KRÖNIKA. Inom kort har det gått ett helt år sedan vi började anpassa verksamheten för att minska smittspridningen i samhället, skriver dekan Agneta Holmäng i sin krönika. Hon lyfter också fram satsningen på terapeutiska oligonukleotider som en mycket stor investering i life science, betydelsefull inte bara för Västsverige utan för hela landet.
”Nu har vi snart lagt ett helt år av restriktioner och distansarbete bakom oss. Ingen av oss trodde i mars förra året att vi skulle bedriva undervisning, forskning och annat arbete hemifrån så länge som vi nu gjort.
Trots att det hemarbete som skulle vara tillfälligt nu blivit så långvarigt kan vi konstatera att vi fortsatt är en produktiv fakultet. Inom utbildningen lyckades vi under förra året vända de senaste årens trend med underproduktion, tack vare stora insatser på institutionerna. Även vår vetenskapliga produktion ökade. Coronaåret 2020 var våra forskare huvudansvariga eller medförfattare till strax över 3000 refereegranskade vetenskapliga artiklar och reviewartiklar, vilket var en ökning med drygt 13 procent jämfört med året innan.
Samtidigt ska vi inte glömma att året med restriktioner varit ett besvärligt och tungt år för många, även för dem som behövt arbeta helt eller delvis på campus. Ni ska därför alla ha en stor eloge för att ni varje dag bidrar till att vår verksamhet fortsätter att fungera. De skärpta restriktionerna för svenska myndigheter har förlängts och vi får vara inställda på att fortsätta hålla avstånd och hålla ut, åtminstone hela vårterminen. Samtidigt vet vi att vaccinering, värme och vårsol kommer bidra till att smittspridningen med största sannolikhet kommer avta.
Förstärkning för vår konkurrenskraft inom life science
Den stora satsningen på forskning om terapeutiska oligonukleotider är en verkligt god nyhet. Den nationella teknikplattformen, OligoNova Hub, kommer bli ett mycket stort lyft för vår region, för Sverige och även internationellt. Terapeutiska oligonukleotider innebär en ny princip för läkemedel. Dessa läkemedel har redan fått stor betydelse för barn med svåra genetiska sjukdomar, och kommer i nästa steg också ge möjlighet att behandla vanligare sjukdomar med ett nytt angreppssätt. Förutom att terapeutiska oligonukleotider ger hopp om nya behandlingar så bidrar satsningen till att ny och omfattande forskningsinfrastruktur kommer att läggas i Göteborg, och därmed en generell förstärkning för vår konkurrenskraft inom life science.
Vi kommer att kunna dra fördel av vårt nära och goda samarbete med vården
Det är en av tidernas största privatfinansierade satsningar till en medicinsk fakultet i Sverige, och jag är oerhört glad att jag får vara med om detta under min tid som dekan för Sahlgrenska akademin. Inspirationen till satsningen kom under ett studiebesök i Boston för snart ett och ett halvt år sedan, då jag, tillsammans med flera andra representanter från olika organisationer, bland annat besökte ett välfungerande stort forskningsinstitut inom området, RNA Therapeutics Institute. Vi insåg då att det fanns förutsättningar för ett liknande initiativ i Göteborg och att vi skulle kunna dra fördel av vårt nära och goda samarbete med vården och näringslivet. Vi inledde därför en diskussion med möjliga finansiärer om hur en satsning på terapeutiska oligonukleotider skulle kunna se ut hos oss. Satsningen på OligoNova Hub kommer till stånd efter ett stort arbete med många parter och forskare men ett särskilt tack går till Claes Gustafsson, professor i medicinsk kemi, som arbetat med detta och bidragit med sin stora kunskap inom området. OligoNova är en nationell teknikplattform som etableras här i Göteborg, i samverkan med ett flertal parter. Den största finansiären är Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, och ytterligare ett enskilt initiativ kommer ge en rejäl förstärkning. Jag vill framföra mitt varmaste tack till alla vars engagemang resulterat i denna stora satsning.
Runt AstraZeneca växer nu ett mindre samhälle för life science
Forskningsmedlen för terapeutiska oligonukleotider tillfaller universitetet, genom Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM). OligoNova Hub blir en del av ett större nationellt nätverk för forskning och utveckling av oligonukleotid-läkemedel, med bland andra, bland annat SciLifeLab och AstraZeneca som samarbetspartners.
Vi ser redan idag en mycket positiv utveckling inom life science i vår region, där AstraZenecas inkubator BioVentureHub är ett bra exempel. Runt AstraZeneca växer nu också ett mindre samhälle för life science fram, där start-ups redan idag står på kö för att ta plats. I detta kluster finns långtgående planer för bland annat nya forskar- och studentbostäder. Det är också här som GoCo Health Innovation Arena etablerat sig, som blir ett nytt nav för samverkan inom Göteborgsregionen, i samarbete med andra plattformar som redan är etablerade.
Vi behöver en tydligare utredning av de ekonomiska konsekvenserna
Det pågår nu arbete inför systemskedet för projektet Sahlgrenska Life. Universitetet har meddelat fastighetsägaren Vitartes sitt beslut att gå vidare, och efter samråd med institutionerna för kliniska vetenskaper, medicin, vårdvetenskap och hälsa, odontologi samt Biomedicinska biblioteket har rektor också beslutat om de verksamheter som föreslås ta plats i framtida byggnaderna. Många forskare hos oss undrar över den framtida hyreskostnaden, och det finns en oro för att höga lokalkostnader kan få negativa konsekvenser för forskningen. Jag har förståelse för de frågor som väckts. Vi behöver en tydligare utredning av de ekonomiska konsekvenserna och även av hållbarhetsaspekten, vilket också universitetsstyrelsen lyfter fram i sitt beslut att gå vidare i byggprocessen.
Dekan Agneta Holmäng