FORTBILDNING. Det finns en stor variation mellan sjukhus både inom Sverige och i andra delar av världen hur blivande kirurger utbildas, och det finns mycket lite vetenskaplig evidens som mejslar ut exakt hur denna kirurgiska träning bör ske. Nu i maj anordnar stiftelsen Surgicon en tre dagar lång världskongress, där frågan diskuteras, denna gång helt digitalt.
Surgicon är en icke vinstdrivande stiftelse, med säte i Göteborg, som bildats för att lyfta fram behovet av vetenskapligt grundad kirurgisk träning och även arrangera mötet Surgicon. Att denna stiftelse hamnade just i Göteborg beror på engagemanget från ortopeden Margareta Berg, projektets och stiftelsens grundare.
Passion och säkerhet
Ordförandeskapet i stiftelsen har nu tagits över av Dan Farahmand, som till vardags är neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset:
– Validering av kirurgisk träning är ett outforskat område, och det finns bara knapphändig kunskap om hur nya kirurger bäst utbildas och hur olika faktorer påverkar träningens kvalitet. Därför behövs ett forum för att diskutera kirurgisk träning där vi kan lära av varandra. Surgicon vänder sig inte bara till kirurger, utan även till forskare inom ämnen som pedagogik, beteendevetenskap, teknik och IT, säger Dan Farahmand.
Han poängterar att inlärningsmetodiken för blivande kirurger är större än lärarens passion och pedagogik:
– Inlärningen måste vara strukturell, där det också finns en stegvis kvalitetssäkring och verifiering av kirurgens kunskaper.
Träning med hjälp av donerade kroppar
Färdighetsträning för kirurger på avlidna människor är vanligare i andra länder än i Sverige, där den enda utbildningsmiljön av detta slag finns i Göteborg. Kirurgiskt Anatomiskt Träningscentrum (KAT) drivs i samverkan mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset och erbjuder specialistkurser för kirurger med hjälp av donerade kroppar. Verksamheten är dock just nu begränsad på grund av covid-19-restriktioner.
Läkaren Vishal Amlani får just nu sin specialistutbildning inom kärlkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han är styrelseledamot i stiftelsen Surgicon, och kommer medverka i en av panelerna under kongressen, som ska diskutera drömutbildningen för ST-läkare inom kirurgi.
– Som ST-läkare får jag mycket kunskap från överläkare, som per definition fungerar som lärare som ger mig pedagogiska verktyg så att jag kan lära ut till kollegor. För mig är det allra viktigast att läraren är engagerad och verkligen vill lära ut, och också att den som ska lära sig visar genuint intresse. Självklart ska pedagogiken ha en vetenskaplig grund då i kombination med den erfarenhet som överläkaren besitter, säger Vishal Amlani, som själv är lärare för läkarstudenter, bland annat i en frivillig kvällskurs på KAT för dem som är extra intresserade av kirurgi.
Tvärvetenskapligt
Även Elin Schoultz undervisar på KAT, där hon har läkarstudenter i kurser inom anatomi och dissektion. Hon är läkare men inte kirurg, och som doktorand inom medicinsk basvetenskap har hon extra fokus på pedagogik och didaktik som en del av sin kombinerade forskar- och lärarutbildning.
– Surgicon samlar olika professioner som granskar den kirurgiska träningen med olika ögon. Det finns många intressanta aspekter och frågan måste diskuteras från olika håll. Vi har bland annat en medverkande operationssjuksköterska som under kongressen kommer att föreläsa om sin syn på vad som sker i en operationssal och hennes roll i träningsprocessen, säger Elin Schoultz, som även hon ingår i Surgicon styrelse.
– Vi i Surgicon brinner för den kliniska träningen av kirurger och vi hoppas det kommer ske stora förändringar, där både pedagogik och didaktik får en tydligare vetenskaplig grund. Vi vill sträva mot att strukturen för den kirurgiska träningen baseras på vetenskap, och att det startas mer studier för att vi ska kunna nå dit. Då kommer vi också att få bättre kirurger, och det gynnar patienterna, säger Dan Farahmand.
47 medverkande
Surgicon har tidigare ägt rum 2011 och 2013, båda gångerna på Svenska Mässan i Göteborg. Många av de totalt 47 medverkande vid årets kongress är hemmahörande vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin eller andra fakulteter vid Göteborgs universitet. En av dem är Oskar Lindwall, universitetslektor vid institutionen för tillämpad IT, som nyligen fått forskningsmedel från Vetenskapsrådet för forskargruppen där bland andra Margareta Berg, Magnus Braide vid Göteborgs universitet och Magnus Kjellman vid Karolinska Institutet ingår, för att undersöka färdighetsträning för kirurger med hjälp av donerade kroppar. I raden av internationella talare återfinns bland andra Denis Mukwege, mottagare av Nobels fredspris och hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin. Han kommer att tala om verksamheten vid Panzisjukhuset och den trappstege för träning av fistelkirurgi som sjukhuset utvecklat.
- Här kan du se det fullständiga programmet för The 3D World Congress on Surgical Training: https://surgicon.org/program/
- Registrering: https://surgicon.org/registration/
AV: ELIN LINDSTRÖM