FORSKARUTBILDNING. Nu har den första doktoranden som antogs till forskarutbildning vid både Sahlgrenska akademin och KU Leuven disputerat. Förutom en dubbel forskarexamen för Mariela Acuna Mora ger samarbetet en solid forskarutbildning och tillgång till ett etablerat internationellt forskarnätverk redan från start.
Mariela Acuña Mora tog sin sjuksköterskeexamen i hemlandet Costa Rica. Hon kom till Göteborg för att läsa en internationell master i folkhälsovetenskap, och rekryterades till forskargruppen som doktorand när hon var färdig med sin masteruppsats.
Doktorandprojektet har varit en del av forskningsprojektet Stepstones, som studerar överföringen av unga med medfödda hjärtfel och andra långvariga sjukdomstillstånd från barn- till vuxenvård, och hur dessa unga personer kan stärkas i att gradvis ta kontroll över sin hälsa och livssituation under en sårbar period i livet.
– En del tycker att det låter komplicerat att disputera med en dubbel forskarexamen, men det är inte alls så komplicerat som det låter. Jag har fått en solid forskarutbildning, där jag verkligen fått växa som forskare, genom det forskningssamarbete utanför Sverige som jag fått tillgång till, säger Mariela Acuña Mora.
– Inom omvårdnad, vårt vetenskapliga område, finns få möjligheter att göra en internationell postdoc. En fördel för doktorander som får en dubbel forskarexamen är just att få tillgång till ett internationellt forskarnätverk, vilket ger ett försprång direkt efter disputationen, tillägger professor Carina Sparud Lundin, som är en av handledarna för avhandlingsprojektet.
Stipendier finansierade alla resor
Under sin doktorandtid har Mariela varit flera perioder i Leuven, där resorna helt finansierats av flera olika stipendier som hon fått:
– Det har gett intressanta samarbeten med kollegor i Belgien. Under min tid i Leuven har jag kunnat fokusera mycket på att skriva, och dessutom haft möjlighet att ta kurser för forskarstuderande som kan vara svåra att få plats på i Sverige, eller som inte ges här överhuvudtaget, säger hon.
– Sverige har många bra resestipendier för unga forskare att söka, som ger goda möjligheter till internationell erfarenhet under forskarutbildningen, konstaterar Philip Moons.
Projektet Stepstones genomförs i samarbete mellan forskare vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och det belgiska lärosätet KU Leuven, då särskilt genom samarbete med professor Philip Moons, som var den som föreslog att samarbetet skulle befästas genom en gemensam doktorand.
Gemensamma doktorander befäster samarbete
Philip Moons var tidigare gästprofessor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och har nu en deltidstjänst som forskare vid Göteborgs universitet för att möjliggöra det fortsatta samarbetet. Vid KU Leuven finns sedan tidigare erfarenhet av gemensamma doktorander med andra lärosäten, och Philip Moons menar att det finns bara fördelar och möjligheter med double degree-doktorander:
– Jag vill säga att det är win-win-win-win för alla inblandade: doktoranden, dennes handledare, för lärosätena och för det projekt som forskningssamarbetet gäller. Arbetssättet innebär att lärosätena måste komma överens om vilken standard som ska gälla för forskarutbildningen och därmed också vilka villkor som ska gälla för samarbetet som helhet, och det gör det lätt att resa och samarbeta med det andra lärosätet, säger han.
Det första gemensamma doktorandprojektet har följts av fler – just nu finns inom institutionen för vårdvetenskap och hälsa ytterligare fyra pågående gemensamma doktorander med KU Leuven.
– Marielas doktorandprojekt har fördjupat det framgångsrika samarbetet mellan KU Leuven och Göteborgs universitet. Vi har lärt oss mycket om våra likheter men också om våra olikheter. Det har vidgat våra perspektiv och tillfört intressanta aspekter till våra forskningsdiskussioner, säger docent Ewa-Lena Bratt, som också är huvudhandledare vid Göteborgs universitet för avhandlingsprojektet.
Ewa-Lena Bratt och Carina Sparud Lundin som drivit genomförandet av det gemensamma double degree doktorandprojektet får många nyfikna frågor från kollegor på institutionen hur de planerat och lagt upp utbildningen. De rekommenderar gärna andra att också instifta gemensamma doktorandprojekt med partners vid andra lärosäten, och svarar gärna på frågor.
Disputerade i coronatider
Den pågående pandemin stoppade den sista planerade resan till Belgien, tänkt att ske i oktober, och innebär också att disputationen fick ske under anpassade former. Mariela Acuña Mora försvarade sin avhandling fredag den 15 januari, fysiskt för ett litet antal närvarande i hörsal Arvid Carlsson på Medicinareberget, med opponenten professor Deborah Christie från London via Zoom och direktsändning via länk till KU Leuven i Belgien.
– När jag började doktorera föreställde jag mig att hela min familj, mina vänner och kollegor skulle vara med vid disputationen. Nu blev det inte så, men det är okej. På något sätt tror jag att den nerskalade disputationen kanske dämpat stressnivån något, och jag tycker ändå att det blev ett speciellt och högtidligt tillfälle, säger Mariela Acuña Mora, som nu efter disputationen kommer kombinera sin tid som lärare och forskare vid Högskolan i Borås och institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet.
Andra dubbeldoktoranden att disputera
Tidigare har Egbert Clevers också disputerat med en dubbel forskarexamen vid de båda lärosätena inom ett forskningssamarbete inom IBS, men Mariela Acuña Mora var den första att antas till forskarutbildning med detta upplägg, och den första att försvara sin avhandling vid Sahlgrenska akademin med Göteborgs universitet som huvudlärosäte.
- Mariela Acuña Moras avhandling har titeln Patient empowerment during the transition to adulthood in young persons with chronic conditions; https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/65151
- Mariela Acuña Mora intervjuades också i Göteborgs-Posten inför sin dipsutation. Här kan du läsa artikeln: https://www.gp.se/livsstil/mariela-g%C3%A5r-i-m%C3%A5l-med-sin-hj%C3%A4rtknipande-avhandling-1.39463219
TEXT: ELIN LINDSTRÖM