ALF-MEDEL. Fram till 1 juni kommer du kunna skicka in din ansökan om ALF-medel. Nu bjuder Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till ett digitalt informationsmöte, måndagen den 15 mars.
Vid informationsmötet kommer Henrik Hagberg, Caterina Finizia och Kristina Eriksson att berätta om den kommande utlysningen och hur ansökningarna kommer att bedömas, och du får möjlighet att ställa frågor. Mötet kommer att spelas in, och filmen är sedan tillgänglig i två veckor på ALF-kontorets webbplats. Läs mer om informationsmötet här: https://akademiliv.se/2021/01/71216/
Ansök senast 1 juni
Utlysningsperioden för denna ansökningsomgång öppnar den 16 april, och stänger den 1 juni, 2021. Du gör din ansökan elektroniskt i Researchweb, www.researchweb.org/is/alfgbg.
Årets ansökningsomgång liknar på många sätt den förra: bedömningskriterierna är i stort sett de samma och den totalsumma som fördelas är lika stor. För att avlasta granskningsgrupperna utökas antalet grupper till sex stycken, från tidigare fyra. Varje granskningsgrupp har tre ledamöter från ett annat svenskt lärosäte och tre interna ledamöter.
För att få ALF-projektmedel måste sökande vara docent. Liksom förra utlysningen öronmärks cirka fem miljoner kronor per år för forskare som ännu inte blivit docenter (300 000 kronor per år under tre år). Konkurrensen om dessa ALF-medel för yngre forskare förväntas bli hög, med tanke på att beviljandegraden vid det senaste ansökningstillfället var 15 procent.
Framskjuten utlysning
ALF-utlysningen skulle egentligen ha skett redan förra våren, men sköts då fram ett år eftersom pandemin krävde så mycket tid och kraft av många kliniska forskare.
– Vi vet att många av våra kliniska forskare fortfarande har fullt upp med att hantera konsekvenserna av pandemin, men även om vi nu ser ett mycket högt tryck i vården igen är ledamöterna i Hälso-sam ändå eniga om att utlysningen nu behöver genomföras, säger prodekan Henrik Hagberg och tillägger:
– Vi tror att smittspridningen minskar i takt med att vaccinet når ut i samhället och vi hoppas att de flesta som vill söka också kommer få möjlighet att göra det.
Statistisk hjälp för din ansökan
I samband med ALF-ansökan kan det vara bra att gå igenom statistiken med en statistiker. Genom en satsning från Medisam erbjuder Akademistatistik 5 timmar gratis konsultation, och därefter kostar konsultationen 590 kronor per timme. Läs mer här: https://www.gu.se/medicin/om-oss/avdelningen-for-samhallsmedicin-och-folkhalsa/akademistatistik-radgivning-i-statistik-och-halsoekonomi.
AV: ELIN LINDSTRÖM