Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Topprankning för odontologin i Göteborg

4 mars, 2021

RANKNING. Göteborgs universitet tar topplaceringen inom odontologi i årets upplaga av QS World University Rankings by Subject. Det är de ämnesvisa rankningarna som nu presenteras.

QS World University Rankings är en av världens mest kända rankningar av universitet, tillsammans med Academic Ranking of World Universities (ARWU), även kallad Shanghailistan, och Times Higher Education (THE).

QS World University Rankings produceras årligen av analysföretaget QS. Inför 2021 fick Göteborgs universitet som helhet plats 202 på företagets rankning, mot plats 256 året före. När de ämnesvisa rankningarna nu redovisas hamnar Göteborgs universitet i topp, inom odontologi.

Det som mäts i den aktuella ämnesrankningen är vetenskapliga citeringar och så kallat H-index, som kombinerar produktivitet med citeringar per artikel, samt akademiskt anseende och arbetsgivares bedömningar, utifrån undersökningar som analysföretaget gör.

Uppmärksamhet internationellt

Att mäta citeringar är den minst ifrågasatta delen av de internationella rankningarna. Däremot finns det kritik mot underlag och metoder beträffande övriga delar. Faktum kvarstår dock att hög rankning kan ha ett positivt signalvärde och sätta ett lärosäte på kartan.

Peter Lingström är professor och prefekt på institutionen för odontologi, som är en del av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet:

– Rankningar är något som brukar röna uppmärksamhet, inte minst internationellt. I vissa delar av världen tittar man betydligt mer på rankningar än vad vi gör i Sverige. Många är medvetna om de osäkerheter som finns, men rankningarna står ju trots allt för kvalitet, säger han.

– Även om vi nu ligger på första plats har vi legat på tio-i-topp under ett antal år, vilket vittnar om en stabilitet i vår forskningsverksamhet. Både nationellt och internationellt har institutionen stått sig stark genom generationer, och det är roligt att vi fortfarande har en placering i täten.

Forskningsbaserad utbildning

Institutionens utbildningsprogram på grundnivå är Tandläkarprogrammet (5 år), Tandhygienistprogrammet och Tandteknikerprogrammet (båda 3 år) samt Kompletterande utbildning för tandläkare med examen från länder utanför EU/EES/Schweiz (1 år). Den 15 mars öppnar ansökningarna inför hösten.

– Alla våra studenter får direkt eller indirekt ta del av den forskning som bedrivs, och många knyts också till olika områden via sina examensarbeten. Utbildningen är forskningsbaserad, och de personer som forskar inom institutionen är också de som undervisar.

Peter Lingström menar att det inte är enskilda forskare som ligger bakom framgångarna, utan flera starka forskargrupper inom både grundläggande mekanismer och kliniska frågeställningar. Det handlar bland annat om de stora orala sjukdomarna hos både barn och vuxna, implantatforskning, och även beteendefrågor samt tandvårdsrädsla.

Fördel Sverige

Göteborgs universitet och Karolinska Institutet är de två lärosäten i Sverige som toppat en ämnesrankning hos QS World University Rankings. Även för Karolinska handlade det om odontologi.

– Svensk odontologisk forskning har en stor fördel mot andra länder. Här kommer barn och unga regelbundet till tandvården, och de flesta fortsätter även med regelbundna tandvårdsbesök som vuxna. Data samlas in och registreras, vilket ger oss unika förutsättningar att genomföra studier och få svar på frågor ur ett befolkningsperspektiv, avslutar Peter Lingström.

Institutionen: Institutionen för odontologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Rankningen: QS World University Rankings by Subject (på engelska)

AV: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för odontologi, odontologi, QS World University Rankings by Subject, rankning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor