JUNIORA FORSKARE. I november arrangerade National Junior Faculty (NJF) sin första rikstäckande konferens i digitalt format. Syftet var att identifiera hinder för unga forskare tidigt i deras akademiska karriär och att inleda samtal om möjliga lösningar och förbättringar.
– Konferensen blev ett bra tillfälle att ta upp frågor som är viktiga för oss juniora forskare, och gav oss en inblick i hur det ser ut i verkligheten. Vi fick också möjlighet att arbeta för en mer stabil framtid för oss och för framtidens juniora forskare inom den akademiska världen, säger Cecilia Engdahl, en av arrangörerna av den digitala konferensen, som tillsammans med Sara Wahlström leder arbetet i Future Faculty vid Sahlgrenska akademin.
– Vi inledde med en diskussion bland unga forskare för att ta upp frågor som hur den akademiska miljön ser ut nu, vad vi kan förvänta oss i framtiden och vilka utmaningar vi kan möta på vägen, säger Sara Hägg, ordförande för National Junior Faculty 2018 och en av arrangörerna av den digitala konferensen.
Hon betonar också att NJF:s roll är att förena juniora forskare över hela Sverige och ge dem ett forum för att tillsammans ta itu med olika problem, ett återkommande tema under konferensen.
Ordföranden för Europeiska forskningsrådet inledde
I sitt inledningsanförande framhöll Jean-Pierre Bourguignon, ordförande för Europeiska forskningsrådet, vikten av att stödja forskare tidigt i deras karriärer. Enligt honom behöver unga forskare stöd och struktur och inte minst möjligheten att bedriva nyfikenhetsdriven, självinitierad forskning. I sitt tal uttryckte han oro över att den planerade budgetnedskärningen för EU:s Horizon-program kan bli ett hårt slag för grundforskningen. Han uttryckte också sin oro för att politikerna styr de begränsade resurserna mot vissa specifika ämnen, inte minst på grund av den nuvarande coronaviruspandemin.
– Jag vill uppmana finansieringsorgan och beslutsfattare på nationell nivå och EU-nivå att hjälpa oss försvara den nyfikenhetsdrivna forskningen genom utlysningar där ämnena inte är förutbestämda och genom att se till att det finns stabil finansiering för den här typen av forskning. Vi måste skapa förutsättningar som lockar de allra bästa forskarna och får dem att blomstra, sade han.
Tuffa villkor
Pam Fredman, ordförande för International Association of Universities, höll med om att villkoren för unga forskare är tuffa. Hon betonade att unga forskare behöver en stödjande akademisk miljö både på institutionsnivå och fakultetsnivå. Hon uppmuntrade också unga forskare att stå på sig och inte acceptera dåliga förhållanden.
– Det finns regler som ska följas, kämpa för din rätt, uppmanade hon och förespråkade samtidigt ett transparent rekryteringssystem.
Nästa talare var Michelle King, som är inkluderingchef på Netflix och även författare, advokat och en ledande global expert inom organisationskultur. Hon berättade att om man vill få en bra arbetsplats med medarbetare som trivs, måste man skapa en kultur som möjliggör och uppskattar skillnader där man går ifrån lean in-filosofin, där kvinnor uppmuntras att göra vad de kan för att passa in i männens värld.
– Vi förtjänar alla friheten att få vara oss själva på jobbet och att uppskattas för det, framhöll hon.
Stå upp för varandra
En viktig faktor är att erkänna och inse att det finns ojämlikheter och hinder. Ett stort hinder för jämlikhet är att förneka att det ens finns problem. Enligt Michelle King kan det vara ännu svårar att förändra en akademisk kultur än företagsstrukturer. En lösning är att stå upp för varandra och påpeka ojämlikt beteende.
Karin Åmossa från SULF påminde deltagarna om fackföreningarnas makt. Ett problem i den nuvarande akademiska miljön är flera på varandra följande tidsbegränsade anställningar, vilket skapar osäkerhet och stress. Facket har också efterfrågat tydliga och förutsägbara karriärvägar, vilket har lett till permanenta anställingar och har efterfrågat mer direktfinansiering till universiteten från staten, något som skulle möjliggöra bättre budgetplanering och finansiering av akademisk personal.
Sveriges första NJF-konferens skulle egentligen ha arrangerats fysiskt i maj 2020 men sköts upp och blev virtuell på grund av covid 19. Mer än 300 deltagare från olika universitet i Sverige anmälde sig och interagerade virtuellt med alla inbjudna talare i chatten och i de virtuella grupprummen. Mo Segad, ordförande vid NJF-konferensen och en av arrangörerna, beskrev den nuvarande situationen som allvarlig.
– Det finns behov av en tydlig och effektiv kommunikationskanal med nästa generations forskare för att reda ut och lösa alla utmaningar. Jag ser framgångarna med den här konferensen som ett hopp för forskare som är i början eller mitten av sin karriär så att de kan känna att de har en livslång karriär framför sig i den akademiska världen, avslutade han.
NJF-konferensens inbjudna talare och paneldeltagare:
- Jean-Pierre Bourguignon, ordförande för Europeiska forskningsrådet
- Michelle King, en ledande global expert inom organisationskultur, författare, advokat och inkluderingchef.
- Maria Thuveson, chef för Vetenskapsrådet (VR)
- Tobias Krantz, särskild utredare, Sveriges nationella forskningsinfrastruktur
- Pam Fredman, ordförande för International Association of Universities och STRUT-utredare
- Lars Geschwind, institutionen för lärande vid KTH
- Carine Signoret, universitetslektor vid LiU
- Riia Sustarsic, projektkoordinator på CHIP, Rigshospitalet Danmark
- Juha Nieminen, lektor i undervisning och lärande vid KI
- Karin Åmossa, SULF
Fakta om National Junior Faculty Sverige:
National Junior Faculty Sverige är en paraplyorganisation för lokala juniora/framtida/unga fakultetsanställda vid svenska universitet, för närvarande Karolinska Institutet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet, Umeå universitet, Örebro universitet, Sahlgrenska akademin, Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. NJF:s vision är att skapa den bästa möjliga akademiska miljön, som gör det möjligt för akademiker att nå sin fulla potential tidigt i karriären.
Här finns mer information om National Junior Faculty och om andra aktiviteter: https://nationaljf.se/
Här kan du läsa om Future Faculty på Sahlgrenska akademin: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/anstallning-personal/future_faculty
Konferensen stöddes ekonomiskt av SSMF, SULF, Naturvetarna och ThermoFisher Scientific
TEXT: NATIONAL JUNIOR FACULTY
FOTO: MALIN IVARSSON,