Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Unik klinisk studie inleds – kan ge ökad överlevnad vid malignt melanom

2 mars, 2021

KLINISK FORSKNING. Sex universitetssjukhus i Sverige börjar nu ta in patienter i en unik randomiserad studie som förhoppningsvis kan ge bättre chanser för patienter där malignt melanom spridit sig i form av metastaser. Studien leds från Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och undersöker om överlevnaden efter immunterapi kan förbättras om kvarvarande metastaser opereras bort.

– Vi vet inte idag om det finns en överlevnadsvinst i att operera bort metastaserna. Vad gäller cancer över lag är metastaskirurgi tyvärr sällan av värde för patienten, eftersom nya metastaser börjar växa igen kort efter operationen. Men vi tror att denna grupp, patienter med spritt malignt melanom som svarat på immunterapi, kan utgöra ett intressant och hoppfullt undantag, säger Carl Jacob Holmberg, som är kirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Göteborgs universitet, i en grupp knuten till Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM).

Projektet räknar med att inkludera patienter i studien under de kommande ett och ett halvt åren, och hoppas kunna presentera resultat under 2024.

Nobelupptäckt

Malignt melanom är en mycket aggressiv och spridningsbenägen sjukdom, och dess metastaser kan dyka upp i alla kroppens organ. Tidigare var prognosen mycket dålig om sjukdomen hunnit sprida sig och cirka 70 procent av patienterna avled inom ett år efter att de fått sin diagnos. Genom introduktionen av immunterapi överlever nu betydligt fler, och upptäckten att cancer kan behandlas genom att mobilisera kroppens eget immunförsvar gav 2018 års Nobelpris till James P. Allison och Tasuku Honjo.

Idag erbjuds de flesta patienter med metastaserat malignt melanom immunterapi. I 10-20 procent av fallen försvinner metastaserna helt och patienterna blir cancerfria, men i cirka 50 procent av fallen svarar metastaserna bara delvis och sjukdomen stabiliseras. Resultaten är fantastiska, konstaterar CJ Holmberg, men innebär samtidigt att upp till hälften av patienterna kommer ha kvar tumörer i kroppen, trots att de fått effekt av behandlingen. Det är denna grupp av patienter som kommer att inkluderas i studien, och då randomiseras till metastaskirurgi eller endast fortsatt immunterapi, vilket är standard idag.

Carl Jacob Holmberg (foto: privat).

– Oavsett vilka resultat vi får av vår studie kommer den att bidra med kliniskt viktig kunskap som vi idag saknar. Om metastaskirurgi visar sig leda till bättre överlevnad kommer detta sannolikt ändra behandlingsstrategier både i och utanför Sverige. Om studien, å andra sidan, inte visar någon effekt alls kommer vi kunna fokusera på att hitta de fall där operation inte kan förlänga överlevnaden men istället lindra enskilda symtom, som exempelvis blödningar från metastaser i tarmen, säger Carl Jacob Holmberg.

Ge T-cellerna ett övertag

Den unika studien som nu inleds vid sex svenska universitetssjukhus innebär att patienter som behandlas med immunterapi för metastaserad malignt melanom kan randomiseras till en interventionsgrupp, där metastaserna kirurgiskt opereras bort efter genomförd immunterapi.

Carl Jacob Holmberg tycker att teorin bakom studien är mycket lockande:

– Immunterapi fungerar genom att kroppsegna T-celler mobiliseras, men vi har bara ett begränsat antal av dessa immunceller. Om vi tar bort tumörmassa och de metastaser som visat sig mer behandlingsresistenta kan vi förhoppningsvis ge T-cellerna en fördel i striden om att hålla cancern under kontroll. Vilken effekt immunterapin haft på de metastaser som opereras bort kommer vi särskilt att studera i vårt laboratorium för att försöka lära oss mer om varför vissa metastaser svarar på behandlingen, medan vissa andra inte gör det.

Tätt samarbete mellan akademi och vård

Studien kallas SUMMIST trial (Surgery of Metastatic Melanoma After Systemic Immunotherapy) och leds från i Göteborg, där Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset blivit ett viktigt centrum för klinisk behandling och forskning kring malignt melanom.

Roger Olofsson Bagge. Foto: Johan Wingborg.

– Vår forskningsgrupp kan stoltsera med patientnära translationell forskning av hög kvalitet, täta kopplingar mellan sjukhuset och universitetet och samarbeten med ledande internationella institutioner, säger Roger Bagge Olofsson, som är docent vid Sahlgrenska akademin och kirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, vars forskargrupp är knuten till både Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) och till Sahlgrenska Centrum för Cancerforskning vid Göteborgs universitet.

Lars Ny. Foto: Anna Rehnberg.

– På Sahlgrenska har vi dessutom ett fantastiskt samarbete mellan just kirurgi och onkologi, vilket gör att vi inte bara kan ge patienterna ett skräddarsytt omhändertagande, men också att vi kan vara innovativa med nya studier som delvis korsar tidigare barriärer, säger Lars Ny, som är universitetslektor vid Sahlgrenska akademin och onkolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Jämfört med övriga världen är malignt melanom betydligt vanligare i Sverige, med en förekomst på nästan 25 per 100 000 invånare. Under det senaste decenniet har incidensen i Sverige dessutom stigit med cirka fem procent per år.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskningssamarbete, immunterapi, institutionen för kliniska vetenskaper, kirurgi, Klinisk forskning, malignt melanom, metastaser, Sahlgrenska Centrum för Cancerforskning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor