Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Steering group NJF, Febraury 2020.

Mer än 300 deltagare vid den första National Junior Faculty-konferensen

2 december, 2020

JUNIORA FORSKARE. I november arrangerade National Junior Faculty (NJF) sin första rikstäckande konferens i digitalt format. Syftet var att identifiera hinder för unga forskare tidigt i deras akademiska karriär och att inleda samtal om möjliga lösningar och förbättringar.

Cecilia Engdahl

– Konferensen blev ett bra tillfälle att ta upp frågor som är viktiga för oss juniora forskare, och gav oss en inblick i hur det ser ut i verkligheten. Vi fick också möjlighet att arbeta för en mer stabil framtid för oss och för framtidens juniora forskare inom den akademiska världen, säger Cecilia Engdahl, en av arrangörerna av den digitala konferensen, som tillsammans med Sara Wahlström leder arbetet i Future Faculty vid Sahlgrenska akademin.

– Vi inledde med en diskussion bland unga forskare för att ta upp frågor som hur den akademiska miljön ser ut nu, vad vi kan förvänta oss i framtiden och vilka utmaningar vi kan möta på vägen, säger Sara Hägg, ordförande för National Junior Faculty 2018 och en av arrangörerna av den digitala konferensen.

Hon betonar också att NJF:s roll är att förena juniora forskare över hela Sverige och ge dem ett forum för att tillsammans ta itu med olika problem, ett återkommande tema under konferensen.

Ordföranden för Europeiska forskningsrådet inledde

Jean-Pierre Bourguignon (Wikipedia)

I sitt inledningsanförande framhöll Jean-Pierre Bourguignon, ordförande för Europeiska forskningsrådet, vikten av att stödja forskare tidigt i deras karriärer. Enligt honom behöver unga forskare stöd och struktur och inte minst möjligheten att bedriva nyfikenhetsdriven, självinitierad forskning. I sitt tal uttryckte han oro över att den planerade budgetnedskärningen för EU:s Horizon-program kan bli ett hårt slag för grundforskningen. Han uttryckte också sin oro för att politikerna styr de begränsade resurserna mot vissa specifika ämnen, inte minst på grund av den nuvarande coronaviruspandemin.

– Jag vill uppmana finansieringsorgan och beslutsfattare på nationell nivå och EU-nivå att hjälpa oss försvara den nyfikenhetsdrivna forskningen genom utlysningar där ämnena inte är förutbestämda och genom att se till att det finns stabil finansiering för den här typen av forskning. Vi måste skapa förutsättningar som lockar de allra bästa forskarna och får dem att blomstra, sade han.

Tuffa villkor

Pam Fredman

Pam Fredman, ordförande för International Association of Universities, höll med om att villkoren för unga forskare är tuffa. Hon betonade att unga forskare behöver en stödjande akademisk miljö både på institutionsnivå och fakultetsnivå. Hon uppmuntrade också unga forskare att stå på sig och inte acceptera dåliga förhållanden.

– Det finns regler som ska följas, kämpa för din rätt, uppmanade hon och förespråkade samtidigt ett transparent rekryteringssystem.

Nästa talare var Michelle King, som är inkluderingchef på Netflix och även författare, advokat och en ledande global expert inom organisationskultur. Hon berättade att om man vill få en bra arbetsplats med medarbetare som trivs, måste man skapa en kultur som möjliggör och uppskattar skillnader där man går ifrån lean in-filosofin, där kvinnor uppmuntras att göra vad de kan för att passa in i männens värld.

– Vi förtjänar alla friheten att få vara oss själva på jobbet och att uppskattas för det, framhöll hon.

Stå upp för varandra

En viktig faktor är att erkänna och inse att det finns ojämlikheter och hinder. Ett stort hinder för jämlikhet är att förneka att det ens finns problem. Enligt Michelle King kan det vara ännu svårar att förändra en akademisk kultur än företagsstrukturer. En lösning är att stå upp för varandra och påpeka ojämlikt beteende.

Karin Åmossa

Karin Åmossa från SULF påminde deltagarna om fackföreningarnas makt. Ett problem i den nuvarande akademiska miljön är flera på varandra följande tidsbegränsade anställningar, vilket skapar osäkerhet och stress. Facket har också efterfrågat tydliga och förutsägbara karriärvägar, vilket har lett till permanenta anställingar och har efterfrågat mer direktfinansiering till universiteten från staten, något som skulle möjliggöra bättre budgetplanering och finansiering av akademisk personal.

Sveriges första NJF-konferens skulle egentligen ha arrangerats fysiskt i maj 2020 men sköts upp och blev virtuell på grund av covid 19. Mer än 300 deltagare från olika universitet i Sverige anmälde sig och interagerade virtuellt med alla inbjudna talare i chatten och i de virtuella grupprummen. Mo Segad, ordförande vid NJF-konferensen och en av arrangörerna, beskrev den nuvarande situationen som allvarlig.

– Det finns behov av en tydlig och effektiv kommunikationskanal med nästa generations forskare för att reda ut och lösa alla utmaningar. Jag ser framgångarna med den här konferensen som ett hopp för forskare som är i början eller mitten av sin karriär så att de kan känna att de har en livslång karriär framför sig i den akademiska världen, avslutade han.

NJF-konferensens inbjudna talare och paneldeltagare:

  • Jean-Pierre Bourguignon, ordförande för Europeiska forskningsrådet
  • Michelle King, en ledande global expert inom organisationskultur, författare, advokat och inkluderingchef.
  • Maria Thuveson, chef för Vetenskapsrådet (VR)
  • Tobias Krantz, särskild utredare, Sveriges nationella forskningsinfrastruktur
  • Pam Fredman, ordförande för International Association of Universities och STRUT-utredare
  • Lars Geschwind, institutionen för lärande vid KTH
  • Carine Signoret, universitetslektor vid LiU
  • Riia Sustarsic, projektkoordinator på CHIP, Rigshospitalet Danmark
  • Juha Nieminen, lektor i undervisning och lärande vid KI
  • Karin Åmossa, SULF

Fakta om National Junior Faculty Sverige:

National Junior Faculty Sverige är en paraplyorganisation för lokala juniora/framtida/unga fakultetsanställda vid svenska universitet, för närvarande Karolinska Institutet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet, Umeå universitet, Örebro universitet, Sahlgrenska akademin, Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. NJF:s vision är att skapa den bästa möjliga akademiska miljön, som gör det möjligt för akademiker att nå sin fulla potential tidigt i karriären.

Här finns mer information om National Junior Faculty och om andra aktiviteter: https://nationaljf.se/

Här kan du läsa om Future Faculty på Sahlgrenska akademin: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/anstallning-personal/future_faculty

Konferensen stöddes ekonomiskt av SSMF, SULF, Naturvetarna och ThermoFisher Scientific

TEXT: NATIONAL JUNIOR FACULTY
FOTO: MALIN IVARSSON,

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskningens villkor, Junior Faculty, National Junior Faculty, seminarier och konferenser, Unga forskare

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor