PEDAGOGISK UTVECKLING. I Göteborg finns den enda utbildningsmiljön i Sverige som erbjuder specialistkurser för kirurger där färdighetsträningen sker i donerade kroppar – Kirurgiskt Anatomiskt Träningscentrum (KAT), som drivs i samverkan av Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Tack vare ett stort bidrag från Vetenskapsrådet kan nu ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt starta om denna färdighetsträning.
För titthålskirurgi är det sedan länge möjligt att öva upp sin färdighet genom datorsimulering, men för öppen kirurgi finns inga digitala utbildningsmöjligheter. Dessa operationstekniker lärs oftast genom träning under riktiga operationer, under handledning av erfarna kirurger, där misstag kan innebära risker för patienterna. Förutom patientsäkerhet finns även ekonomiska och pedagogiska skäl att se över hur den kirurgiska träningen genomförs.
– Med detta upplägg blir träningen beroende av de lokala förutsättningarna och tillgängliga kompetenserna. Utbildningen kan också hamna i bakgrunden till förmån för det kliniska arbetet. Dessutom är det en inlärningssituation där det är svårt att utvärdera det lärande som sker, säger Oskar Lindwall, universitetslektor vid institutionen för tillämpad IT som är huvudsökande till projektet.
Världskonferens till Göteborg
Trots att träning av öppen kirurgi på avlidna kroppar är vanligt i många andra länder finns mycket lite pedagogisk forskning publicerad. I detta projekt ska forskare med expertis inom pedagogik, medicin och kommunikationsvetenskap tillsammans studera kirurgisk färdighetsträning och bedömning av kirurgisk kompetens i utbildningssammanhang där donerade kroppar används.
– Jag är väldigt glad för detta anslag, eftersom jag sökt forskningsmedel i 13 år för detta ämne, som flugit under radarn under så många år. Det passar också väldigt väl in i tiden eftersom vi nästa år organiserar världskongressen om kirurgisk träning här i Göteborg, säger Margareta Berg, som är kursansvarig för KAT och disputerad ortopedspecialist.
Konferensen Surgicon (www.surgicon.org) går av stapeln i Göteborg 5-7 maj 2021, och fokuserar just på vetenskapligt validerad kirurgisk utbildning.
Möjligheter och begränsningar
I projektet kommer den praktiska träningen vid olika kurser på KAT att dokumenteras genom videofilmning, där filmerna senare analyseras av pedagogisk expertis och kirurger i samarbete.
– Förhoppningen är att projektet leder till vetenskapligt validerade och mer effektiva metoder för kirurgisk träning, och i förlängningen större säkerhet, minskat lidande och reducerade kostnader för kirurgiska vårdskador, säger Margareta Berg.
Projektet får 5,7 miljoner kronor ur Vetenskapsrådets utlysning inom utbildningsvetenskap, som ett av sex projekt vid Göteborgs universitet som får medel ur utlysningen.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM