Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Forskare kan ansöka om att använda data från Scapis – från 17 mars

14 januari, 2021

FORSKNING. Nu närmar sig lanseringen av världsunika Scapis. En bank med data, prover och bilder från 30 000 deltagare som kommer att stå öppen för forskare i hela landet – och på sikt även internationellt. ”Vår vision är att upptäcka dem som riskerar att bli hjärt- och lungsjuka och behandla dem tidigare”, säger Göran Bergström, huvudansvarig för Scapis, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  • Här finns mer infromation om hur du kan få använda data från Scapis i din forskning: https://www.scapis.org/

Det är tretton år sen idén om Scapis uppkom. Nu är det bara månader kvar tills den öppnar, en enorm kunskapsbank för forskare som vill undersöka hjärt-, kärl- och lungsjukdomar ur olika aspekter.

Göran Bergström

– Vår huvudvision är att minska den här typen av sjukdomar i kommande generationer, eller åtminstone skjuta dem upp i åldrarna. Genom forskning kan vi upptäcka vilka som riskerar att bli sjuka och behandla dem tidigt. Det handlar om att kunna få fler friska år, säger Göran Bergström.

I Scapis ingår totalt 30 000 slumpvis utvalda deltagare i åldern 50-64 år. De har alla genomgått grundliga hälsoundersökningar, bland annat skiktröntgen, ultraljudsundersökningar och lungfunktionstester. De har även fått registrera fysisk aktivitet och svara på frågor om levnadsvanor och matvanor.

Öppnandet av Scapis sker 17 mars. Då kommer delar av datan finnas tillgänglig, för att sedan utökas kontinuerligt.

– Som forskare skickar man in en ansökan via vår hemsida om vilken data man vill använda. Där finns listor över vilka datatyper som finns, just nu har vi ungefär 1500 variabler att välja på och man får kryssa i vad man vill ha, säger Göran Bergström.

Kan du ge några exempel på vilken typ av undersökningar du tror att forskare vill göra?

– Med de data vi har just nu skulle man exempelvis kunna titta på vad det är för riskfaktorer som styr om man får åderförkalkning i hjärtats kranskärl. Man skulle även kunna titta på hur arbetsmiljön påverkar lungsjukdom eller hur övervikt påverkar hjärtsjukdom. Det klassiska, att ta reda på olika riskfaktorer.

Scapis är från och med mars tillgängligt för forskare i hela landet som vill ansöka om att använda data. Inom några år är planen att forskare även internationellt ska komma åt materialet.

Det är storleken på Scapis som gör studien unik. 30 000 deltagare gör att materialet kan bli detaljerat, men nytt är även att man gjort så pass omfattande undersökningar på friska personer, berättar Göran Bergström.

– Vi har till exempel tittat på hjärtats kranskärl med hjälp av skiktröntgen hos en grupp människor som inte är sjuka. Sen har vi även gjort lungdatortomografi, alltså skiktröntgen av lungorna på ickerökare, det är helt nytt.

Kan Scapis användas för forskning inom covid-19?

– Det här är en fråga vi tänkt mycket på såklart. Vi hoppas kunna göra en återundersökning och ta reda på vilka av våra deltagare som haft covid-19. Där kan man titta på vad det finns för riskfaktorer för att få covid-19, vilka blir allvarligt sjuka och hur ser långtidseffekterna ut. Vi har ju gjort lungröntgen på våra deltagare och där skulle man kunna jämföra lungorna före och efter covidinfektion.

FAKTA SCAPIS

  • Är du forskare som vill ansöka om att använda data i Scapis? Besök scapis.org för mer information om vilken data som finns tillgänglig, och hur du ansöker)
  • På scapis.se finns information för dig som är intresserad av att läsa mer om Scapis.

Scapis står för Swedish CardioPulmonary bioImage Study. Studien leds av en nationell forskargrupp från universiteten och universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå.

Huvudfinansiär för Scapis är Hjärt- och lungfonden. Vinnova, Vetenskapsrådet och universitetssjukhusen har också bidragit med finansiering.

TEXT: KARIN EURENIUS (SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET)

 

 

 

 

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskning, forskning som påverkar, forskningsdata, Hjärtlungfonden, kardiovaskulära riskfaktorer, Scapis

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED FEB 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Effektiv behandling vid ovanlig men dödlig cancerform

21 mars, 2023

NY STUDIE. En speciell kirurgisk behandling har visat sig ge mycket god effekt för patienter med ögonmelanom som spridit sig till levern. R … [Read More...]

Läkemedel i kombination med livsstilsförändringar tycks positivt vid prediabetes

20 mars, 2023

NY STUDIE. En intensiv behandling som kombinerar läkemedel med livsstilsförändringar kan eventuellt motverka flera negativa sjukdomsprocesser för … [Read More...]

Regeringen tillsätter särskild utredning om ALF-avtalet

20 mars, 2023

UTREDNING. Konkurrenskraftig klinisk forskning är ett av målen för regeringen när de nu ger en särskild utredare uppdrag att utreda ALF-avtalet. U … [Read More...]

Njurforskning uppmärksammades med samtal på Kungliga Slottet

17 mars, 2023

SAMVERKAN. Professor Jenny Nyström var en av fyra njurforskare som nyligen bjöds in till Kungliga Slottet, där Prins Daniel fick ta del av nya fo … [Read More...]

Viktigt att beakta sociala och socioekonomiska aspekter i behandling av epilepsi

17 mars, 2023

AVHANDLING. Epilepsi är en grupp diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan bestå av exempelvis medv … [Read More...]

För alla forskare – webbaserad utbildning om forskningsetik

16 mars, 2023

FORSKNINGSETIK. De sju medicinska fakulteterna i landet har gemensamt tagit fram en webbaserad utbildning om forskningsetik på engelska. … [Read More...]

Även lite alkohol kan vara skadligt för blodtryck och hjärta

15 mars, 2023

FORSKNINGSRAPPORT. En ny rapport av en internationell forskargrupp om alkoholens betydelse för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom visar på enba … [Read More...]

Val av dekan och prodekan – nu kan du nominera kandidater

14 mars, 2023

DEKANVAL. Sahlgrenska akademins valberedning bjuder nu in alla anställda att nominera kandidater till uppdragen som dekan och prodekan för m … [Read More...]

Christopher Gillberg och Svenny Kopp prisas för artikel om adhd hos kvinnor

14 mars, 2023

UTMÄRKELSE. Christopher Gillberg och Svenny Kopp, båda knutna till Gillbergcentrum vid Göteborgs universitet, har tagit emot priset för 2022 års b … [Read More...]

Nominera till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023 – senast den 5 maj

13 mars, 2023

NOMINERA. Har du lärare i din närhet som utvecklat och genomfört en framgångsrik och innovativ pedagogisk idé i undervisningen? Eller en eller fle … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor