JULHÄLSNING. Dekan Agneta Holmäng och prodekan Henrik Hagberg önskar alla medarbetare en riktigt god jul. 2020 blev ett annorlunda år, där Sahlgrenska akademins samverkan med vår omgivande värld på många sätt ändå utvecklats positivt, trots den rådande pandemin.
Vi kommer minnas 2020 som ett mycket märkligt år, vars like vi förhoppningsvis aldrig behöver uppleva igen. Ovanpå all osäkerhet och extra arbete som pandemin fört med sig försvårades tillvaron nu i höst även av e-postkraschen, där också kalendrar och kontakter försvann för många. Men under nästa år ser vi att det ljusnar på flera sätt. Smittspridningen kommer sannolikt att minska under senvåren och allt fler kommer successivt att få tillgång till vaccin.
Vi är väldigt stolta
Vi vill rikta ett stort tack till alla medarbetare och även till våra studenter. Vi är väldigt stolta över de insatser och anpassningar som de tillsammans lyckats genomföra. Universitetet är ju ofta trögrörligt, men i det här fallet har alla verkligen agerat snabbt med att ställa om stora delar av undervisningen och annan verksamhet för att bidra till att minska smittspridningen.
Det glädjer oss också att många av våra forskare har varit mycket framgångsrika i utlysningar om forskningsmedel under året, både nationellt och internationellt. Bara för att ge några exempel, så lyckades vi väl inom klinisk behandlingsforskning där forskare hos oss har fått anslag för att utveckla tre nya stora miljöer inom detta område. Våra yngre forskare lyckades också utomordentligt bra i konkurrensen om VR:s etableringsbidrag vilket ger goda förhoppningar inför framtiden.
I stort sett all VFU som var planerad under året har kunnat genomföras
Efter årsskiftet får vi en ny vicedekan för utbildning, Gunnar Tobin. Vi vill rikta ett särskilt tack till vår nuvarande vicedekan Silvana Naredi som, efter sex år på uppdraget, inom kort går i pension. Under året har nästan alla studenter kunnat fullfölja sin verksamhetsförlagda utbildning, mycket tack vare ett nära och gott samarbete mellan Silvana Naredi och Diana Swolin Eide, FoUU-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vi är också tacksamma för de stora ansträngningar som handledare och annan personal inom både SU/VGR och universitetet gjort, trots att situationen varit mycket pressad. I princip har nästan all VFU som varit planerad under året kunnat genomföras i någon form inom vår region, vilket inte varit möjligt på flera andra håll i landet. Våra gemensamma insatser i våras ledde bland annat till att 118 läkare, 107 sjuksköterskor och 37 biomedicinska analytiker kunde avsluta sin utbildning trots pandemin, och därmed vara redo att ta anställning inom vården.
Utveckling och nystart av samarbeten mellan externa partners
Vi har under året både bevarat och utvecklat flera av våra viktiga samarbeten, bland annat inom medicinteknik med Chalmers. Sedan ett drygt år tillbaka ges en ny civilingenjörsutbildning där lärare från Sahlgrenska akademin medverkar och en mässa för examensarbeten inom teknik och medicin har även startats, tänkt att återkomma under senvåren. Vi har också kunnat börja rekrytera doktorander till vår gemensamma forskarskola med Chalmers och SU/VGR inom teknik och hälsa. Denna kommer att kunna ge en double degree, det vill säga doktorsexamen från både Chalmers och Göteborgs universitet.
Vi har även kunnat starta ett nytt och spännande samarbete mellan Sahlgrenska akademin och GoCo Arena, där vi nyligen blev founding partner. GoCo är en arena för hälsoinnovation, som ska stärker samverkan emellan olika aktörer inom Life Science i Göteborg, beläget vid AstraZeneca. Som en av våra första aktiviteter har vi inlett att samarbete med Göteborgsvarvet, där vårt gemensamma mål är att idrottsaktiviteter av denna typ också ska beforskas, så som sker vid exempelvis Boston Marathon. I samband med Göteborgsvarvet vill vi därför etablera ett vetenskapligt möte för forskare inom idrottsvetenskap; ett område där Göteborgs universitet i år rankats som ledande i Sverige.
Den kliniska forskningen i vår region är bäst i Sverige
Eftersom många kliniska forskare behövde fokusera på att bidra till vårdens hantering av pandemin i våras sköt vi upp den stora ALF-utlysningen, som därmed kommer att öppna våren 2021 istället. Det kommer inbjudan till informationsmöten där du får veta allt om utlysningen. Utlysningen öppnar fredag 16 april stänger den 1 juni 2021. Under året kommer ALF-organisationen också få lägga mycket kraft på att förbereda inför den stora ALF-utvärderingen som sker 2022. Den förra utvärderingen, som presenterades våren 2018, visade att den kliniska forskningen i vår region är bäst i Sverige. Konkurrensen är stenhård och även om vi redan samlat in en hel del av den information som krävs har vi mycket arbete framför oss om vi ska kunna få samma fina resultat igen.
Julledigheten blir extra välkommen
Nu behöver vi verkligen samla krafter för att ta oss an vårterminen. Julledigheten blir extra välkommen och behövlig för oss alla. För egen del kommer vi fira en stillsam jul med våra familjer och närmaste. Matlagning och långa hundpromenader för Agneta, och Henrik kommer antagligen bränna fingrarna på knäcken som vanligt.
Vi önskar er en god och vilsam jul – och en riktigt bra start på 2021!
Henrik Hagberg & Agneta Holmäng