REKTORSBESLUT. Som väntat står det nu klart i det nya inriktningsbeslutet från rektor att universitetet fortsätter att bedriva merparten av sin verksamhet digitalt och på distans även nästa termin. Beslutet gäller tillsvidare men kan ändras beroende på hur smittspridningen i samhället utvecklar sig. Senast i april månad 2021 kommer rektor att fatta ett nytt beslut.
Det nya inriktningsbeslutet från rektor har diskuterats med dekaner i ledningsrådet.
– Beslutet innebär att vi i princip fortsätter enligt tidigare beslut men att vi behöver vara flexibla i överensstämmelse med förändringar i officiella rekommendationer beroende på pandemins utveckling. Medarbetare arbetar hemifrån i den utsträckning det är möjligt och merparten av undervisningen sker digitalt. Vi ska undvika onödiga resor och se till att alltid hålla avstånd, säger dekan Agneta Holmäng.
Hon fortsätter:
– Vi befinner oss i en långdragen situation där alla, både medarbetare och studenter, är trötta och frustrerade. Samtidigt vet vi att vi måste göra det bästa av situationen och fortsätta ta vårt ansvar, även privat, för att minska smittspridning.
Skärpta allmänna råd
Det nya inriktningsbeslutet börjar gälla från och med vårterminen 2021. Nu under höstterminen gäller det tidigare rektorsbeslutet, samt anpassningar efter de skärpta allmänna råd som gäller i Västra Götaland.
Här kan du läsa mer om gällande riktlinjer och råd:
- Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/oktober/beslut-om-skarpta-allmanna-rad-i-stockholms-lan-vastra-gotalands-lan-och-ostergotlands-lan/
- Västra Götalandsregionen: https://www.vgregion.se/covid-19-corona/
Allvarligt läge
Martin Lagging, professor i klinisk virologi, har kontinuerligt uppdaterat Sahlgrenska akademins ledning om utvecklingen i omvärlden, och får nu en liknande uppgift gentemot universitetsledningen. Med tanke på att covid-läget kraftigt försämrats de senaste veckorna tycker han att det nya inriktningsbeslutet är bra:
– Vi befinner oss nu i ett allvarligt läge där både antalet provtagningar, positiva svar och inläggningar ökar. Mycket tyder på att vi är på väg in i en andra våg. Det är oklart hur länge den kommer att vara och hur svår den blir, säger Martin Lagging.
Martin Lagging konstaterar att utvecklingen är beroende av att alla tar sitt ansvar och försöker att minimera risken att själv bli smittade. Den som är smittad måste också minimera risken att smittan förs vidare till andra.
Väntat besked
Utbildningsorganisationen inom Sahlgrenska akademin var sedan tidigare inställd på att merparten av undervisningen fortsätter att ges digitalt även under nästa termin.
– Vi hade inte väntat något annat besked än det vi nu fått. Vi är förberedda för att fortsätta nuvarande undervisningssituationen även under våren. Nu måste vi förhålla oss till att vi dessutom måste vara beredda på snabba förändringar om det skulle krävas, säger Silvana Naredi, vicedekan för utbildning.
Kanal för tvåvägskommunikation
Nätverket REDO-gruppen, som leds av Axel Wolf, fortsätter att stötta digitaliseringsarbetet för fakultetens lärare under våren. Gruppen ser till att lärare har de digitala verktyg de behöver, och kommer få ett utvidgat uppdrag för att utveckla den digitala pedagogiken.
– Vi behöver hitta ett sätt för att öka vår tvåvägskommunikation med studenterna och det kommer också bli en punkt för REDO-gruppen. Utbildningsrådet har under den här perioden överhuvudtaget lagt mycket tid på att nå både lärare och studenter, och vi måste alla ta vårt ansvar att både ta till oss och dela med oss av korrekt information, säger Silvana Naredi.
Läs mer:
- Medarbetarportalen: Information till medarbetare vårteminen 2021
- Studentportalen: Distansläget fortsätter under vårterminen 2021
TEXT: ELIN LINDSTRÖM