Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Fyra forskare vid institutionen för medicin får bidrag från Forte

20 oktober, 2020

BIDRAG. Fyra forskare vid institutionen för medicin fick gehör för sina ansökningar till Forte, och får nu totalt nära 18 miljoner till sin forskning. Karl Bonander och Leo Stockfelt får båda juniorforskarbidrag, medan Damon Barret och Lotta Dellve får projektbidrag.

För Göteborgs universitet som helhet är det tio forskare som får totalt nära 44 miljoner kronor i forskningsbidrag från Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd), och av dessa är fyra verksamma vid institutionen för medicin.

Kan luftföroreningar orsaka kronisk njursjukdom?

Leo Stockfelt

Leo Stockfelt, forskare inom arbets- och miljömedicin, får ett juniorforskarbidrag på 3 860 000 kronor. Han forskar i flera projekt om hälsoeffekter av luftföroreningar och andra miljöfaktorer i flera kohorter, bland annat SCAPIS.

Projektet handlar om samband mellan exponering för partiklar och kronisk njursjukdom.

– Frågan är intressant eftersom flera studier har rapporterat att exponering för partikulära luftföroreningar vid bostaden ökar risken för kronisk njursjukdom, men det är inte visat i arbetsmiljö där exponeringen är mycket högre. Stöd finns även från djurexperiment. Tänkbara mekanismer är samma som för hjärt-kärlsjukdom: inflammation, skador i blodkärlsväggen och åderförkalkning, säger Leo Stockfelt.

Stor sjukdomsbörda

I tre olika kohorter, däribland Bygghälsokohorten och the Swedish CArdioPulmonary bioImage Study (SCAPIS), ska han undersöka om det finns en ökad risk för kronisk njursjukdom för människor som har hög exponering för luftföroreningar eller arbetar inom byggbranschen, där rök och damm medför exponering för partiklar.

– Frågan är viktig eftersom kronisk njursjukdom medför stor sjukdomsbörda i Sverige och globalt, och partikelexponering är en potentiell förebyggbar riskfaktor, säger Leo Stockfelt.

Giltiga registerdata

Carl Bonander

Även Carl Bonander, biträdande universitetslektor vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa får ett juniorforskarbidrag från Forte, på 5 650 000 kronor. Projektet utvecklar och tillämpar metoder som kan användas för att minska effekterna av selektivt deltagande i befolkningsstudier.

Även om forskare gör sitt bästa för att få en representativ avspegling av den befolkning de vill studera är deltagandefrekvensen i befolkningsstudier ofta låg – särskilt i grupper med sämre socioekonomisk status. Detta kan påverka studiens giltighet på flera olika sätt. Eftersom vissa grupper är underrepresenterade finns en risk att de skattningar som baseras på studieurvalet ger en skev bild av populationens hälsa. Selektivt deltagande kan också ge upphov till skensamband mellan exempelvis beteende och hälsa.

Hanteras i efterhand

Det går dock, under rätt förutsättningar, att hantera vissa av dessa problem i efterhand genom att inhämta data från den underliggande populationen, berättar Carl Bonander:

– I Sverige och i andra nordiska länder har vi en unik möjlighet att karaktärisera den underliggande populationens socioekonomi och hälsohistorik på ett sätt som möjliggör för statistisk korrigering av de problem som uppstår på grund av selektivt studiedeltagande.

Projektet är en fortsättning på ett tidigare Fortefinansierat projekt som leddes av Ulf Strömberg (Göteborgs universitet) i samarbete med Jonas Björk (Lunds universitet). Då utvecklades och tillämpades metoder för att minska effekterna av selektivt deltagande med hjälp av svenska registerdata. I detta består projekt kommer forskarna att utveckla denna typ av metoder vidare i samarbete med flera stora befolkningsbaserade forskningsprojekt, bland annat SCAPIS, STROKESTOP II och Malmö Kost Cancer, samt ett antal nystartade projekt med fokus på Covid-19.

– Vår förhoppning är att projektet kommer leda till nya insikter om hur registerdata kan användas för att studera och förbättra giltigheten i denna typ av studier, säger Carl Bonander.

Trygg och säker arbetsmiljö

Lotta Dellve

Lotta Dellve, professor vid institutionen för sociologi och arbetsvetskap och oavlönad docent vid institutionen för medicin, har tidigare, tillsammans med andra forskare, gjort studier som pekar på att allvarliga arbetsskador bedöms olika beroende på kön, födelseland, yrke och bransch. Hon får nu 3 830 000 kronor till ett projekt som kan bidra till att främja en trygg och säker arbetsmiljö, särskilt bland kvinnliga immigranter, som enligt internationella studier har högre risk att få arbetsskador.

– Vi vill undersöka mekanismer bakom hur skillnader i exponering uppstår i arbetslivet och hur de kan förebyggas i mans- och kvinnodominerade arbeten med låga utbildningskrav. Fokus är på utmattning, belastningsbesvär och smitta. Vi kommer använda registerdata, fokusgruppintervjuer och texter i arbetsskadeanmälningar, berättar Lotta Dellve.

Bedömning av arbetsskada

Forskarna ska också fördjupa sig i hur mönster av arbetsskador har utvecklats över tid, exempelvis vilka normer och föreställningar om ansvar, arbetets innehåll och skador märks i bedömningarna av vad som förstås, kommuniceras och godkänns som arbetsskada.

– Vi kommer också analysera vilka riktlinjer som har konstruerats i organisationen och hur förhåller arbetstagare sig till dessa, säger Lotta Dellve.

Ny kunskap om unga som injicerar

Damon Barrett

Forskaren Damon Barrett vid avdelningen för Samhällsmedicin och folkhälsa beviljas 4 340 000 kronor för projektet ”Intravenöst narkotikamissbruk bland minderåriga och barnets bästa: livsupplevelser, stöd och politiska ramar i höginkomstländer”.

– Ungefär 11.3 miljoner människor runt om i världen injicerar droger men inom den här populationen är injicering bland personer under 18 år en ”blind spot” i forskning, politik och praktik, säger Damon Barrett.

– Vår förhoppning är att studiens resultat ska kasta nytt ljus på unga intravenösa droganvändares livssituation och vårdbehov, säger Damon Barrett.

Med hjälp av en mixed methods-studie där kvantitativa och kvalitativa metoder, såväl som jämförande juridisk och policyanalys integreras, ska projektet identifiera utmaningar och bästa praxis i tre europeiska höginkomstländer – Sverige, Schweiz, och Wales. Länderna har liknande socioekonomiska miljöer men olika lagar och policy. Ett av studiens mål är att öppna upp möjligheten för att förbättra både policy och praktik in dessa tre länder men även att ta fram överförbara lärdomar för andra länder.

Här kan du läsa hela listan med de beviljade bidragen från FORTE: https://forte.se/app/uploads/2020/10/arliga-oppna-utlysningen-2020-10-01-tgl.pdf

TEXT: JENNY MEYER / ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, Externa forskningsanslag, Forte, institutionen för medicin

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor