BIDRAG. Johan Ringlander, doktorand inom virologi, får drygt en miljon kronor från AFA Försäkring till en studie om covid-19 inom äldrevården i Göteborg. Tillsammans med sin forskarkollegor ska han undersöka virus- och antikroppsprover från personal som själva upplever sig vara friska, och från personal som stannar hemma från arbetet med symtom.
Många som smittas av SARS-Cov-2 får knappt några symtom, eller mycket milda sådana. Eftersom personalen på äldreboenden arbetar mycket nära de äldre kan studien bidra till säkrare arbetsrutiner under den fortsatta pandemin och vid framtida smittspridning.
Snabba och billiga tester
Personal på äldreboende har för studien fått svara på frågor om sina arbetsvillkor, sina möjligheter att använda skyddsutrustning och de symtom de upplever. Dessa svar ska nu jämföras med resultaten från laboratoriets analyser:
– I studien använder vi flera olika diagnostiska tester. Vi vill ta reda på om även mycket snabba tester, som används lokalt, kan vara användbara. Om personal på äldreboende kunde testas mer regelbundet med billiga och snabba metoder, exempelvis innan de går på ett arbetspass, skulle man kanske kunna förhindra smittspridning.
Forskargruppen kommer även att sekvensera virusets arvsmassa för att få en detaljerad bild över hur viruset har spridits. Johans handledare är professor Magnus Lindh, och i projektet ingår också distriktsläkaren Christian Vergara, som har stor erfarenhet av äldreomsorg, läkaren Julia Widström, som studerar smittspridning på Virologen, och Maria Jivegård, ST-läkare i infektionsmedicin.
Från hepatit till covid
Johan Ringlanders doktorandprojekt handlar om hepatit B, men han fick byta fokus när pandemin var ett faktum.
– Vi har redan samlat in mycket prover under våren och sommaren, vilket fungerat bra tack vare ett mycket gott samarbete med personalen på äldreboendena. Till och med ledig personal har kommit in för att hjälpa oss!
De viktigaste analyserna för studien utförs på Mikrobiologen, där personalen varit överbelastad under våren och sommaren. Att smittan nu minskat innebär att analyserna kan utföras snabbare, utan att belasta laboratoriet lika mycket. Nu har pandemin glädjande nog dämpats, vilket dock inte påverkar projektet nämnvärt. Studien undersöker nämligen också förekomsten av antikroppar mot Sars-CoV-2 bland personalen.
– Sannolikt får vi framöver leva med att Sars-CoV-2 finns i samhället men med en låg smittspridning. Det kommer fortsatt vara extremt viktigt att vi inte får in viruset på äldreboenden, vilket lokalt kan skapa allvarliga utbrott och konsekvenser.
Mindre smittspridning i äldreomsorg
Mycket tyder på att äldreomsorgen under pandemin blivit bättre på att skydda de äldre och att medvetenheten kring smitta har ökat. Andra virussjukdomar, som vinterkräksjuka och influensa, har fått en betydligt mindre spridning än tidigare. Slutsatserna från studien kommer förhoppningsvis kunna användas för att minska framtida smittspridning.
– Samma eller liknande metoder som vi undersöker för att stoppa covid-19, kan även användas mot andra virus. Inte minst undersöker vi också personalens arbetsvillkor och hur dessa påverkar risken för smittspridning, en fråga som aktualiserats under pandemin men som kommer vara mycket viktigt även i framtiden, säger Johan Ringlander.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM