UTBILDNING. När terminen startar kommer undervisning som måste genomföras på plats kunna ske i fakultetens lokaler. Både lärare och studenter har då ansvar för att undvika trängsel. All teoretisk undervisning kommer dock att fortsätta ges digitalt även i höst.
Sahlgrenska akademin fortsätter följa riktlinjer och beslut från Folkhälsomyndigheten och rektor för att minska smittspridningen.
Hållbart och långsiktigt
Före semestern tog den snabba omställningen till distansundervisning mycket kraft från fakultetens lärare. När nu även höstterminen kommer att präglas av ett digitalt arbetssätt behöver undervisande personal landa i ett hållbart och långsiktigt förhållningssätt till de nya förutsättningarna.
– Vi är väldigt medvetna om hur trötta alla var efter vårterminen, och vi hoppas att semestern gett nya krafter. Vi tror vi kan dra nytta av de rutiner, arbetssätt och goda idéer som etablerades av lärarlagen i våras, och att det kan mildra arbetsbördan den närmsta tiden, säger Silvana Naredi, vicedekan för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå.
Hon fortsätter:
– Mitt i den här jobbiga perioden kan vi konstatera att det är mycket som visat sig fungera väldigt bra och som vi kommer kunna ta med oss när smittspridningen gått över. Jag tror att den kreativitet vi nu ser från lärare kommer att fortsätta lyfta vår pedagogik under lång tid framöver.
Stort lokalpussel
Även nu i höst kommer all teoretisk undervisning att ske digitalt, men en del laborationer, andra praktiska moment och vissa examinationer kommer att genomföras på campus. Genom hårda prioriteringar har alla utbildningar identifierat de moment som inte kan genomföras digitalt. Fakulteten har pusslat med alla tillgängliga lokaler för att schemaläggningen av den fysiska undervisningen på campus ska gå att genomföras med avstånd. Betydligt färre personer tillåts vistas i lokalerna. Markeringar kommer att ange var det går bra att sitta och även påminna om att hålla avstånd till andra människor. Studenterna har fått information om att bara uppehålla sig i lokalerna när undervisningen pågår, och de tilldelas särskilda in- och utgångar för att undvika trängsel i korridorerna.
Välkomnar nya studenter
– Alla lärare och studenter som kommer till campus måste förstås vara helt friska. Vi har skapat förutsättningar för att det ska vara glest i lokalerna, och både studenter och medarbetare ska ta personligt ansvar för hålla avstånd och undvika trängsel, säger Annelie Hyllner, utbildningschef på Sahlgrenska akademins kansli.
Förutom de praktiska moment som måste genomföras på plats ges också plats för vissa introducerande moment för nyantagna studenter i Sahlgrenska akademins lokaler.
– Vi vill att våra studenter ska känna sig välkomna och kunna skapa en samhörighet med sina kurskamrater. Det varierar mycket hur programmen löser fysiska träffar för de nya studenterna, men det kan exempelvis handla om uppgifter och moment som ska lösas i mindre grupper, säger Silvana Naredi.
Samråder med smittskyddet
Liksom tidigare sker de insatser fakulteten gör för att minska smittspridning inom utbildningen i samråd med smittskyddet i Västra Götaland och vårdhygien på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Göteborgs universitet har idag ingen generell rekommendation om användning av munskydd i lokalerna, utan överlåter till enskilda verksamheter att besluta om och när särskilda skydd ska användas. Sahlgrenska akademin har i samråd med smittskyddet i Västra Götaland och vårdhygien på Sahlgrenska universitetssjukhuset kommit fram till att munskydd eller visir ska användas för vissa undervisningsmoment där det inte går att hålla avstånd. Användningen av skyddsutrustningen blir då också en del av undervisningen i vårdhygien och en förberedelse inför studenternas verksamhetsförlagda utbildning, eftersom sådana skydd blivit betydligt vanligare inom vård och omsorg under pandemin.
– De signaler vi fått från Västra Götalandsregionen är att all planerad VFU kommer att kunna genomföras. I dagsläget har regionen inte några särskilda covid-avdelningar kvar, men vi måste naturligtvis vara beredda att anpassa oss om situationen förändras, säger Annelie Hyllner.
Även skrivsalen på Viktoriagatan öppnar igen, med begränsad kapacitet, vilket innebär att digitala salstentamen (DISA-tenta) kommer kunna genomföras på GU igen från den 1 september.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO EXTERIÖR: EMELIE ASPLUND