrén är en stark och målmedveten profil som driver projektet med samma fokus som när hon tävlade alpint i paralympics under 1980-talet och kammade hem ett antal guldmedaljer i bland annat störtlopp. Ett år efter avslutad alpin karriär gled hon helt odramatiskt av en häst och blev förlamad från höfterna och neråt. Det är 30 år sedan i år.

– Verksamheten pågår ändå, säger Gunilla Åhrén. Nyligen fick vi klartecken för den största kartläggning som gjorts i Sverige om ryggmärgsskador. Den ska besvara vilka kunskapsluckor som finns i forskningen och vilka behov som behöver fyllas för att ryggmärgsskadade ska kunna leva ett självständigare liv. Alla berörda, skadade, närstående, assistenter och vårdpersonal deltar och bidrar genom hela processen på lika villkor.

– Förebildscoacherna har geografisk, ålders- och skademässig spridning. Bara en som upplevt ett liknande trauma som den skadade kan förstå hur det verkligen är, säger Gunilla Åhrén.

Såväl Sahlgrenska Universitetssjukhuset som Sahlgrenska akademin får genom Ryggmärgsskadecentrum en god samverkan med brukarorganisationer.

Ny avancerad kurs

Katharina Stibrant Sunnerhagen överläkare och professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi utanför avdelningen för rehabiliteringsmedicin. Hon menar att Ryggmärgsskadecentrum fyller en viktig nisch genom att samordna och strukturera kunskap och kunskapsöverföring dels genom befintlig kunskap, dels genom att ta fram ny kunskap och verktyg att ta fram ny kunskap med.

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin och överläkare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, var med och tog initiativ till Ryggmärgsskadecentrum. Hon berättar om en ny avancerad kurs kring ryggmärgsskaderehabilitering som centrumet ger ihop med utvecklingsenheten på sektionen för klinisk neurovetenskap.

– Kursen har satt både Ryggmärgsskadecentrum Göteborg och Sahlgrenska akademin på kartan i Norden. Den har också presenterats på såväl nordiska som internationella konferenser och den internationella organisationen för ryggmärgsskadespecialister, ISCoS, har visat stort intresse för det nya konceptet.

Ett nätverk av ryggmärgsforskare

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan i samarbetet med Ryggmärgskadecentrum visa på den kompetens som finns i verksamheten och använda den för att förbättra för personer med ryggmärgsskada, inom regionen och i övriga Sverige, anser Katharina:

– För akademin är det en möjlighet att bygga upp ett nätverk av ryggmärgsskadeforskare inom och utom landet via det nätverk vi skapat för yngre forskare men också via våra internationella rådgivare.

Kunskap till dem som behöver det mest

Lamprini Lili överläkare och specialist på ryggmärgsskador samt doktorand vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap, Sahlgrenska akademin.

En av forskarna i detta nätverk är Lamprini Lili, som ingår i Sunnerhagens forskargrupp:

– Som doktorand har jag fått medverka med aktiva forskare genom nätverket. Ryggmärgsskadecentrum gynnar mig även som kliniker genom att sprida kunskap till dem som behöver det mest. Det gör patienterna bättre rustade att ha koll på sina svårigheter vilket gör vårt jobb inom uppföljning effektivare, säger hon.

–Min dröm är att centrumet ska kunna utbilda och ge certifiering inom andningskunnande så att det finns minst två personer på varje akutmottagning i landet per pass som kan detta med andning. Det skulle inte bara ryggmärgsskadade utan även andra patienter ha glädje av, coviddrabbade till exempel, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

  • Mer om Ryggmärgsskadecentrum: https://ryggmargsskadecentrum.se
  • Mer om Stenastiftelsen:  www.stenastiftelsen.se

TEXT & FOTO: ANNA REHNBERG

 

På avdelningen för Rehabiliteringsmedicin. Lamprini Lili visar Katharina Stibrant Sunnerhagen hur hon i sin forskning använder kinematik för att bättre förstå hur ryggmärgsskada har påverkat armrörlighet både i detaljnivå och i aktivitetsnivå genom att jämföra med kliniska skalor och med skalor som mäter hur personerna själva upplever sin armfunktion.” Syftet är förbättra armbedömningar efter ryggmärgsskada, planering av rehabilitering och utvärdering av olika interventioner”, säger Lili.
Ryggmärgsskadecentrum drivs av Göteborgs universitet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen med stöd av Stenastiftelsen.

 

Ryggmärgsskadecentrum har kontor på Högsbo sjukhus, men det är första gången Gunilla Åhrén kommer förbi på över ett halvår. Hon arbetar hemifrån på grund av covid19.

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: donation, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, rehabilitering, Ryggmärgsskadecentrum, Samverkan, Stenastiftelsen

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Exjobbs- och kandidatarbetesmässa inom hälsa och teknik

Handledare registrerar projekt senast 4 oktober, via den här länken.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED SEPTEMBER 20]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Så främjar Sahlgrenska akademin återväxten av forskare

26 september, 2023

AKADEMISK PERSONAL. Sahlgrenska akademin erbjuder flera olika former av stöd för forskare som befinner sig tidigt i karriären. Som bakgrund inför … [Read More...]

Max Petzold på plats i universitetets högsta ledning

26 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Vid halvårsskiftet lämnade Max Petzold sina uppdrag som föreståndare för SND samt som avdelningschef för Samhällsmedicin och folk … [Read More...]

Mutation hos lungcancerpatienter kopplas till ökad risk för hjärnmetastaser 

26 september, 2023

NY STUDIE. En populationsbaserad studie på 6 000 lungcancerpatienter visar att patienter med mutationen KRAS G12C har stor risk att få h … [Read More...]

Höstens ALF-utlysningar 2023 har publicerats

25 september, 2023

BIDRAG. Utlysningen av ALF-tjänster för legitimerade läkare har nu publicerats på ALF-portalen. Ansökningsperioden är 19 oktober till 7 december, … [Read More...]

Utbildningsadministratör – och extremcyklist

21 september, 2023

LIVSSTIL. Hettan i Mojaveöknen blev nästan slutet för hans solo-resa på cykel från Los Angeles till New York i somras. USA-resan är bara det senas … [Read More...]

Till minne av Hanns-Ulrich Marschall

21 september, 2023

Han hade en unik förmåga att skapa möten med människor och samarbeten med andra forskare. Hanns-Ulrich Marschall föddes 1954 in Ibbenbüren, Tyskl … [Read More...]

Lägre risk för blodcancer efter fetmakirurgi

20 september, 2023

NY STUDIE. Kirurgi mot fetma är förknippat med en 40-procentigt lägre risk för blodcancer. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Den tydl … [Read More...]

Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

20 september, 2023

NY STUDIE. Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Resultaten tyder på att … [Read More...]

Malin Broberg installerad som rektor

19 september, 2023

REKTOR. Fredag 15 september installerades Malin Broberg som Göteborgs universitets tjugonde rektor. – Det är ingen slump att jag står här idag. D … [Read More...]

Ny kanslichef på fakulteten: Annelie Tobin

18 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Med tjugo års erfarenhet inom framför allt utbildning och internationalisering på Sahlgrenska akademin har nu Annelie Tobin ta … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor