Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Genrebild från Getty Images

Stärkt stöd för igångsättning vid 41 graviditetsveckor, speciellt för förstföderskor

8 december, 2020

NY STUDIE. Nu stärks bilden av att gravida kvinnor som går över tiden, speciellt förstföderskor, och deras barn, gynnas av igångsättning redan vid 41 fullgångna veckor, istället för vid 42 veckor. Det framgår när forskare från Sverige och Nederländerna nu vägt samman resultat från tre tidigare studier på området.

Den aktuella studien, en systematisk litteraturöversikt, publiceras i tidskriften PLOS Medicine. De tyngsta författarnamnen återfinns på Göteborgs universitet och University of Amsterdam.

I Sverige och Nederländerna är risken generellt mycket låg för att ett barn dör före eller under förlossningen, eller som nyfödd, så kallad perinatal död. Även risken att barnet får skador i samband med förlossningen är låg. Det är dock känt att det sker en viss riskökning, från låg nivå, både vad det gäller perinatal död och sjuklighet ju längre en graviditet pågår efter vecka 40.

Syftet med den systematiska översikten var att jämföra utfall av igångsättning, induktion, vid 41 respektive 42 fullgångna veckor genom att slå samman enskilda studier med samma frågeställning. Det har tidigare funnits oklarheter om vad som bäst skyddar kvinna och barn.

Tre randomiserade studier med denna frågeställning fanns publicerade, alla under 2000-talet: den svenska SWEPIS-studien med 2 760 kvinnor, en nederländsk studie med 1 801 kvinnor samt en turkisk studie med 600 kvinnor.

Svår sjuklighet och dödsfall

Den svenska och den nederländska studien kunde bidra med resultat på individnivå till den samlade analysen. Den turkiska studien var med i utvärdering av perinatal död och andel kejsarsnitt. Alla kvinnor hade uppnått 41 fulla veckor, var friska och väntade ett barn när de inkluderades i respektive studie.

Hälften av kvinnorna i den systematiska översikten med analys av individdata, 2 281 individer, var lottade till induktion vid 41 fullgångna veckor. I denna grupp var det 80 procent som genomgick induktion. Hos övriga kom förlossningen igång av sig själv.

I den andra gruppen, med 2 280 kvinnor, avvaktades spontan förlossningsstart och annars planerades för induktion vid 42 fullgångna veckor, vilket har varit rutinhandläggningen på de flesta förlossningsenheter i Sverige och Nederländerna vid graviditet utan komplikationer. I praktiken var det 30 procent av kvinnorna som behövde sättas igång, hos övriga startade förlossningen spontant.

Enligt den måttstock som kombinerar svår sjuklighet och död hos det nyfödda barnet fanns det 10 drabbade barn i gruppen som sattes igång vid 41 fullgångna veckor och 23 i den andra gruppen. Skillnaden mellan grupperna var statistiskt säkerställd. Dessa resultat är framför allt applicerbara på förstföderskor. För omföderskor var de drabbade barnen för få för att kunna påvisa någon positiv effekt av tidigare igångsättning.

Inga medicinska nackdelar

Kvinnornas hälsotillstånd efter förlossning skiljde sig inte mellan grupperna. Andelarna kejsarsnitt respektive instrumentella förlossningar, med sugklocka eller tång, var också jämförbara.

Mårten Alkmark (foto: privat)

Mårten Alkmark, doktorand i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och överläkare på universitetssjukhuset, är en av studiens två förstaförfattare:

– Att kunna slå ihop studier på individnivå är ett bra och robust sätt att undersöka frågeställningar där det vi studerar är mycket ovanligt. Det gör att vi utökar antalet deltagande kvinnor och därmed ökar tillförlitligheten i resultaten, säger han, och fortsätter:

– Vår systematiska översikt visar, i samstämmighet med tidigare forskning, att risken för sjuklighet och perinatal död minskar vid igångsättning efter 41 fulla veckor jämfört med 42 fulla veckor. Detta utan att öka riskerna för ett försämrat hälsotillstånd hos mödrarna.

Esteriek de Miranda, barnmorska och docent vid Amsterdam UMC och University of Amsterdam, är en av två seniora författare:

– Sänkningen av svår sjuklighet och död kunde bara påvisas hos förstföderskor och inte för omföderskor. Induktion vid 41 fulla veckor hade ingen påvisbar fördel för omföderskor och deras barn, säger hon.

Judit Keulen (foto: privat)

Judit Keulen, barnmorska och doktorand vid Amsterdam UMC och University of Amsterdam, är en av en av förstaförfattarna:

– Att vänta på spontan start och avvakta med induktion till 42 fulla veckor innebär att det går bra för 99 procent av kvinnorna och deras barn. För omföderskor som avvaktar med induktion till 42 fulla veckor verkar chanserna för ett bra utfall vara desamma som vid induktion vid 41 fulla veckor.

Henrik Hagberg (foto: Malin Arnesson)

Henrik Hagberg, professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och överläkare på universitetssjukhuset, är en av medförfattarna:

– Om resultaten extrapoleras till svenska förhållanden, där ungefär 20 000 kvinnor per år fortfarande är gravida vid 41 veckor, så skulle man kunna förhindra minst hundra fall årligen av svår sjuklighet eller död hos barnen genom induktion vid 41 fullgångna veckor. Baksidan på myntet är att det måste utföras många induktioner. För att rädda ett barn från svår sjuklighet eller död krävs det statistiskt sett att 175 kvinnor genomgår induktion efter 41 fullgångna veckor, säger han.

Ulla-Britt Wennerholm (foto: Margareta G. Kubista)

Ulla-Britt Wennerholm, överläkare och docent i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är en av de seniora författarna:

– Gravida kvinnor som når 41 fullgångna veckor bör få information om för- och nackdelar med induktion, och de som sedan önskar induktion bör kunna erbjudas detta, säger hon.

Titel: Induction of labour at 41 weeks or expectant management until 42 weeks: A systematic review and an individual participant data meta-analysis of randomised trials, https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003436

TEXT: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA

Av: Elin Lindström
Taggat med: förlossning, förlossningsvård, institutionen för kliniska vetenskaper, obstetrik och gynekologi, tidskriften PLoS medicine, University of Amsterdam

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Samlade länkar med anledning av kriget i Ukraina

25 maj klockan 12:10

Åslög Dahl: Det finns mer att säga om pollen än vad du tror

Universitetets coronarelaterade information på medarbetarportalen

Här hittar du uppdaterad information om hur universitetet hanterar konsekvenser av covid-19.

Distansundervisning – inspiration och stöd genom webbinarier med PIL-enheten

Det finns många chanser att delta i zoom-webbinarier om distansundervisning. De listas i högerspalten på PIL-enhetens web.

replica tissot watches relogios replicas rolex falso copie montre

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan

Lustgården på Änggårdsbacken
Just nu stängt för externa matgäster.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Fler nyheter

Nylansering för nationell information om djurförsök

16 maj, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nyligen lanserades en ny version av djurforsok.info. Sajten är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och åtta läro … [Read More...]

Topp fem för att barnmorskor ska stanna i yrket

16 maj, 2022

NY STUDIE. Fem faktorer utpekas som avgörande för hur bra barnmorskor trivs på jobbet. Det handlar bland annat om möjligheterna att utvecklas, att … [Read More...]

Agnes Wold ger svar om corona i podden Akademiliv

13 maj, 2022

Nu kan du höra inspelningen av podcasten Akademiliv från live-framträdandet på scenen i Nordstan under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Avsnittet … [Read More...]

Cancervården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset får avgörande kvalitetsstämpel

13 maj, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Sahlgrenska Cancer Center tar plats bland de främsta cancersjukhusen i Europa. I veckan godkändes ansökan om att bli … [Read More...]

Centrum för personcentrerad vård stärker forskningen inför ny period

13 maj, 2022

FORSKNINGSSAMVERKAN. Centrum för personcentrerad vård (GPCC) startar nu upp nya forskningsprojekt och nya samarbeten. Projekten stärker GPCC:s fo … [Read More...]

Se bilder från efterlängtad doktorspromotion

13 maj, 2022

AKADEMISKA HÖGTIDER. Fredagen den 6 maj hölls till slut promotionshögtiden i kongresshallen i Svenska mässan – ett och ett halvt år försenad på gr … [Read More...]

Låt innovationsrådgivarna hjälpa dig med din idé

12 maj, 2022

SAMVERKAN. Tillsammans med flera kollegor har Marcus Lind inlett arbetet med att få patent på en idé som kan leda till ett nytt sätt att behandla … [Read More...]

Pär Matsson talar vid OligoNova Network-konferensen Foto: Johan Wingborg

OligoNova Network samlar forskning om framtidens läkemedel

10 maj, 2022

SAMVERKAN. Nyligen togs ännu ett viktigt steg för utvecklingen inom Life Science i Göteborgsregionen, när ledande oligonukleotidexperter samlades … [Read More...]

Vetenskap, vård och ensamhet i Anja Smits romandebut

10 maj, 2022

BOKSLÄPP. Anja Smits, professor i neurologi vid Göteborgs universitet, debuterar som skönlitterär författare. Både vetenskap och sjukhusmiljö är v … [Read More...]

Yiwen Jiang vann universitetets första 3MT

9 maj, 2022

SAMVERKAN. Som en del av Vetenskapsfestivalen avgjordes under fredagseftermiddagen three minute thesis (3MT), en tävling där doktorander på en … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor