KAMPEN MOT COVID. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar nu totalt 53 miljoner på ett nationellt forskningsprogram för att studera effekterna av Covid-19-vaccin. Av de tio delprojekt som finansieras drivs två av forskare vid Göteborgs universitet. Anna Lundgren samordnar ett projekt om immunsvar efter vaccination hos personer som tidigare varit infekterade med Covid-19, som inte smittats samt individer med nedsatt immunförsvar. Fredrik Nyberg leder en registerbaserad studie, där många faktorer och komplexa samband för covidvaccination studeras.
De vaccin som för närvarande används i Sverige har redan genomgått noggranna kliniska tester och kvalitetsanalyser, men det är fortfarande viktigt att undersöka deras inverkan på befolkningen genom att följa deras molekylära och immunologiska effekter, deras effekt i undergrupper av patienter och att utforska möjliga oönskade sidoeffekter.
– Både för den situation vi befinner oss i dag men även för eventuella framtida epidemier är det viktigt att vi utforskar så många sidor som möjligt av detta virus samt att de möjligheter vi har att bekämpa det utforskas. Därför har Stiftelsen totalt anslagit 235 miljoner kronor till Covid-19-relaterade insatser, varav 53 miljoner kronor går till vaccinationsforskning, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
Lagarbete och delning av data
Det nya forskningsprogrammet kommer att fokusera på team science och effektiv datadelning, så att resultaten kan gynna samhället och eventuellt det nationella vaccinationsprogrammet. Resultat, metoder, provtillgänglighet och annan data kommer att delas via den nationella COVID-19-dataportalen som samordnas av SciLifeLab.
– Det är verkligen viktigt att förstå de immunologiska och molekylära effekterna av de olika Covid-19-vaccinerna i detalj och i olika åldersgrupper. Det är värt att notera att vi presenterar resultaten av utlysningen redan idag, bara en månad efter att utlysningen stängdes. Jag vill tacka personalen på Operations Office, expertgranskarna och SciLifeLabs styrelse för en mycket snabb hantering, så att denna viktiga forskning kan komma igång så snabbt som möjligt, säger Olli Kallioniemi, direktör vid SciLifeLab.
Immunsvar efter vaccination
Av de totalt tio delprojekt som får medel i utlysningen leds två från Göteborgs universitet.
Anna Lundgren, universitetslektor vid institutionen för biomedicin, är immunolog och forskar om immunsvar i slemhinnor efter olika typer av infektioner och vaccinationer. Hon medverkar sedan våren 2020 i ett stort forskningssamarbete som även tidigare finansierats inom KAW:s och SciLifeLab:s satsningar på covidforskning. I projektet deltar både kliniska och experimentella forskare, och inkluderar bland annat Magnus Gisslén, John Söfteland, Susannah Leach, Mats Bemark och Davide Angeletti.
Tack vare insatser från många medarbetare har en stor mängd prover från både covidpatienter och sjukvårdspersonal samlats in, både innan de blivit infekterade och efter. Nu kommer omkring 500 av dessa forskningspersoner att följas upp med mera ingående immunanalyser.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om infektionen Covid-19, men det finns fortfarande mycket som är osäkert. Läkemedelsföretagen har hittills testat sina vacciner på friska människor, men det finns många som har ett försämrat immunsvar av olika anledningar, säger Anna Lundgren och fortsätter:
– Vi är särskilt intresserade av hur immunsvaret ser ut efter vaccinering hos personer som får immundämpande läkemedel efter organtransplantation eller som har medfödd immunbrist.
I projektet undersöks även om immunsvaret kvarstår en längre tid, både i form av antikroppar, T-celler och minnesceller.
Vaccinationsprogrammet i befolkningen
Gästprofessor Fredrik Nyberg och hans forskargrupp vid institutionen för medicin ska med hjälp av registerforskning undersöka hur vaccinationsprogrammet ter sig i befolkningen, hur det påverkar Covid-19-insjuknande och identifiera eventuella brister i Covid-19-vaccinens säkerhet och effektivitet. Det är registerbaserad forskning som sammanför en stor mängd uppgifter från flera olika register och databaser, vilket gör det möjligt att studera många faktorer och komplexa samband.
Fredrik Nybergs studie är rikstäckande och inbegriper alla svenskar som har fått Covid-19, alla som misstänks ha fått biverkningar samt en utvald kontrollgrupp. Uppföljning med hjälp av registerdata kommer att göras kontinuerligt och forskarna kommer att kunna få väl underbyggda svar på angelägna forskningsfrågor som påverkar människors liv och hälsa.
– Projektet ska vara till stöd för folkhälsa och patientsäkerhet, säger Fredrik Nyberg. Det blir en unik resurs med tidskritiska data och kontinuerliga uppdatering för epidemiologisk forskning om SARS-CoV-2-vaccination.
Läs mer i pressmeddelandet från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW): https://kaw.wallenberg.org/press/det-kaw-finansierade-scilifelab-programmet-om-covid-19-vaccinationseffekter-lanseras-nu-med
AV: ELIN LINDSTRÖM & KATARINA ENGLUND & KAW
FOTO: ISTOCK, PRIVAT & ANNA VÖRÖS