CAMPUS MEDICINAREBERGET. Just nu pågår en programöversyn av de delar av Sahlgrenska Life hus 2 och 3 som universitetet kommer att vara förstahandshyresgäst i. Samtidigt arbetar Västra Götalandsregionen, VGR, vidare med hus 1 och Göteborgs stad tar nya steg mot fastställandet av detaljplanen.
Arbetet med programöversynen för hus 2 och 3 leds av en styrgrupp i universitetets regi. Dekan är ordförande. Prefekter från samtliga institutioner och vicedekanerna för utbildning och infrastrukturer deltar. Studenter och doktorander är också representerade. Därutöver finns ett antal referensgrupper. Tillsammans med projektledare från universitetets enhet för strategiska lokalprojekt och programarkitekt tar institutionerna nu fram en lokalförteckning. Den baseras på deras behov av lokaler i framtiden.
De av Sahlgrenska akademins institutioner som planerar för nya lokaler i hus 2 eller 3 är; vårdvetenskap och hälsa, odontologi, kliniska vetenskaper och medicin. För universitetet ingår även det biomedicinska biblioteket. Odontologens verksamhet som tidigare var en egen del av Sahlgrenska Life planeras nu i stället in i hus 3.
Det finns dessutom gemensamma referensgrupper. En grupp för utbildningslokaler har redan börjat arbeta. Längre fram tillkommer referensgrupper för translationella forskningskluster och för färdighetscentrum.
Under senare delen av programöversynen väntar en intensiv period för arkitekterna. De ska då hitta lösningar i husen för de inflyttande verksamheterna. Därefter inleds det så kallade systemskedet som syftar till att ta fram ett konkret förslag på en fungerande byggnad. Ett arbete som beräknas ta ungefär ett år och vara klart hösten 2022.
Ekonomiutskott för dialog och analys av lokalkostnader
Kopplat till styrgruppen finns ett ekonomiutskott. De arbetar med fördjupade analyser av vad satsningen kommer att innebära för fakultetens ekonomi på lång sikt.
I det skede som projektet befinner sig är det fortfarande indikativa lokalkostnader som finns att tillgå. Inte förrän efter ett slutfört systemskede tecknas hyresavtal med fastighetsägaren. Det beräknas ske hösten 2022.
Lokalkostnader omfattar förutom kallhyra även kostnader för drift och avskrivningar på inredning och utrustning. Även om Sahlgrenska akademin skulle stanna kvar i nuvarande lokaler så väntas ökade lokalkostnader. Det kan bero på bland annat hyreshöjningar och kommande renoveringar. Det är dessa prognoser av framtida lokalkostnader som jämförs med lokalkostnadsprognosen för Sahlgrenska Life. Begreppet kostnadsneutralitet innebär alltså inte att lokalkostnaderna efter inflyttning i Sahlgrenska Life ska vara samma som dagens lokalkostnader, utan samma som prognosticerade lokalkostnader om man skulle stannat kvar.
För att institutionerna ska få ett gediget diskussionsunderlag har de fått delprognoser som belyser hur mycket kostnaderna för deras önskade ytor i hus 2 och 3 avviker från kostnadsneutralitet. En institution med en stor avvikelse får på så sätt en möjlighet att se över sin plan. I detta skede är det fortfarande möjligt att göra modifieringar.
Vårt samlade lokalbehov i hus 2 och 3 uppskattas i dagsläget bli ca 10 500 kvm. De lokaler som vi planerar lämna utgör ca 11 600 kvm.
Komplext projekt med stort behov av samordning
För VGRs verksamheter i Sahlgrenska Life hus 1, 2 och 3 gör VGR ett liknande programarbete som universitetet gör för hus 2 och 3. Även om universitet inte kommer att vara förstahandshyresgäst i hus 1 är intresset stort. Hus 1 byggs för labbmedicin, ett område av mycket stor betydelse för Sahlgrenska akademins forskare. Det finns redan en omfattande samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Därför deltar representanter för Sahlgrenska akademin i programarbetet för hus 1 på samma sätt som representanter för SU deltar i vårt.
Inför det kommande systemskedet kommer behoven av samordning mellan de olika delarna av Sahlgrenska Life att vara stort. Projektägarna kommer inom kort att besluta om en organisation för samordning på olika nivåer.
Göteborgs stad tar ännu ett steg mot en detaljplan
Beslut om detaljplan är en förutsättning för genomförande av Sahlgrenska Life. 16 mars beslutade Göteborgs stads byggnadsnämnd att gå vidare med detaljplanearbetet till så kallad granskning. Det är fas då boende i området och remissinstanser kan komma in med synpunkter. Granskningsperioden pågår mellan 24 mars och 27 april. Inkomna synpunkter sammanfattas sedan i ett granskningsutlåtande. Efter eventuella mindre justeringar kan byggnadsnämnden sedan anta planförslaget. De som är berörda av detaljplanen har sedan möjlighet att överklaga. Sista steget i den kvarstående processen är att kommunfullmäktige fastställer detaljplanen.
Några tidigare nyheter om Sahlgrenska Life:
- 15 feb – Fortsatt arbete och beslut inom Sahlgrenska Life
- 3 feb – Regionstyrelsen för Västra Götaland har fattat beslut om fortsatt genomförandeplanering av Sahlgrenska Life
- 25 jan – Nytt projektägarskap för Sahlgrenska Life
AV: HELEN EASTERLING