Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Tre forskningsmiljöer får totalt 50 miljoner inom VR:s utlysning för klinisk behandlingsforskning

30 november, 2020

Den forskarmiljö som Björn Redfors är huvusökande för ska jämföra kranskärlsoperation med perkutan kranskärlsintervention (genrebild från bildbyrån iStock).

BIDRAG. Barbro Linderholm, Marcus Lindh och Björn Redfors leder tre forskarmiljöer som alla får stora bidrag från Vetenskapsrådets utlysning inom klinisk behandlingsforskning. Totalt tilldelas de 50 miljoner. Dessutom får tre forskare bidrag för projekt inom utlysningen.

Utlysningen inom klinisk behandlingsforskning ska stödja studier som är motiverade av hälso- och sjukvårdens behov, och som förväntas leda till patient- och samhällsnytta inom en relativt kort tidsperiod. Samtliga 15 forskarmiljöer som VR väljer att finansiera är samarbeten mellan flera lärosäten och regioner, och Västra Götalandsregionen är partner i alla dessa studier utom en. För tre av miljöerna är huvudsökande hemmahörande vid Göteborgs universitet.

Styrka inom klinisk forskning

Agneta Holmäng

– Det är ett glädjande utfall för Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Detta visar på vår styrka inom klinisk forskning och att det fina betyget när Vetenskapsrådet utvärderade vår kliniska forskning var rättvisande, kommenterar dekan Agneta Holmäng, som får medhåll av prodekan Henrik Hagberg:

Henrik Hagberg

– Att vi är starka inom klinisk forskning har flera rankningar visat. Vi har också satsat på en egen ALF-utlysning just med inriktning mot klinisk behandlingsforskning som på sikt borde öka vår konkurrenskraft inför framtida VR-utlysningar inom klinisk behandlingsforskning.

Marcus Lind

RCT-studie om typ 1-diabetes

Marcus Lind, professor vid institutionen för medicin, är huvudsökande för en forskarmiljö som ska genomföra en randomiserad placebokontrollerad studie (RCT) inom totalt tio regioner i Sverige. Forskarmiljön får nästan 20 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Vid typ 1-diabetes förstörs betacellerna i bukspottskörteln som producerar kroppens insulin av en autoimmun process, och andra studier pekar på att interleukin-17 (IL-17) kan ha en viktig betydelse i denna process. I studien, där 19 sjukhus i Sverige ska delta, utvärderas om blockering av IL-17 kan hindra förstörelse av insulinproducerande betaceller. Personer med nydiagnostiserad typ 1-diabetes kommer behandlas och jämföras mot patienter som får placebo och studera om den egna insulinproduktionen kan bevaras genom att blockera IL-17.

Bevara insulinproduktionen

Under de första åren efter diagnos av typ 1-diabetes har patienten vanligtvis kvar egen insulinproduktion. Sjukdomen debuterar vanligtvis i barnaåren eller yngre vuxenår och är vanligast i Finland och Sverige i världen.

– Ifall vi kan bevara insulinproduktionen kommer vi påtagligt att underlätta behandling för patienter med typ 1-diabetes genom att enklare kunna uppnå stabila blodsockernivåer, vilket i sin tur ger mindre risker för organskador. Patientens behandlingsregimer blir också enklare och risken för låga blodsocker och akut höga med ketoacidosrisker minskar, säger professor Marcus Lind.

Det pågår flera studier i världen som på ett effektivt sätt försöker komma åt signalen som förstör betaceller vid typ 1-diabetes. En av nyckelstudierna kommer nu alltså ledas från Göteborgs universitet.

– Vid många andra autoimmuna sjukdomar som exempelvis reumatoid artrit skulle vi inom den medicinska professionen idag tycka att det var märkligt om vi inte behandlade den skadliga autoimmuna processen mot ledbrosket  Även om vi vid typ 1-diabetes flera år innan med prover kan säga med hög sannolihet om individer kommer insjukna, och året innan med i princip hundra procents säkerhet, så har vi inget som kan bryta processen på ett effektivt och säkert sätt idag. Skulle forskningen från någon av grupperna i världen som sysslar med detta lyckas skulle det radikalt förändra behandlingsfältet. Man skulle även kunna förhindra eller fördröja insjuknande i typ 1-diabetes, säger Marcus Lind.

I det team som arbetar med projektet ingår bland andra doktoranden Shilan Ahmadi, gästprofessor Olle Korsgren och professor Per-Anders Jansson.

Strålkniv för bröstcancer med begränsad spridning

Barbro Linderholm

Barbro Linderholm får drygt 12 miljoner kronor till en klinisk multicenterstudie om radioterapi vid bröstcancer, där dottertumörer uppstått i bara ett eller två organ (så kallad oligometastatisk bröstcancer).

– En tidigare randomiserad fas 2-studie med olika typer av oligometastaserad cancer har visat en förlängd överlevnad för patienter som randomiserades till att också få stereotaktisk ablativ radioterapi, en behandling som ibland också kallas strålkniv. Men eftersom bara 18 av patienterna i studien hade bröstcancer behövs större studie med endast bröstcancerpatienter, säger Barbro Linderholm, som är docent i onkologi och adjungerad universitetslektor vid Sahlgrenska akademin, och överläkare specialiserad på bröstcancer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Samarbete ger snabbare resultat

En del patienter där bröstcancerns spridning begränsas till ett eller två organ har mycket lång överlevnad, ibland decennier. Oligometastaserad bröstcancer behandlas idag på samma sätt som patienter med mer utbredd metastasering. Tack vare bidraget från Vetenskapsrådet kan studien genomföras, med tio svenska sjukhus och ytterligare sjukhus i andra europeiska länder.

– Oligometastatisk bröstcancer är ovanligt och om vi skulle genomföra denna typ av studie nationellt skulle det ta mycket lång tid. Med deltagande från andra länder i Europa hoppas vi på att kunna slutföra inklusionen efter tre år, vilket är väldigt positivt, säger Barbro Linderholm.

Projektet som jämför den nya behandlingen med strålkniv med den systemiska behandling som är klinisk rutin idag kallas TAORMINA, och är en fas 3-studie.

Björn Redfors

Landsomfattande studie om allvarlig kärlkramp

Björn Redfors, docent i kardiologi och klinisk gruppledare vid Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin vid Göteborgs universitet och kardiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är huvudsökande för en forskarmiljö som får 18 miljoner kronor. Studien samlar forskarpartners i samtliga 21 regioner i Sverige. Syftet är att jämföra kranskärlsoperation med perkutan kranskärlsintervention (ballongvidgning och stentimplantation) för patienter med ischemisk kardiomyopati (kronisk hjärtsvikt på grund av kranskärlssjukdom).

Ytterligare tre forskare i vår region får projektbidrag i utlysningen för klinisk behandlingsforskning: Lina Bunketorp Käll, Anna-Karin Hultgård Ekwall, och Johan Zelano.

Läs mer om utlysningen på Vetenskapsrådets webb: https://www.vr.se/soka-finansiering/beslut/2020-09-08-klinisk-behandlingsforskning.html
Observera att endast besked i Prisma garanterar att ett bidrag har beviljats.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för medicin

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor