DOKTORAND. Restriktionerna gör det svårare att genomföra den forskning som planerats, vilket kan bli extra kännbart för doktorander. Sahlgrenska akademins doktorandråd är tillgängligt som ett forum för nätverk, diskussioner och stöd.
Doktorandrådet (DoR) bemannar de råd och kommittéer där doktorander behöver ha med en studentrepresentant. Rådet är också en arena för forskarstuderande från hela fakulteten för nätverkande och sociala utbyten, och ger möjlighet att diskutera forskning med andra än sin handledare. En gång i månaden hålls doktorandrådsmöten som är öppna för alla doktorander vid fakulteten, just nu digitalt via Zoom.
– Att samla doktorander och att nå ut till dem är en av våra viktigaste uppgifter. Särskilt svårt är det att nå samverkansdoktoranderna, som kombinerar sin anställning i vården med forskarstudier, säger Dani Zalem, doktorand på institutionen för biomedicin, och sedan den här terminen ordförande för Doktorandrådet.
Om du är doktorand och vill bli medlem kan du höra av dig till dor@saks.gu.se. Som medlem har du möjlighet att bli studentrepresentant, men det går även utmärkt att vara en mer passiv medlem i nätverket.
Påverkad forskning
Det hemarbete och digitalisering som pandemin fört med sig har gjort det svårare för alla forskare, och Doktorandrådet menar att det är en extra tuff period särskilt för doktorander.
– Naturliga mötespunkter med handledaren kan ha försvunnit för många, vilket innebär att det blivit svårare att hålla kontakt inom gruppen. Mest påverkas förstås de studier som planerats att utföras utomlands och som behövts skjutas på framtiden, säger Cristiana Rimniceanu, som varit aktiv i DoR sedan hon började som doktorand på institutionen för biomedicin för tre år sedan, och som från och med denna termin är kassör för Sahlgrenska akademins doktorandråd.
Möjlig förlängning
Eftersom doktorandernas utbildningstid är begränsad kan experiment eller resor som måste skjutas på framtiden innebära stress för dem som inte vet om de kommer hinna bli klara i tid. För att minimera förseningar kan det behövas både kreativa och pragmatiska lösningar.
– Det finns nu en vägledning som tagits fram av rektor tillsammans med universitetets utskott för utbildning på forskarnivå. Vägledningen kan göra det möjligt för doktorander att ansöka om förlängd utbildningstid, om det finns särskilda skäl med anledning av covid-19, berättar Charlotte Andersson, som är doktorand inom radiofysik på institutionen för kliniska vetenskaper och sekreterare för DoR.
Det är dock ännu inte klart om staten kommer att bidra för att finansiera sådana förlängningar, och det pågår diskussioner inom Sahlgrenska akademin hur frågan ska hanteras. Beslut om eventuell förlängning av doktorandanställning fattas liksom tidigare av prefekten vid doktorandens institution.
Digital PhD-day
Även i år bjuds alla doktorander vid Sahlgrenska akademin in till PhD Day, som arrangeras av Doktorandrådet. Årets PhD-day sker digitalt onsdag 25 november, klockan 11-16. I år är temat ”How does a world crisis affect research?”
– Vi kommer att bjuda på inspirerande föredrag från experter på området. Vi kommer att ordna något slags digitalt nätverkande med forskare inom både branschen och akademin, tillsammans med doktorandkollegor, och diskuterar nu hur vi ska lösa detta bäst, nu när mötet är digitalt, berättar Helena Nilvér, doktorand på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och vice ordförande för DoR.
Kartläggning av arbetsmiljön
Arbetsmiljön för fakultetens doktorander är en annan fråga som är viktig för DoR, särskilt eftersom samverkansdoktoranderna inte omfattades i arbetsmiljöundersökningen ARK som nyligen genomförts vid universitetet. En annan enkät, som Doktorandrådet genomförde för snart tre år sedan, pekade på att det kan finnas problem som behöver identifieras och åtgärdas inom forskarutbildningens psykosociala arbetsmiljö. Svarsfrekvensen varierade dock över fakulteten, vilket gjorde det svårt att dra generella slutsatser.
– Vi skulle gärna införa en årlig arbetsmiljöenkät som kan reflektera doktoranders situation mer rättvist, utöver att inkludera samverkansdoktorander, i samarbete med Rådet för forskarutbildningsfrågor, säger Dani Zalem.
- Läs mer om Doktorandrådet på kårens webbplats: saks.se/dor (på engelska www.saks.se/dor/?lang=en)
- På Medarbetarportalen finns även information om tillfälliga studieadministrativa anpassningar som gäller inom utbildning på forskarnivå: https://medarbetarportalen.gu.se/studieadministration/sah-forskarniva/covid19/
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM