Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Tydligare mandat för kommitté att driva hållbar utveckling i utbildningen

23 april, 2021

Det är en utmaning för många kursansvariga att, med rimlig tidsåtgång, länka mellan kursens specifika tema och hållbar utveckling. Kommitténs handlingsplan fokuserar därför mycket på hur kursansvariga ska kunna stöttas i det arbetet.

HÅLLBAR UTVEKCKLING. Uppdraget att integrera perspektiv på hållbar utveckling i utbildningen har förts över från det tidigare nätverket till en nyinrättad kommitté med ett mer formellt uppdrag från dekan och prefekter. Kommittén ska inventera och integrera hållbar utveckling vid Sahlgrenska akademins samtliga utbildningsprogram.

Kommittén är ett treårigt projekt, som beslutades av dekan strax före jul förra året, och vars arbete inleddes för någon dryg månad sedan. Den består av en ledamot per utbildningskommitté, utnämnda av prefekt, och dessutom två studentrepresentanter utsedda av kåren SAKS.

Gunilla Priebe. Foto: Elin Lindström.

– Att vi nu har en kommitté med ett formellt uppdrag betyder att dess ledamöter har mandat från sin institutions utbildnings- och linjeorganisation att driva frågorna. Det gör det möjligt att till exempel verka för lärares kompetensutveckling i hållbarhetsfrågor och att arbeta mer aktivt med hållbarhetsmärkning av kurser, säger Gunilla Priebe, som var sammankallande för det tidigare nätverket, och som har uppdraget att vara sammankallande även för kommitténs arbete under resten av året.

Under året kommer Gunilla lämna rollen som sammankallande för kommittén, och uppdraget kommer då utlysas för intresseanmälan inom fakulteten.

Seminarieserie under våren

Nu under våren bjuder kommittén in alla lärare vid Sahlgrenska akademin till tre seminarier på ämnet. I seminarieserien delar Stefi Barna från brittiska Centre for Sustainable Health Care med sig av sina erfarenheter av undervisning och arbete för en hållbar hälso- och sjukvård från USA, Storbritannien, Indien, Norge och Sverige. Det första seminariet (den 28 april) ger en introduktion till klimatavtrycket inom hälso- och sjukvård och ger exempel på småskaliga insatser, det andra seminariet (den 12 maj) ger exempel på större insatser för att minska klimatavtrycket för hela sjukhusorganisationer och hälso- och sjukvårdssystem och vid det tredje seminariet (den 26 maj) appliceras dessa teman på Sahlgrenska akademins utbildningar, med fokus på kritiskt och innovativt tänkande.

Studentarbete på tandteknikerprogrammet 2016. Foto: Johan Wingborg.

– Tanken är att seminarierna både ska väcka intresse, och är framförallt tänkta som ett tillfälle till lärares introducerande kompetensutveckling inom området. Om deltagarna uttrycker intresse kan vi senare följa dessa teman upp med mer omfattande kompetensutvecklingsinsatser, exempelvis ett par heldagarsworkshops, säger Gunilla Priebe.

Hon fortsätter:

– Det har blivit tydligt att hållbarhetstemat måste anknyta mycket mer konkret till Sahlgrenska akademins specifika utbildningsområden och att arbetsprocessen kring hållbarhetsmärkning av kurser behöver utvecklas. Kommitténs arbetar därför med att ta fram ett stöd för kurs- och programansvariga lärare där kopplingen mellan GU-kriterierna och FN:s globala hållbarhetsmål förtydligas, liksom hur dessa kan omsättas i lärandemål och aktiviteter med relevans för våra professionsutbildningar.

Lagkrav på hållbar utveckling

All högre utbildning ska främja hållbar utveckling; det är ett krav som sedan 2006 är infört i Högskolelagen. I samband med lagändringen antog Sahlgrenska akademin en plan där alla program skulle inkludera en introduktion till hållbar utveckling, och för att stödja det arbetet bildades Nätverket för hållbar utveckling i utbildning. Sedan 2017 har detta nätverks uppdrag utgått från Utbildningsrådet, och från och med i år formaliseras alltså uppdraget i form av en kommitté.

Sahlgrenska akademins utbildningar har kommit olika långt i sitt arbete att integrera hållbar utveckling, vilket delvis kan härledas till utbildningarnas karaktär, berättar Gunilla Priebe:

– Masterprogrammen i folkhälsovetenskap respektive global hälsa har tydligt integrerat dessa frågor, vilket delvis beror på att masterprogram oftare hanterar frågor på system- och ledningsnivå. Andra program som länge arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor är sjuksköterskeutbildningarna, dietistprogrammet och tandläkarutbildningen. Även det nya läkarprogrammet har haft en aktiv ansats och tillsatt en hållbarhetsansvarig som arbetar med detta på tio procent av en tjänst.

Blivande biomedicinska analytiker och sjuksköterskor undervisas på KTC. Bilden togs 2016 av universitetets fotograf Johan Wingborg.

Flera utmaningar

Alla utbildningar vid Sahlgrenska akademin är kunskapsintensiva, och det är en utmaning att överhuvudtaget skapa utrymme för undervisningsmoment i redan överfulla schema.

– Många lärare uttrycker också att de har begränsade kunskaper om hållbarhetsfrågor, och tycker att det är svårt att exempelvis identifiera teman, infoga preciserade kursmoment och praktiska exempel i den egna kursen, och samtidigt skapa progression mellan olika kurser i programmen så att studenternas kunskaper successivt fördjupas, säger Gunilla Priebe.

Många utbildningar inom fakulteten har ett mikro-fokus, exempelvis på cellnivå eller på enskilda patienter. Det medför att det kan vara en utmaning att koppla in kurserna i det systemperspektiv som teman om hållbar utveckling kräver, det vill säga förståelse för hur ekonomi, sociala och miljöfrågor interagerar, och hur lokala händelser samspelar med regionala och globala teman.

– Resan från mikro- till systemperspektiv kan kännas lång och temat med hållbar utveckling riskerar att upplevas som påklistrat. För många kursansvariga är det en utmaning att på ett naturligt sätt, och med rimlig tidsåtgång, länka mellan kursens specifika tema och hållbar utveckling. Kommitténs handlingsplan fokuserar därför i hög grad på hur kursansvariga ska kunna stöttas i det arbetet, säger Gunilla Priebe.

Läs mer om integrering av hållbar utveckling i utbildningen på Sahlgrenska akademins sidor i Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/miljo/Integrering+av+h%C3%A5llbar+utveckling+i+utbildningen

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Hållbar utveckling, Sahlgrenska Akademins kommitté för hållbar utveckling i utbildning, Sahlgrenska akademins nätverk för hållbar utveckling, uppdrag och tjänster, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor