Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Fina priser från GLS och Sahlgrenska akademin till Claes Ohlsson och Johan Bengtsson-Palme

6 november, 2020

PRISER. Claes Ohlsson och Johan Bengtsson-Palme har utsetts till mottagare av de fina priser som instiftats av Göteborgs Läkaresällskap (GLS) och Sahlgrenska akademin, som bara delas ut vart femte år.

Årets mottagare av Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins Stora Pris för framstående medicinsk forskning är professor Claes Ohlsson, institutionen för medicin, och överläkare i klinisk farmakologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han får priset för sina epokgörande vetenskapliga upptäckter inom ämnesområdet benskörhet, där han är en världsledande forskare.

Delad ära

Claes Ohlsson. Foto: Carl Hjelte/KAW.

Claes Ohlsson är en del av en produktiv forskningsmiljö, som kunnat visa att hormoner, gener och tarmbakterier påverkar benmassan; fynd som ökar förståelsen för varför vissa personer oftare drabbas av fraktur. Även om priset ges till honom personligen menar han att äran tillhör alla medarbetare som bidragit inom osteoporosforskningen i Göteborg:

– Det är fantastiskt roligt att vår forskning uppmärksammats med detta fina pris. Vi har sett en enorm utveckling under senaste tjugo åren och nu finns det ett flertal framgångsrika seniora forskare som bedriver unik osteoporosforskning, allt från grundläggande forskning om benmetabolism till kliniska behandlingsstudier, säger Claes Ohlsson, som just nu arbetar med en kommande artikel om en ny spännande riskfaktor för höftfrakturer.

Effektivare och säkrare behandlingar

Claes Ohlsson leder forskning om individanpassad osteoporosbehandling, som kan leda till mer effektiva, säkra och individanpassade behandlingar för personer med benskörhet.

– Vi arbetar för att identifiera markörer som kan avgöra om en individ har en stor risk att drabbas av ett benbrott. Det är nämligen de patienter som har störst risk att drabbas av en framtida fraktur som har störst nytta av osteoporosläkemedel, säger Claes Ohlsson.

Artificiell intelligens

Det aktuella projektet ska genomföras med storskaliga analysmetoder i väl karakteriserade patientmaterial, och tar också stöd av maskininlärning för att hitta de markörer som bäst kan användas för att avgöra hur stor risk en patient har att drabbas av en viss fraktur. Kunskapen om de olika markörer som identifieras kommer också användas som grund för att identifiera nya läkemedelsmål.

– Våra preliminära studier tyder på att det är olika mekanismer som är involverade i olika frakturtyper. Vi kommer att utreda mekanismerna för hur några av våra mest lovande nyligen identifierade proteiner påverkar frakturrisken, säger Claes Ohlsson.

Ett genomgripande grepp på hälsa

Johan Bengtsson-Palme. Foto: Cecilia Hedström.

Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins pris till yngre forskare tilldelas forskarassistent Johan Bengtsson-Palme, institutionen för biomedicin. Han leder en relativt nyetablerad grupp som forskar om effekter av antibiotika på bakterier, inklusive antibiotikaresistens.

– Generellt har det ju varit ett tufft år för de flesta av oss och att ens forskning uppmärksammas på det här sättet är ju otroligt roligt efter ett på många andra sätt väldigt slitsamt år, säger Johan Bengtsson-Palme.

Han tycker att det är positivt att den grundsyn som kallas One Health, som omfattar både människors och djurs hälsa, samt miljön vi lever i, uppmärksammas av GLS och Sahlgrenska akademin:

– Mycket av det vi har gjort i min grupp handlar framför allt om hur antibiotikaresistenta bakterier utvecklas i djurhållning och i miljön, även om vi hela tiden har riskerna för människans hälsa som vår centrala ledstjärna. Så det känns jättekul att verkligen få känna att vi har gjort forskning som är medicinskt viktig och relevant!

Riggar modellsystem

Gruppen håller som bäst på att sätta upp ett antal olika modellsystem för att kunna identifiera vilka gener som har betydelser för hur olika bakterier interagerar med varandra i exempelvis det mänskliga mag-tarmsystemet.

– Här vill vi på sikt kunna se hur antibiotika manipulerar dessa relationer mellan mikrober, men för att komma dit måste vi först få modellsystemen att lira och det har vi lärt oss den hårda vägen att det tar tid, konstaterar säger Johan Bengtsson-Palme.

Gener som ökar resistens

Ett spår som gruppen nyligen börjat arbeta med är kopplingen mellan gener som bidrar till ökad förmåga att kolonisera i närvaro av andra bakterier, och de gener som ger ökad tolerans för antibiotika i den opportunistiska patogenen Pseudomonas aeruginosa.

– Vi har hittat ett gäng gener som både bidrar till ökad förmåga att klara av antibiotika och som också verkar vara involverade i att konkurrera med andra bakterier och kolonisera nya nischer. För att sy ihop den säcken vill vi nu se om vi kan trigga dessa gener som gör Pseudomonas aeruginosa mer aggressiv med hjälp av antibiotika, och studera hur stark länken mellan antibiotikaexponering och ökad kolonisering, och i förlängningen virulens, faktiskt är. Men vi har lite kvar här innan vi är redo att publicera, säger Johan Bengtsson-Palme.

På campus och på distans

Den största utmaningen för gruppen här och nu är spridningen av covid-19. Pandemin har bland annat lett till att en doktorand från USA behövt tacka nej till sin plats:

– Eftersom vi inte vet riktigt vart detta kommer ta vägen de närmaste månaderna är det svårt att planera och strukturera, särskilt eftersom vi är en så ny forskargrupp. Vi hade ju knappt hunnit sätta våra rutiner innan pandemin bröt ut! Men en fördel med att inte ha inkörda rutiner har varit att vi kunnat välja kommunikationsverktyg och arbetssätt som fungerar okej både på plats och på distans.

Prisutdelning kommer ske i samband med Göteborgs Läkaresällskaps avslutningsmöte den 2 december, där de båda mottagarna kommer att ge presentationer.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Göteborgs Läkaresällskap, Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins pris till yngre forskare, Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins Stora Pris för framstående medicinsk forskning, institutionen för biomedicin, institutionen för medicin, Priser och utmärkelser

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor