Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Magdalena Maszkowska är en av de 64 studenter som ska sommarforska på Sahlgrenska akademin i år, tack vara de fonder som ger möjlighet till sommarforskarstipendier. Foto: privat.

Nu får studenter från fler program möjlighet att sommarforska

16 juni, 2020

STUDENT. 64 studenter får i år sommarjobba som forskare på Sahlgrenska akademin, tack vare stipendier ur flera olika stiftelser. För första gången får nu studenter vid andra utbildningar än läkarprogrammet möjlighet att sommarforska, genom stipendier från Axel Lennart Larssons fond.

De senaste 15 åren har läkarstudenter vid Sahlgrenska akademin kunnat ansöka om stipendier för sommarforskning, och nu har över 600 studenter introducerats till forskning på detta sätt. Tidigare var det bara läkarstudenter som kunde söka stipendier för sommarforskning, genom stipendier ur de tre stiftelserna Stiftelsen Fru Mary von Sydows, Född Wijk, Donationsfond, Stiftelsen Erik & Lily Philipsons Minnesfond samt Aina (Ann) Wallströms och Mary-Ann Sjöbloms stiftelse för medicinsk forskning vid Göteborgs universitet. Från och med denna sommar kan dock även studenter från övriga utbildningar vid Sahlgrenska akademin söka stipendier via Axel Lennart Larssons Fond.

Lugnt och avslappnande

En av de studenter som ska ägna en del av sin sommar åt forskning är Magdalena Maszkowska, som just avslutat sin sjunde termin på läkarprogrammet. Hon har länge intresserat sig för de mekanismer som ligger bakom sjukdomar och för molekylära processer i människans hjärna. I sommar ska hon arbeta med en grupp på Medicinareberget som arbetar med magtarmhormoner och hur dessa påverkar intaget av alkohol och utvecklingen av beroendesjukdom.

Magdalena Maszkowska. Foto: privat.

– Jag känner en av doktoranderna i gruppen och jag hjälpte till med några experiment på fritiden. Jag tyckte att det var väldigt lugnt och avkopplande, så det kändes som en skön idé inför sommaren, säger Magdalena Maszkowska.

Nyfikna och intresserade

Hon kommer att lära sig en teknik kallad Western Blot och optimera parametrar för att upptäcka och mäta proteinnivåer i vävnad.

– Mitt försök en liten del av ett större projekt som handlar om hormonet amylin och dess roll vid beroendesjukdomar. Jag kommer att komplettera projektet med information om skillnader i uttryck för receptorn för hormonet amylin i möss, säger Magdalena Maszkowska.

Sommarforskningen ger en möjlighet för studenter att få insikt i hur forskning går till, menar Magda Maszkowskas handledare Elisabet Jerlhag Holm, docent i farmakologi:

Elisabet Jerlhag Holm. Foto: Elin Lindström.

– Vi har under åren haft goda erfarenheter av läkarstudenter i forskningen. De har varit nyfikna och intresserade av att lära sig mer. Det är också bra för vår grupp att få del av läkarstudenters mer kliniska aspekter.

Snabb utveckling

En annan läkarstudent som ska ägna en del av sin sommar åt sitt intresse forskning är Nohad El-manzalawy. Hon kom i kontakt med sin handledare, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, via Studenter i Forsknings handledarlista*.

Nohad El-manzalawy. Foto: privat.

– Rehabiliteringsmedicin och strokerehabilitering specifikt är ett stort fält som ständigt är under utveckligt särskilt i takt med teknikens utveckling vilket jag tyckte skulle vara spännande att få vara med och se på närmre håll. Efter en snabb genomgång av gruppens olika projekt kom jag snabbt i kontakt med doktorand Emma Kjörk. Hon hade ett projekt i uppstartsfas som jag tyckte lät väldigt intressant och där jag kände att jag kunde bidra. Därefter har jag blivit kvar!

Tänka i nya banor

I projektet ska Nohad El-manzalawy utvärdera en checklista för rehabilitering efter stroke i relation till särskilda boenden, och även identifiera vilka problem som var vanliga efter en stroke hos personer som bor på särskilda boende.

– Med den kunskapen kan man förhoppningsvis identifiera eventuella problemområden och kunna följa upp patienterna med mer riktade insatser. Dessutom är kunskapen kring patientföljsamhet och läkemedelsuppföljningar en viktig fråga när det gäller sekundärprevention och livskvalitet hos dessa patienter, säger Nohad El-manzalawy, som tycker att det som är mest stimulerande med forskningen är att få svar på frågor hon inte visste att hon hade:

– Ju mer jag lär mig desto fler dörrar öppnas för nya frågeställningar och funderingar. Att få medverka i forskning inspirerar mig och efter varje möte med min handledare så känner jag en kunskapstörst som väckts av diskussioner som har uppstått. Att man dessutom är runt så många som är otroligt duktiga inom ämnet bidrar ju stort till att man utvecklas och stimuleras till att tänka i banor man inte gjort förut.

Återkommande studenter

Även inom rehabiliteringsmedicin finns goda erfarenheter av studenter som kommit och sommarforskat, berättar Katharina Stibrant Sunnerhagen:

Katarina Stibrant Sunnerhagen. Foto: Cecilia Hedström.

– I något fall har det resulterat i att studenten har kommit tillbaka och gjort examensarbete hos oss. En student har också blivit doktorand hos oss.

Magdalena Maszkowskas sommarforskning finansieras av medel ur Stiftelsen Erik & Lily Philipsons Minnesfond. Nohad El-manzalawys sommarforskning finansieras med medel ur Stiftelsen Fru Mary von Sydows, Född Wijk, Donationsfond.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

Fotnot: Här kan du läsa mer om Studenter i Forskning (SiF) och skriva upp dig på handledarlistan: https://saks.gu.se/studiesocialt/sif

Av: Elin Lindström
Taggat med: sommarforskning, Studenter i forskning (SiF), Unga forskare

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor