BIDRAG. Linda Fogelstrand, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent vid institutionen för biomedicin, får nu sex års forskning på halvtid finansierad av Barncancerfonden. Forskningen siktar på att förbättra behandlingen för blodcancersjukdomen akut myeloisk leukemi.
De senaste fyra åren har Linda Fogelstrand haft forskningsfinansiering genom en högre ALF-tjänst, och bidraget från Barncancerfonden innebär att hon kan fortsätta driva sin forskningsgrupp och handleda doktorander i samma omfattning.
– Det känns fantastiskt att ha 50 procent säkrad forskningstid de kommande sex åren. Att min forskningstid nu blir finansierad av Barncancerfonden känns också som ett kvitto på att min forskning och mitt engagemang inom blodcancer är viktigt, säger hon.
Förebygger återfall
Målet med forskningen är att förbättra möjligheterna till bot för barn – och vuxna – med blodcancersjukdomen akut myeloisk leukemi. Fokus ligger på att utveckla högkänsliga analyser som kan detektera väldigt små mängder leukemiceller.
– Högkänsliga analyser behövs för att kontrollera hur bra patienten svarat på behandling. De kan också användas för att tidigt kunna hitta och därmed kunna behandla ett begynnande återfall. I takt med utvecklingen av teknik och nya läkemedel har intresset för högkänsliga analyser ökat oerhört de senaste åren, säger Linda Fogelstrand.
Ny metod i klinisk användning
Hennes forskargrupp har utvecklat en metod, djupsekvensering, som bygger på analys av mutationer som finns i leukemicellerna men inte i patientens friska celler. Metoden har nyligen införts i det kliniska laboratoriet; än så länge enbart för mutationer i en gen, NPM1. Denna gen är muterad hos knappt tio procent av barn med akut myeloisk leukemi, men hos mer än var tredje vuxen med sjukdomen.
– Med djupsekvensering kan alla patienter med mutation i NPM1 erbjudas behandlingskontroll och tidig upptäckt av begynnande återfall. Det är en unik analys som vi använder för att följa patienter från hela Sverige, som annars inte skulle kunna erbjudas sådan uppföljning, säger Linda.
Avsevärd förbättring
Gruppen utför också studier baserade på flödescytometri, som nu är en etablerad metod för högkänslig analys av leukemiceller:
– Vi såg tidigt att metoden kunde fånga de barn som senare skulle komma att återfalla och dessa resultat kunde ligga till grund för hur man nu handlägger barn med akut myeloisk leukemi. Sedan flödescytometri infördes som rutin 2013 har behandlingsresultaten förbättrats avsevärt, berättar Linda, som tillägger att förbättringen sannolikt beror på en kombination av en effektivare behandling och att man med högkänslig analys identifierar barn som behöver stamcellstransplantation, den allra mest kraftfulla behandlingen.
Implementerar i klinik
Linda Fogelstrand är idag överläkare på Klinisk kemi och Centrum för medicinsk genomik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och dessutom docent och adjungerad lektor vid avdelningen för laboratoriemedicin vid Göteborgs universitet. Hon berättar att hon bytte forskningslinje relativt sent, några år efter postdoc, för att kunna forska inom ämnet leukemidiagnostik som var – och är – hennes inriktning som läkare.
– Det är spännande att arbeta med forskning som ligger så nära klinisk användning. En av mina första upplevelser i fältet var att våra forskningsresultat påverkade handläggningen av barn med akut myeloisk leukemi. Att tillsammans med medarbetare och kliniska kollegor generera forskningsresultat och implementera dem i klinik är fantastiskt, säger Linda.
Hon tillägger:
– Eftersom sjukdomen jag studerar är ovanlig, inte minst hos barn, kräver både forskning och behandlingsutveckling mycket samarbete. Med min forskningslinje har jag därför förmånen att arbeta med underbara människor såväl lokalt som i nationella och internationella samarbeten.
AV: ELIN LINDSTRÖM