BIDRAG. Magnus Simrén, professor i medicinsk gastroenterologi vid institutionen för medicin, får nio miljoner kronor i forskningsbidrag från Familjen Erling-Perssons Stiftelse. Forskningsprojektet handlar om en nyupptäckt bakterieinfektion, som kastar nytt ljus på folksjukdomen IBS.
Forskargruppen ska undersöka kopplingen mellan födointag och en bakterieinfektion som nyligen upptäckts i tarmen hos IBS-patienter med diarrésymtom, så kallad Brachyspira-infektion.
– Anslaget gör det möjligt för oss att undersöka betydelsen av Brachyspira-infektionen för symtom på IBS och om andra faktorer i tarmen är viktiga i relation till infektionen, säger Magnus Simrén.
Forskargruppens hypotes är att bakterieinfektionen påverkar hur känsliga vi är för olika födoämnen och man hoppas kunna identifiera egenskaper hos en undergrupp av IBS-patienter med symtom på Brachyspira. Resultatet kan potentiellt vara av stor betydelse för att lösa gåtan bakom allvarliga livsmedelsrelaterade symtom bland IBS-patienter.
– Förhoppningen är att studien ska leda till avsevärt förbättrade behandlingsalternativ för denna grupp av IBS-patienter, säger Magnus Simrén.
Ur ett samhällsperspektiv menar forskargruppen också att projektet kan leda till betydande kostnadsbesparingar för samhället, detta genom minskad symtombörda, ökad arbetsproduktivitet och minskad sjukvårdskonsumtion.
FAKTA:
Projekt: Irritable bowel syndrome (IBS): A disorder caused by microbes, leading to loss of tolerance to dietary antigens?
Finansiär: Familjen Erling-Perssons Stiftelse: http://familjenerlingperssonsstiftelse.seStorlek: Nio miljoner kronor fördelat på tre år
TEXT: JENNY MEYER