Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Göteborgs universitet del av ny storsatsning på life science

22 oktober, 2020

LIFE SCIENCE. Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin, WCMTM, vid Göteborgs universitet har tilldelats ett fortsatt driftsstöd om 161 miljoner kronor samt ytterligare 68 miljoner kronor för rekryteringstjänster i datadriven life science av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Under 2014–2015 satsade Stiftelsen 850 miljoner kronor på uppbyggnaden av fyra Wallenbergcentrum för molekylär medicin, WCMM, i Lund, Göteborg, Linköping och Umeå. Målet var att förstärka life science-området i Sverige genom att utbilda framtidens forskare och forskningsledare och på så vis garantera hög standard i forskningen. Pengarna löper ut 2024, med det fortsatta driftstödet på totalt 600 miljoner kronor kan verksamheten nu fortsätta till 2028.

Stödet ingår i en nationell satsning på life science där Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse totalt satsar 3,7 miljarder kronor under tolv år, varav 3,1 miljarder är en riktad satsning på datadriven life science.

Gott betyg

Eva Wiberg. Foto: Johan Wingborg.

– Vi är väldigt stolta över det Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) på Göteborgs universitet åstadkommit så här långt. Att KAW så tydligt gör oss till en del av denna fortsatta kraftsamling inom life science, ser jag som ett gott betyg för centrumet som sådant, men också för våra starka forskningsmiljöer inom livsvetenskaper i ett bredare perspektiv, säger rektor Eva Wiberg.

Christina Jern. Foto: Cecilia Hedström.

– Det här är en tydlig signal om att vi jobbar i rätt riktning. WCMTM vid Göteborgs universitet tilldelas även fyra rekryteringstjänster inom områdena precisionsmedicin och diagnostik samt smittspridning och infektionsbiologi. Denna satsning förstärker kraftfullt våra möjligheter att skapa ny kunskap inom dessa högaktuella och kliniskt relevanta områden, säger Christina Jern, föreståndare för WCMTM.

Agneta Holmäng. Foto: Malin Arnesson.

– Vi är naturligtvis mycket glada och tacksamma över att denna viktiga satsning fortsätter i Göteborg. Vi ser fram emot möjligheten till en ännu mer långsiktig planering av satsningen nu när vi byggt upp en välfungerande infrastruktur med framstående rekryteringar till fakulteten, säger Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin, den medicinska fakulteten.

En nationell kraftsamling

WCMTM inrättades 2015 som en tioårig satsning vid Göteborgs universitet. Det finansieras av KAW, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och AstraZeneca, och är en del av en nationell kraftsamling som även innefattar Lunds universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet, de respektive hälso- och sjukvårdsregionerna och SciLifeLab i Stockholm/Uppsala.

Margit Mahlapuu. Foto: Fredrik Hjerling.

– En av våra styrkor med centrumet i Göteborg är att vi både har Sahlgrenska akademin och den Naturvetenskapliga fakulteten involverade, men också Västra Götalandsregionen och AstraZeneca, säger vice föreståndare Margit Mahlapuu.

Göran Hilmersson. Foto: Johan Wingborg.

– Jag är speciellt glad över att denna mycket stora satsning även omfattar grundforskning inom i stort sett alla områden inom naturvetenskap och medicin. Satsningen förstärker ytterligare de områden inom fakulteten där vi redan har världsledande forskning och unika masterprogram, säger Naturvetenskapliga fakultetens dekan Göran Hilmersson.

Tjugo grupper inom WCMTM

För närvarande söker tjugo forskargrupper inom WCMTM svar på några av de viktigaste frågorna inom metabolism, neurovetenskap, cancer, inflammation, degenerativa sjukdomar, genomik och life science-kemi. Varje grupp leds av en ung gruppledare som rekryterats till en karriärtjänst och som fått ett generöst startpaket i syfte att bygga upp en framgångsrik forskningsgrupp. Parallellt rekryteras forskande kliniker som får möjlighet att bedriva forskning på halvtid och därmed integreras både grundforskare och kliniska forskare inom centrat.

Satsning på datadriven life science

I KAW:s satsning ligger ett stort fokus på precisionsmedicin och diagnostik, smittspridning och infektionsbiologi, evolution och biodiversitet samt cell- och molekylärbiologi.

Databehandling och AI har en allt större betydelse för forskning och utveckling inom naturvetenskap och medicin. Samhällets försvar vid pandemier, där insamling och analys av stora mängder biologiska och medicinska data är oumbärligt för att följa smittspridning och för att ge politiker och myndigheter vetenskapligt grundade råd, är ett aktuellt exempel.

KAW:s satsning har som mål att säkerställa det framtida behovet av forskare inom datadriven life science både inom akademin och industrin. Totalt planeras rekrytering av 39 internationella toppforskare, en forskarskola för 260 doktorander/industridoktorander samt 210 postdoktortjänster nationellt.

Värd för programmet, som sträcker sig fram till 2032, är SciLifeLab i samverkan med Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Göteborgs, Lunds, Linköping och Umeå universitet samt de svenska forskningsuniversiteten.

De fyra Wallenbergcentrumen och SciLifeLab har sedan tidigare ett välutvecklat samarbete. Detta är formaliserat inom exempelvis NMMP – National Molecular Medicine Fellows Program.

Mer information:

  • https://kaw.wallenberg.org/press/37-miljarder-kronor-till-life-science-ny-forskningssatsning-av-knut-och-alice-wallenbergs
  • https://nmmp.se/
  • https://www.gu.se/en/molecular-translational-medicine

TEXT: MATTIAS LINDGREN

Av: Elin Lindström
Taggat med: externa bidrag, KAW, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Life Science, Unga forskare, Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor