UTBILDNING. Pandemin till trots lyckades akademin och vården med gemensamma krafter hitta platser för verksamhetsförlagd utbildning till nästan alla studenter i våras. Och efter sin VFU var studenterna minst lika nöjda som de brukar vara. Det visar resultaten från Sahlgrenska Universitetssjukhusets återkommande utvärderingsenkät.
I våras stängdes de avdelningar som vårdade covidpatienter för verksamhetsförlagd utbildning. Många planerade VFU-platser behövdes då ersättas, och eftersom avdelningar med kort varsel kunde ändra status till en covidavdelning uppstod flera fall där studenter akut stod utan VFU-plats. Ett välfungerande samarbete på ledningsnivå, bland annat med dagliga avstämningar mellan vicedekan Silvana Naredi och FoUU-chef Diana Swolin Eide, gav goda förutsättningar för att VFU-frågan ändå gick att lösa. Den solidariska attityden bland medarbetare på SU var också helt avgörande för att nya VFU-platser kunde skapas.
Välvilja bland personalen
– Det är trångt på SU när det gäller verksamhetsförlagd utbildning redan från början, och om man ber en avdelning ta emot en extra student är det vanligtvis sällan de ser möjlighet till det. Men i den extraordinära situationen i våras mobiliserade medarbetare sin välvilja och öppnade dörren där den annars hade varit stängd, säger Helena Backlund Wasling, som kombinerar sin tjänst som forskare på institutionen för neurovetenskap och fysiologi med uppdraget som studierektor för akademiska vårdutbildningar på Sahlgrenska Universitetssjukshuset.
Minst lika nöjda i år
När resultaten från vårens VFU-enkät skulle sammanställas förväntade Helena Backlund Wasling sig att studenternas bild skulle vara något mindre positiv än vanligt, men till hennes förvåning var studenterna nu till och med var något mer nöjda än enkäten brukar visa. Skillnaden är dock inte statistiskt säkerställd.
- 99 procent svarade att de upplevde bemötandet av sin handledare som bra eller mycket bra, jämfört med förra årets 96 procent.
- 99 procent upplevde att bemötandet generellt på avdelningen eller enheten varit bra eller mycket bra, jämfört med förra årets 96 procent.
- 94 procent svarade att de i hög eller mycket hög grad skulle rekommendera sin VFU-placering till andra studenter, jämfört med förra årets 89 procent.
- 96,5 procent var överlag ganska nöjd eller mycket nöjd med sin VFU-placering, jämfört med förra årets 92 procent.
Måna om studenterna
– SU lägger stor vikt vid att studenter ska trivas under sin VFU, och handledare är måna om att se och respektera studenterna. Vi behöver ju studenterna, framförallt när de är färdigutbildade, men även under deras VFU kan de vara ett par välkomna extrahänder. Kanske sattes det på sin spets under våren, funderar Helena Backlund Wasling.
Enkäten riktas mot studenter på akademiska vårdutbildningar som gjort verksamhetsförlagd utbildning inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och används efter varje avslutad period av VFU. Studenter från nästan alla utbildningsprogram finns bland de svarande. Läkarstudenternas VFU samordnas inte genom kontoret för akademiska vårdutbildningar på SU, och ingår därför inte i utvärderingen.
Antal svarande var 173, vilket i likhet med många andra enkäter innebär en ganska låg svarsfrekvens.
– Sannolikt kände de studenter som var extra nöjda med sin VFU-placering ett större behov av att svara på enkäten, men jag skulle också tro att detsamma gäller för de studenter som var minst nöjda, tror Helena Backlund Wasling.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM