UTMÄRKELSE. Professor Ingmar Skoog har röstats fram till Årets senior. Utmärkelsen delas ut av tidningen Senioren, och ska gå till någon som medverkat till att förändra bilden av seniorer eller varit en bra förebild. Ingemar Skoog har varit starkt kritisk till samhällets agerande gentemot äldre under pandemin, och framförde tidigt att myndigheter borde lyssna mer på evidens och äldreforskares expertis.
Senioren är medlemstidning för SPF Seniorerna, som är en av landets största seniororganisationer. Under senvintern har tidningens läsare kunnat rösta på sin favorit till utmärkelsen Årets senior, där Ingmar Skoog fick flest röster. Tidningen har en foin intervju med Ingmar Skoog om priset här: https://www.senioren.se/nyheter/stort-grattis-ingmar-ar-arets-senior/
– Man har kunnat rösta digitalt, men tydligen vann jag på vykortsrösterna. Jag tycker att det är en fin tanke att så många gjort sig besväret att gå ut och lägga ett vykort på brevlådan för att lägga sin röst, säger Ingmar Skoog som känner sig mycket hedrad:
– Två av de andra nominerade, Agnes Wold och Anders Tegnell, var ju några av förra årets mest omskrivna personer och det känns verkligen ärofyllt att så många ändå valde att rösta på mig.
En kritisk röst
Även Ingmar Skoog förekom flitigt i media förra året. Sedan pandemin startade har varit en återkommande äldreexpert i medias coronabevakning.
– Vissa dagar har jag pratat med både fyra och fem journalister, och jag märker att många äldre uppskattar min medverkan. Det händer att jag får mejl eller att personer kommer fram och tackar för att jag är en röst för dem i media, säger Ingmar Skoog, som också har en regelbunden krönika Senioren och en blogg på tidningens hemsida.
Förminskade 70-åringar
Ingmar Skoog är föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet (AgeCap), som samlar multidisciplinär forskning för att öka äldres kapabilitet. Han är starkt kritisk till hur framför allt Folkhälsomyndigheten under pandemins början förminskade alla över 70 till sköra och sårbara individer som måste skyddas.
– Jag framförde tidigt kritik om myndighetens bristfälliga kunskap om de särskilda boendena. Tillsammans med andra äldreforskare skrev jag redan i mars förra året en kritisk debattartikel i Aftonbladet där vi bland annat framförde att äldreforskares expertis behövde inkluderas i kampen mot pandemin, berättar Ingmar Skoog.
Sedan några månader ingår han nu i två coronarelaterade expertgrupper: dels Coronakommissionens expertgrupp för smittskyddsfrågor, och dels en grupp som arbetar på uppdrag av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Barn livade upp på äldreboendet
Under hösten medverkade han som expert i en uppmärksammad tv-serie på TV4, som spelades in innan pandemin bröt ut. I serien sammanfördes fyraåringar från en förskola med äldre på ett särskilt boende, vilket livade upp tillvaron och visade sig förbättra hälsan hos de äldre.
– Serien är en respektfull och varm skildring, där tittarna får lära känna människorna som faktiskt bor på äldreboendet. Det var både hoppfullt och glädjande att se hur de äldre vaknade till liv i kontakten med barnen. Vi såg stora förbättringar i så gott som alla funktioner vi testade, mer än vad vi experter trodde var möjligt, berättar Ingmar Skoog.
Serien kan inte jämställas med en vetenskaplig studie, eftersom det exempelvis saknades kontrollgrupp. Men de förbluffande förbättringarna väckte intresse för att testa greppet på riktiga förskolor och äldreboenden, när pandemin upphört. Representanter för flera kommuner har sedan serien sändes hört av sig till Ingmar Skoog för att få veta mer.
Ingmar Skoogs insatser som förnuftets röst under pandemin gav honom också Solstickepriset förra året, ett pris som delas ut av Stiftelsen Solstickan.
Serien Fyraåringarna på äldreboendet är tillgänglig på TV4 Play hela april månad: https://www.tv4play.se/program/fyra%C3%A5ringarna-p%C3%A5-%C3%A4ldreboendet/.
Den fjärde av årets nominerade till utmärkelsen Årets senior var journalisten Britta Svensson.
AV: ELIN LINDSTRÖM