Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Digital doktoranddag om kris och forskning

30 november, 2020

DOKTORAND. Årets PhD Day handlade om hur en världskris påverkar hälsa och forskning. I lunchpausen gavs möjlighet för doktorander att dela med sig av sina erfarenheter av pandemin med vicedekan Martin Lagging, som ansvarar för forskarutbildning vid Sahlgrenska akademin.

Salma Pardhan

Doktoranddagen hade egentligen planerats att ges i våras men fick skjutas upp på grund av pandemin. Värdar för den helt digitala dagen var Salma Pardhan, doktorand vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och Maria Hammarlund, doktorand vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi.  Även Helena Nilvér och Lilja Thorgeirsdóttir, båda doktorander vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, var med och planerade årets PhD Day.

Maria Hammarlund

Fyra kriser

Under förmiddagen hölls tre föreläsningar som gav olika perspektiv på världen under pandemins tid. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, började med att måla upp en dyster nutidsskildring, genom att lista inte bara en, utan fyra kriser som präglar världen idag. Förutom den hälsokris som pandemin utgör lyfte han också fram den ekonomiska krisen, den ekologiska krisen och den politiska krisen, där populistiska ledare och diktaturer fått stort spelrum.

Den ekonomiska krisen kommer sannolikt döda fler människor än pandemin, konstaterade han:

Thomas Sterner.

– Pandemin har en mycket negativ effekt på världsekonomin. Många utvecklingsländer är beroende av fortsatt hög tillväxt: när BNP faller kommer det att leda till ökad extrem fattigdom i många länder i världen.

Kriserna hänger ihop

Flera observationer visar att den globala miljökrisen i alla fall tillfälligt gynnats av pandemin; i Punjab i norra Indien har luften klarnat och det går nu att med blotta ögat se bergskedjan Himalaya vid horisonten. Men för att hindra klimatkrisens utveckling måste vi ändra våra utsläppsgenererande vanor för gott.

– Den ekonomiska krisen har lett till att oljepriserna fallit kraftigt, vilket ökar konsumtionen av olja. Alla länder borde införa höga skatter på fossila bränslen, men istället ser vi att många länder ger räddningspaket till sina flygbolag för att de ska klara krisen. Om vi ändå måste minska vårt flygande i framtiden kommer alla dessa flygbolag ändå inte att överleva, kommenterade Thomas Sterner, som avslutade med en liten strimma av ljus:

– Det här är en jobbig tid för alla, särskilt för dem som är fattiga eller sjuka. Men för den som kan finns goda möjligheter att njuta av böcker och studier. Detta är en fantastisk tid att vara forskare. Själv har jag aldrig publicerat så mycket som nu.

Begränsade friheter

Damon Barrett, jurist inom mänskliga rättigheter och forskare vid avdelningen för Samhällsmedicin och folkhälsa, drog paralleller mellan sitt eget forskningsområde, praktik och policys för narkotikabekämpning, och hur samhällen begränsar människors rättigheter för att hantera pandemin. Både narkotika och pandemin är allvarliga hot mot befolkningen, där det finns en motsättning mellan de som är villiga att göra stora avkall på mänskliga friheter för att helt kunna utrota problemet och de som snarare vill fokusera på att begränsa skadan, men bevara människans rätt till frihet.

Damon Barret

– Jag säger inte att vissa rättigheter inte kan begränsas för att möta folkhälsoutmaningarna. Uppenbarligen kan de det. Vi skulle bli förlamade om det inte gick. Men de borde ges mycket mer uppmärksamhet och orsaka mer oro hos allmänheten än vad som hittills skett, sade Damon Barrett.

Dessa beslut om rättigheter är några av de viktigaste som någon regering kan fatta, menade han:

– Både i kontroll av narkotika och av covid är dessa former av tvång till populära hos stora delar av befolkningen. Nya exceptionella hot av det här slaget kommer att användas för att rättfärdiga kränkningar av rättigheter. De som övervakar mänskliga rättigheter stöter ofta på det och det är också en viktig läxa från kampen mot narkotika.

Vaccin om du vill resa

Han efterlyste en debatt om vilken skada vi egentligen vill skydda oss ifrån och vilka värden vi vill bevara, men konstaterade att pandemin kommer att fortsätta påverka våra rättigheter och vår rörelsefrihet under lång tid framöver:

– Det är bara några år sedan som människor som lever på hiv äntligen tilläts att komma in i USA. Människor som använder olagliga droger är fortfarande förbjudna att komma in i landet. Hur osannolikt är det då att vi kommer få immuniseringspass eller andra identitetshandlingar som visar att är vaccinerade mot covid för att bli insläppta i landet?

Moralens psykologi

Förmiddagens tredje talare var Christian Munthe, professor i praktisk filosofi, som bland annat är engagerad inom flera av Sahlgrenska akademins utbildningar inom etik och värdefrågor. Han talade om hur vår moralpsykologi påverkas av att människan befinner sig i kris. För forskningens del innebär det att fokus snabbt övergår till den praktiska implementeringen, vilket är en etisk förändring som behöver granskas med kritiska ögon.

Christian Munthe

– Forskare springer efter snabba bollar, som kan ge en behandling mot covid eller ett vaccin. Nästan vilket angreppssätt som helst blir acceptabelt. Biomedicinska forskare är inte rustade att hantera en akut kris av det här slaget, och du kan behöva hjälp för att kunna tänka utanför din egen box, sade han.

Snabba resultat

Som forskare är det lockande att söka efter det slutgiltiga svaret; efter silverkulan som ska döda varulven. Den brådskande situationen snabbar på vetenskapen och de säkerhetsspärrar som vanligen finns inbyggda i det akademiska systemet sätts på undantag. Risken för fartblindhet är stor. Vetenskapliga publiceringar görs tillgängliga innan de hunnit granskas i peer-review, vilket lett till att nästan 40 artiklar om covid-19 fått dras tillbaka efter det att de redan fått spridning.

Forskare har också dragits med i polariseringen av debatten, där man antingen är för eller emot ett synsätt på hur pandemin bäst ska hanteras.

– När det framförs att den andra sidan är idioter förstörs det konstruktiva samtalet. Vi som verkar I akademin hare n viktig roll att spela I den debatten, där vi värnar diskussionen och kan väga för- och nackdelar med båda synsätten mot varandra, sade Christian Munthe.

Påfrestande situation

Martin Lagging

Martin Lagging, vicedekan för utbildning på forskarnivå, fanns tillgänglig under lunchen för att lyssna på hur doktorander påverkats under pandemin. Han hade stor förståelse för att pandemin är oerhört påfrestande, kanske särskilt för doktorander som nyligen påbörjat sin forskarutbildning och som planerat att besöka andra laboratorier som en del av sitt doktorandprojekt. Hans råd var att hitta flexibla och kreativa lösningar i samråd med handledare och institutionen. Möjligheten att kunna ansöka om finansiering för ytterligare doktorandtid kom också upp under dialogen med vicedekanen, men så långe staten inte aviserat att lärosäten kommer få ersättning för en sådan förlängning trodde Martin Lagging att det kan bli svårt för institutionerna att hitta den finansiering som krävs.

Nätverk och diskussion

Under eftermiddagen gav Roger Ahlgren från Med Tech företaget Boston Scientific och Fredrik Eisner från läkemedelsföretaget Eli Lilly inblick i hur industrin drabbats och hanterat konsekvenser av pandemin.

Åsa Torinsson Naluai, forskare vid Sambio Core facilities, gav en presentation med forskningsperspektiv. Hon har inkorporerat covid-19 som en del i sitt forskningsprogram om inflammationssjukdomar. Därefter intervjuades Dr Bayan, som flydde Irak med sin familj och numera bor i Storbritannien. Dr Baylan berättade om effekterna för den välgörenhetsorganisation hon startat i sitt gamla hemland.

Dagen avslutades med nätverkande och diskussionssessioner i enskilda rum, om finansiering, innovation och läkare utan gränser. Ett breakout room erbjöd möjlighet att bara ha en social afterwork tillsammans. Inbjudna gästexperter var Ann Hellström (Vetenskapsrådet), Tina Verolin (Forsknings- och innovationskontoret), samt Kristina Elfving (Läkare utan gränser).

Datumet för nästa PhD Day är inte klart, men dagen planeras att äga rum nästa höst, då förhoppningsvis i fysisk form, beroende på hur smittspridningen utvecklar sig. Om du är intresserad av att vara med och planera nästa års doktoranddag får du gärna höra av dig till Doktorandrådet. Hemsida: https://www.saks.se/dor/, e-post dor@saks.gu.se.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Covid-19, doktorand, doktorandrådet, ekonomi, forskarutbildning, forskningsetik, klimat och hälsa, PhD Day 2020

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor