Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Anpassade festligheter för årets sommarforskande läkarstudenter

12 oktober, 2020 Kommentera

STUDENT. 2020 kunde ytterligare 54 läkarstudenter sommarforska på Sahlgrenska akademin, tack vare Helen von Sydows och Oscar von Sydows engagemang för att stimulera forskningsintresset bland blivande läkare. Årets diplomceremoni blev ett anpassat drop-in för studenter och handledare.

Helen von Sydow, Agneta Holmäng och Oscar von Sydow.

En av de första att dyka upp i sällskapsrum Birgit Thilander var dekan Agneta Holmäng, som personligen ville tacka Helen och Oscar von Sydow för deras engagemang:

– Under de år som gått har vi kunnat se hur betydelsefullt det är för studenterna att få möjlighet att själva arbeta med forskning, och den möjligheten är vi mycket tacksamma för. Det visar sig genom ökat intresse längs hela kedjan: studenter, amanuenser och doktorander.

För tre år sedan utsågs både Helen och Oscar von Sydow till hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin för sitt engagemang och dess betydelse för fakultetens utbildning och forskning.

Över 500 läkarstudenter

Sommarforskarstipendierna finansieras sedan 2003 genom stiftelsen Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond och Stiftelsen Erik och Lily Philipsons minnesfond. De studenter som får gehör för sina ansökningar får 20 000 kronor varderas, så att de kan forska inom någon av Sahlgrenska akademins forskargrupper under åtta veckor. Sedan starten har nu över 500 läkarstudenter kunnat testa forskning med stöd av stipendierna.

Läser alla ansökningar

– Det var riktigt många bra ansökningar i år, konstaterar Helen von Sydow.
Hon är legitimerad läkare, och läser och bedömer alla ansökningar från studenterna själv. Mia Ericson, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Rikard Zeilon, utbildningshandläggare på Sahlgrenska akademins kansli, bistår i handläggningen av stipendierna.

– Ibland är studenter oroliga för att de misslyckats, för att de inte har några forskningsresultat att redovisa i sin slutrapport. Jag brukar lugna dem med att misslyckanden är vanliga inom forskningen, och att man lär sig mycket bara av att kunna följa i arbetet i laboratoriet, säger Helen von Sydow.

Inspirerande möten

Efter sina åtta veckor med forskningsarbete lämnar studenterna in en rapport till stiftelserna, och får sitt diplom vid en ceremoni. Det är ett tillfälle som uppskattas av både studenter, handledare och paret von Sydow:

– Det är verkligen kul att träffa studenterna och höra mer om vad de har gjort under sin forskningstid. Det är de som är framtiden, och det är inspirerande att träffa alla fantastiska studenter, säger Oscar von Sydow.

Rouslan Nabo tar emot sitt diplom, och berättar om den forskning han varit med och utfört under sommaren.

Spännande grundforskning

Under eftermiddagen droppade studenter och handledare in allt eftersom. När studenterna kort berättat om av vad de arbetat med under sin sommarforskning fick de sina diplom och fika.

Rouslan Nabo, som läser nionde terminen på läkarprogrammet, kunde i somras arbeta i Marianne Quiding-Järbrinks grupp, med T-celler i en modell med celler från blodkärlens vägg:

– Jag tycker det är spännande med grundforskning, men vi glider ifrån det under de mer kliniska terminerna, säger han, och berättar att han kommer att genomföra sitt examensarbete inom samma projekt.

Michelle Schultz och handledaren Tao Jin.

Fin överblick

Michelle Schultz har fullföljt sitt första år av läkarprogrammet, och spenderade i somras några veckor i Tao Jins laboratorium på Mikrobiologen. Projektet handlar om septisk artrit, som innebär att bakterier infekterat en led, vilket ger smärta och svullnad. Hon har hanterat forskningsdata från studier i en musmodell i olika datorprogram.

– Jag fick en fin överblick över hela forskningsprocessen, eftersom jag fick hoppa in med doktorander och postdocs i gruppen och få insyn i deras arbete.

Hon kommer att fortsätta arbeta med projektet, och Tao Jin tror att det om några månader också kan leda till en publicering:

– Det är fantastiskt att se en student få mersmak för forskningen. Stipendiet lockar studenter att testa forskning, och det behövs verkligen, säger han.

Mirella Wictoran och handledaren Kai Knudsen.

Uppföljning efter GHB

Mirella Wictoran läser termin nio på läkarprogrammet. Kai Knudsen, docent och expert inom akuta förgiftningar, är handledare för hennes exjobb som i stort sett redan är klart. Under sommaren har hon förberett nästa studie, där de ska följa upp personer som vårdats sedan de tagit GHB.

– Vi vill se hur det går för dem på längre sikt, fem år efter att de vårdats för akut GHB-förgiftning. Vi vill undersöka om de behövt fler vårdtillfällen efter att de skrevs ut, om de fortfarande lever, och vad som orsakat dödsfallet för dem som avlidit, säger Mirella Wictoran, som gärna vill fortsätta forska när hon tagit läkarexamen.

– För andra droger, exempelvis marijuana, kan psykoser flera år senare orsaka exempelvis självmord och fallolyckor, och vi vill se hur vanligt detta är efter GHB-användning, tillägger Kai Knudsen.

TEXT & FOTO: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: läkarprogrammet, sommarforskning, Stiftelsen Erik och Lily Philipsons minnesfond, stiftelsen Fru Mary von Sydow född Wijk donationsfond, student

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Julia Morud Lekholm: Learning and complex behaviours using 302 neurons

  • Webinar 15:00-16:00, Thursday April 15.
  • Link to Zoom webinar.

Engineering Health, April 13-14.

Last day to register is April 9, 2021.

Forskarsnabben – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Universitetets coronarelaterade information på medarbetarportalen

Här hittar du uppdaterad information om hur universitetet hanterar konsekvenser av covid-19.

Distansundervisning – inspiration och stöd genom webbinarier med PIL-enheten

Det finns många chanser att delta i zoom-webbinarier om distansundervisning. De listas i högerspalten på PIL-enhetens web.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café & restaurang Anatomen (tillfälligt stängd)

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan lunchservering

Lustgården på Änggårdsbacken (tillfälligt stängd)

Café Anne Dahl (tillfälligt stängd)

Fler nyheter

Ökad hjärtsvikt och stroke hos män före 40 

8 april, 2021

NY STUDIE. Hjärtsvikt och stroke är ovanliga diagnoser bland yngre, men de ökar nu tydligt hos män som ännu inte fyllt 40, visar en studie från Gö … [Read More...]

Ingmar Skoog är Årets senior

7 april, 2021

UTMÄRKELSE. Professor Ingmar Skoog har röstats fram till Årets senior. Utmärkelsen delas ut av tidningen Senioren, och ska gå till någon som medve … [Read More...]

Kostnaden för livmodertransplantation beräknad 

7 april, 2021

NY STUDIE. Den uppmärksammade svenska forskningen kring livmodertransplantationer har tagit ett nytt steg – på området hälsoekonomi. För första gå … [Read More...]

Kejsarsnittföddas tarmmikrobiota kommer i kapp 

1 april, 2021

NY STUDIE. Barn som föds med kejsarsnitt har en torftigare uppsättning bakterier i tarmen, men vid 3-5 års ålder är de i stort sett i kapp sina jä … [Read More...]

Med proteiner som nycklar till SARS-CoV-2 – så har vi lärt oss mer om viruset

30 mars, 2021

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Under den pågående covid-19-pandemin har förståelsen för virusets proteiner varit en central del i forskningen om SA … [Read More...]

Vetenskapsfestivalen närmar sig – Akademiliv listar några höjdpunkter ur programmet

30 mars, 2021

SAMVERKAN. Årets Vetenskapsfestival sker helt digitalt mellan den 12 och den 18 april. Akademiliv har valt ut några av årets hö … [Read More...]

Engineering Health – ett digitalt smörgåsbord med ny teknik för hälsa

30 mars, 2021

​KONFERENS. Kost och tarmhälsa, antibiotikaresistens, handtransplantation, smarta textilier, 3D-printing, digital hälsa och VR för psyk … [Read More...]

Cancerfonden finansierar två sexåriga forskartjänster vid Sahlgrenska akademin

29 mars, 2021

  BIDRAG. Emma Hansson, adjungerad professor i plastikkirurgi, och George Birchenough, biträdande universitetslektor i molekylär medicin, … [Read More...]

Ingen ökning av tjock- eller ändtarmscancer efter fetmakirurgi 

26 mars, 2021

NY STUDIE. Risken för tjock- eller ändtarmscancer ökar inte efter fetmakirurgi, visar en studie från Göteborgs universitet. Resultaten väntas få b … [Read More...]

Bättre återhämtning för vältränade efter kirurgi

25 mars, 2021

AVHANDLING. Personer som regelbundet är fysiskt aktiva återhämtar sig bättre efter kirurgi för tjock- eller ändtarmscancer. Att börja träna först … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström Claessen är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen