FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Efter externa utvärderingar och beslut från rektor står det nu klart att Core Facilities kommer fortsätta vara en universitetsgemensam infrastruktur. Utvärderarna är imponerade och positiva till verksamheten, och lämnade värdefulla rekommendationer för hur den kan utvecklas, står det i rektors beslut från mars 2021.
Utvärderingarna gjordes av externa representanter från universiteten i Århus, Helsingfors och Linköping.
Enligt universitetets regler ska GU-gemensamma forskningsinfrastrukturer utvärderas regelbundet. För Core Facilities del blir det aktuellt igen med en ny utvärderingsrapport 2023 och nytt beslut från rektor 2026.
– Det är glädjande att se hur väl Core Facilities har utvärderats och att vi får möjlighet att fortsätta utveckla verksamheten, säger Carina Mallard som förutom att vara föreståndare på Core Facilities även är professor på institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
Rektorsbeslutet innebar också ett formellt besked om att Carina fortsätter som föreståndare och att akademistyrelsen vid Sahlgrenska akademin fortsätter att ha rollen som infrastrukturens styrgrupp.
Uppfyller kriterierna och har utvecklats
Rektorsbeslutet baserades bland annat på att kriterierna som finns för universitetsgemensamma forskningsinfrastrukturer är uppfyllda.
– Core Facilities är öppna för oberoende användare nationellt och internationellt, det är en viktig aspekt tillsammans med att vi erbjuder stöd som underlättar och möjliggör forskning. Som forskare kan du hos oss få allt från konsultation och planeringsstöd, till utbildning i avancerade tekniker, säger Carina.
När det gäller verksamhetens utveckling lyfter rektorsbeslutet fram att ledningsstrukturen har blivit tydligare, likaså att man satsat på intern och extern kommunikation för att öka sin tillgänglighet. Det finns en tydlig målbild fokuserad på kvalitet, forskningsstöd och djurskydd.
Bland utvecklings- och förbättringsmöjligheterna de kommande tre åren nämns arbetsmiljö kopplat till lokaler som en sådan punkt.
Stärkt profil nationellt och internationellt
En viktig del av Core Facilities utveckling är den ökade samverkan på nationellt och internationellt plan. Verksamheten har det senaste året exempelvis utökat sitt stöd från Vetenskapsrådet. Flera av enheterna har efter en internationell granskning, utvalts att ingå som nya plattformar inom SciLifeLab från och med 2021. Flera enheter ingår dessutom i internationella infrastrukturer.
– Dessa samarbeten stärker vår profil och vår möjlighet att ge stöd till forskare inom Life science-området, säger Carina.
Andra exempel på samarbeten som Carina lyfter fram är medlemskapet i Euro-BioImaging och stöd från NordForsk och EU Horizon 2020, som utvidgar det nordiska och europeiska samarbetet.
– Det ökar tillgängligheten till avancerad teknik utomlands för forskare på GU, samtidigt som det stimulerar utländska forskare att komma till oss. Det ger även utvecklingsmöjligheter för vår infrastrukturpersonal, vilket är viktigt för att behålla hög expertkompetens inom verksamheten.
AV: CHARBEL SADER
FOTO: VERKSAMHETSBILDER AV CHARBEL SADER / PORTRÄTTBILD: MAGNUS GOTANDER