Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
" Ryggmärgsskadade har rätt att leva ett så självständigt liv som möjligt, inte bara överleva. Det är här Ryggmärgsskadecentrum kommer in i bilden", säger Gunilla Åhrén projektledare. "Just nu arbetar vi med vilken juridisk form centrumet ska ha för att kunna leva vidare på bästa sätt och både kunna söka donationer samt sälja utbildningar."

Ökar kunskap om ryggmärgsskador

30 april, 2021

SAMVERKAN. Satsningen på ett kompetenscentrum om ryggmärgsskador blev möjlig för fyra år sedan, tack vare en donation från Stenastiftelsen. Sedan dess har mycket hänt, trots att covid-19 bromsat ner utvecklingstakten. En stor kunskapskartläggning om ryggmärgsskador har just fått grönt ljus, förebildscoacher har utbildats och man stödjer ett nätverk för yngre forskare inom ryggmärgsskador, bland annat.

Ryggmärgsskadecentrum drivs av Göteborgs universitet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen med stöd av Stenastiftelsen. Centrumet har sitt kontor på Högsbo sjukhus men projektledaren Gunilla Åhrén arbetar som så många andra hemifrån på grund av covid-19.

Utanför Ryggmärgsskadecentrums kontor på Högsbo sjukhus. Projektledaren Gunilla Åhrén är en stark och målmedveten profil som driver projektet med samma fokus som när hon tävlade alpint i paralympics under 1980-talet och kammade hem ett antal guldmedaljer i bland annat störtlopp. Ett år efter avslutad alpin karriär gled hon helt odramatiskt av en häst och blev förlamad från höfterna och neråt. Det är 30 år sedan i år.

– Verksamheten pågår ändå, säger Gunilla Åhrén. Nyligen fick vi klartecken för den största kartläggning som gjorts i Sverige om ryggmärgsskador. Den ska besvara vilka kunskapsluckor som finns i forskningen och vilka behov som behöver fyllas för att ryggmärgsskadade ska kunna leva ett självständigare liv. Alla berörda, skadade, närstående, assistenter och vårdpersonal deltar och bidrar genom hela processen på lika villkor.

– Förebildscoacherna har geografisk, ålders- och skademässig spridning. Bara en som upplevt ett liknande trauma som den skadade kan förstå hur det verkligen är, säger Gunilla Åhrén.

Såväl Sahlgrenska Universitetssjukhuset som Sahlgrenska akademin får genom Ryggmärgsskadecentrum en god samverkan med brukarorganisationer.

Ny avancerad kurs

Katharina Stibrant Sunnerhagen överläkare och professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi utanför avdelningen för rehabiliteringsmedicin. Hon menar att Ryggmärgsskadecentrum fyller en viktig nisch genom att samordna och strukturera kunskap och kunskapsöverföring dels genom befintlig kunskap, dels genom att ta fram ny kunskap och verktyg att ta fram ny kunskap med.

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin och överläkare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, var med och tog initiativ till Ryggmärgsskadecentrum. Hon berättar om en ny avancerad kurs kring ryggmärgsskaderehabilitering som centrumet ger ihop med utvecklingsenheten på sektionen för klinisk neurovetenskap.

– Kursen har satt både Ryggmärgsskadecentrum Göteborg och Sahlgrenska akademin på kartan i Norden. Den har också presenterats på såväl nordiska som internationella konferenser och den internationella organisationen för ryggmärgsskadespecialister, ISCoS, har visat stort intresse för det nya konceptet.

Ett nätverk av ryggmärgsforskare

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan i samarbetet med Ryggmärgskadecentrum visa på den kompetens som finns i verksamheten och använda den för att förbättra för personer med ryggmärgsskada, inom regionen och i övriga Sverige, anser Katharina:

– För akademin är det en möjlighet att bygga upp ett nätverk av ryggmärgsskadeforskare inom och utom landet via det nätverk vi skapat för yngre forskare men också via våra internationella rådgivare.

Kunskap till dem som behöver det mest

Lamprini Lili överläkare och specialist på ryggmärgsskador samt doktorand vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap, Sahlgrenska akademin.

En av forskarna i detta nätverk är Lamprini Lili, som ingår i Sunnerhagens forskargrupp:

– Som doktorand har jag fått medverka med aktiva forskare genom nätverket. Ryggmärgsskadecentrum gynnar mig även som kliniker genom att sprida kunskap till dem som behöver det mest. Det gör patienterna bättre rustade att ha koll på sina svårigheter vilket gör vårt jobb inom uppföljning effektivare, säger hon.

–Min dröm är att centrumet ska kunna utbilda och ge certifiering inom andningskunnande så att det finns minst två personer på varje akutmottagning i landet per pass som kan detta med andning. Det skulle inte bara ryggmärgsskadade utan även andra patienter ha glädje av, coviddrabbade till exempel, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

  • Mer om Ryggmärgsskadecentrum: https://ryggmargsskadecentrum.se
  • Mer om Stenastiftelsen:  www.stenastiftelsen.se

TEXT & FOTO: ANNA REHNBERG

 

På avdelningen för Rehabiliteringsmedicin. Lamprini Lili visar Katharina Stibrant Sunnerhagen hur hon i sin forskning använder kinematik för att bättre förstå hur ryggmärgsskada har påverkat armrörlighet både i detaljnivå och i aktivitetsnivå genom att jämföra med kliniska skalor och med skalor som mäter hur personerna själva upplever sin armfunktion.” Syftet är förbättra armbedömningar efter ryggmärgsskada, planering av rehabilitering och utvärdering av olika interventioner”, säger Lili.
Ryggmärgsskadecentrum drivs av Göteborgs universitet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen med stöd av Stenastiftelsen.

 

Ryggmärgsskadecentrum har kontor på Högsbo sjukhus, men det är första gången Gunilla Åhrén kommer förbi på över ett halvår. Hon arbetar hemifrån på grund av covid19.

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: donation, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, rehabilitering, Ryggmärgsskadecentrum, Samverkan, Stenastiftelsen

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nytt ansökningsförfarande för SSMF Starting och Consolidator Grant

7 februari, 2023

UTLYSNINGAR. Från och med i år inför SSMF ett nytt ansökningsförfarande för sina utlysningar Starting och Consolidator Grant. Dessa kommer nu geno … [Read More...]

Läkemedlet metotrexat kopplas till förhöjd risk för hudcancer

7 februari, 2023

NY STUDIE. Det immundämpande läkemedlet metotrexat kan på befolkningsnivå kopplas till en ökad risk för tre olika former av hudcancer, visar forsk … [Read More...]

Centrumbildningar i fokus för årets Forskningsdag

6 februari, 2023

SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte … [Read More...]

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina … [Read More...]

Tydliga genusnormer när långvarig smärta beskrivs

6 februari, 2023

AVHANDLING. Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den … [Read More...]

Ny metod för diagnostik av ligamentskador i knäleden på gång

3 februari, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. En ny metod att diagnostisera skador i knäets ligament har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers. M … [Read More...]

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor