FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Register är en guldgruva för forskare som vet hur de kan användas. Den 26 januari inleds en ny seminarieserie som inspirerar och visar dig hur.
Det finns mycket bra registerforskning vid Sahlgrenska akademin, men här finns goda möjlighet att bli ännu bättre och mer produktiva, konstaterar Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerforskning, som står bakom den nya seminarieserien:
– Vården samlar väldiga mängder data i hälsodatabaser, nationella hälsoregister och kvalitetsregister, som ska leda till verksamhetsförbättring, men även för forskning. Med tanke på hur mycket data som samlas in borde vi kunna utnyttja den ännu bättre, och även utveckla vården på ett ännu tydligare sätt.
Snabbt och billigt
Registerforskning är ett förhållandevis billigt och snabbt sätt att bedriva forskning på, förutsatt att man kan få ut de data man behöver.
Seminarieserien kommer vara öppen för alla intresserade forskare, och då kanske särskilt de som kombinerar forskning med kliniskt arbete. Seminarierna ges på svenska.
– Många kliniker behöver bättre kunskap om vad man kan göra med registerforskning. Många känner inte riktigt till vilka register som finns tillgängliga, vilken typ av data man kan få från dessa register eller hur man ska gå till väga om man vill göra studier, säger Fredrik Nyberg.
Strategisk satsning på registerforskning
Gästprofessuren i registerforskning är en strategisk satsning för Sahlgrenska akademin, med målet att öka intresset för och aktiviteten inom registerforskning på fakulteten. Innan han rekryterades till vår fakultet var Fredrik Nyberg under två decennier epidemiolog vid läkemedelsföretaget AstraZeneca, där han bedrev epidemiologiska studier inom bland annat immunologi, cancer, lungsjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar. Studierna byggde ofta på registerdata, inte bara från Sverige. VI sin nya roll vid Sahlgrenska akademin vill han nu vara möjliggörare och ett kompetensstöd inom epidemiologisk forskningsdesign med fokus på registerdata.
Har kan du läsa en längre intervju med Fredrik Nyberg på institutionen för medicins webbplats: https://www.gu.se/forskning/vill-underlatta-for-okad-registerforskning
Tider för seminarierna
Seminarierna om registerforskning kommer att ges en gång per månad, omväxlande tisdagar och torsdagar. I nuläget är följande datum inplanerade: 26 januari, 25 februari, 30 mars, 4 maj och 3 juni. Seminarierna är en timme, och startar klockan 15:30 eller 16.00. Seminarierna kommer sannolikt hela våren att ges över Zoom, men när tillfälle ges kommer de även att ske som fysiska möten i Sahlgrens Aula med anslutande fika. Håll ögonen öppna för mer detaljerad information inför varje tillfälle.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: ANNA VÖRÖS