SAMVERKAN. Årets Vetenskapsfestival sker helt digitalt mellan den 12 och den 18 april. Akademiliv har valt ut några av årets höjdpunkter.
Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg hålls i år för tjugofemte året i rad. Den är ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och Sveriges enda i sitt slag. Det öppna programmet omfattar i år 86 punkter, och flera forskare från Sahlgrenska akademin deltar.
PROGRAMPUNKTER I URVAL:
14 april, 20:00
Level up for humanity
Under invigningen talar Nobelpristagaren och en av hjärnorna bakom gensaxen Crispr Jennifer Doudna om vad de största upptäckterna inom modern vetenskap betyder för vår gemensamma framtid.
15 april, 11:00
Varför är vi osäkra om hur man lever hälsosamt och vad fungerar egentligen?
Anders Wallensten är läkare, epidemiolog och författare till boken Hälsogåtan – evolution, forskning och 48 konkreta råd.
16 april, 13:00
Information-driven care: Hype or Hope
Tillgången på högkvalitativa data kommer att förändra det medicinska beslutsfattandet. De kommande åren går mot medicinska lösningar – med hjälp av AI och maskininlärning – för att leverera intelligenta lösningar med fokus på samverkande, förebyggande vård. Detta webinarium som ges på engelska.
16 april, 14:00
Rent och smutsigt
Fredrik Bäckhed och Agnes Wold diskuterar om vi blir friskare eller sjukare i en kliniskt ren värld.
16 april, 18:00
Matematisk afton
Matematiker ger perspektiv på pandemin.
17 april, 11:30
Psilocybin, medvetande och depression
Vad kan svampar lära oss om medvetandet? I år påbörjas Sveriges första studie om psilocybin-assisterad terapi mot svårbehandlad depression på Karolinska Institutet. Under föredraget presenteras psykedelisk historia samt olika perspektiv från den pågående studien.
18 april, 12:40
Pandemier – igår, idag och imorgon
Världen förändrades när ett nytt coronavirus började sprida sig över världen. Gränser stängdes, sjukvården kämpade för att vårda alla sjuka och vaccin utvecklades på rekordtid. Medicinjournalisten Amina Manzoor berättar om vad vi har lärt oss under pandemin och hur kan det hjälpa oss inför nästa.
18 april, 13:00
Vetenskapen om galenskapen
Med utgångspunkt från sin nya boka diskuterar Mikael Landén om psykiska sjukdomar finns och varför vissa psykiatriska diagnoser blir allt vanligare.
18 april, 14:20
Neandertalare och covid-19
En särskild bit DNA ökar risken att drabbas av allvarlig covid-19, är nedärvd från neandertalare.
18 april, 15:20
Äldre och pandemin
Den pågående corona-pandemin har blixtbelyst äldres villkor, vardag och hälsa. Vilka insatser har gjorts för äldres hälsa? Ingmar Skoog, föreståndare för Agecap, Centrum åldrande och hälsa, pratar med andra forskare om projekt som startats, utredningar och rapporter som gjorts samt deltagande i samhällsdebatten kopplat till äldres hälsa.
Förutom det publika programmet erbjuds också ett skolprogram, en läkarkonferens och Forum för forskningskommunikation.
AV: ELIN LINDSTRÖM