Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Avhandlngen visar att 70-åringar som drabbats av depression känner stor misstro till hälso-och sjukvården när det gäller kunskap kring och behandling av depression.

Depression hos äldre kan kopplas till genusuttryck

9 juni, 2020

AVHANDLING. Depression har minskat över tid hos äldre kvinnor, men förekomsten är fortfarande nästan dubbelt så hög som hos äldre män. Skillnaden mellan män och kvinnor verkar vara kopplad till både biologiskt kön och genusuttryck. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet som undersökt förekomsten av depression hos 70-åringar.

I takt med att den förväntade livslängden ökar är depression hos den äldre befolkningen ett växande folkhälsoproblem. Avhandlingen visar att depressionsförekomsten hos 70-åringar har gått ner hos kvinnor men inte hos män, från mitten av 1970-talet till mitten av 2010-talet, men trots detta är alltså förekomsten fortfarande nästan dubbelt så hög hos kvinnor, jämfört med hos män.

Therese Rydberg Sterner. Foto: Ragnhild Larsson.

– Könsskillnaderna är välkända sedan länge, samtidigt som vi fortfarande inte vet hela förklaringen till varför det är så och framför allt inte när det gäller den äldre populationen, säger Therese Rydberg Sterner, disputerad på institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet.

Det är numera känt att orsakerna till depression består av en blandning av biologiska, psykologiska och sociala faktorer, men det saknas kunskap om hur genusrelaterade faktorer är kopplade till just könsskillnaden i depressionsförekomst.

Genusuttryck omfattar olika aspekter av femininitet, maskulinitet och androgynitet, som har mätts genom att deltagarna fått skatta könsstereotypa egenskaper hos sig själva på en skala mellan ett och sju. Ingen blir klassad som antingen maskulin eller feminin utan alla får en blandning av feminina och maskulina drag.

– Syftet är att nyansera könsskillnaden i depression, och undersöka om det finns någon effekt av vilket genusuttryck man har på depressionsförekomsten, oavsett biologiskt kön, säger Therese Rydberg Sterner.

Oklart om orsak och verkan

Avhandlingen visar att både män och kvinnor med högre nivå av femininitet hade en högre förekomst av depression. Det omvända hittades för maskulinitet och androgynitet, alltså att män och kvinnor med maskulint eller androgynt genusuttryck hade en lägre förekomst av depression.

– Eftersom vi har gjort en tvärsnittsstudie kan vi inte säga någonting om vad som är hönan och ägget för detta samband.

I en uppföljningsstudie håller Therese Rydberg Sterner på att samla in data om depression och genusuttryck på 70-årsgruppen som nu fyllt 75, för att ta reda på mer om sambandet.

– Vi kommer att kunna titta mer på vad som kommer först. Är det depressionen som påverkar hur man uttrycker sig och är, eller är det genusuttrycket i sig som påverkar risken för symtom, eller hur mycket man upplever och pratar om sina symtom?

Baserat på tidigare forskning är en av forskarnas hypoteser att femininitet skulle kunna vara kopplat till en högre benägenhet att kommunicera kring sitt mående, jämfört med maskulinitet, men även att vissa av de könsstereotypa egenskaperna i sig, till exempel problemlösningsförmåga, logiskt tänkande, självsäkerhet eller ängslighet, skulle kunna vara risk- eller skyddande faktorer för depression.

Misstro till vården

Den kvalitativa delen av avhandlingen, som bygger på fokusgruppsintervjuer, visar att 70-åringarna som drabbats av depression känner stor misstro till hälso-och sjukvården när det gäller kunskap kring och behandling av depression. Det finns inte tid för det existentiella samtalet i vården vare sig före, under eller efter behandlingen.

– De intervjuade känner sig inte sedda och lyssnade på av hälso-och sjukvården under tiden för hjälpsökande och behandling av depression. De skulle vilja ha mer kommunikation och information om sin sjukdomsbild, få mer information om möjliga behandlingsalternativ och biverkningar och mer information om vad de själva kan göra för att undvika att insjukna på nytt.

Therese Rydberg Sterner hoppas att hennes resultat ska användas för att
fortsätta problematisera könsskillnaderna i depression och att ge depression hos äldre personer en större plats i forskarsamhället så att det går att hitta fler förebyggande metoder.

– Det är också viktigt att poängtera att depressionsförekomsten i populationen går att påverka. Annars hade vi inte sett att den ändrade sig över tid, säger hon.

Avhandlingen bygger på den senaste undersökningen av 70-åringar som gjordes i H70-studien 2014-2016 liksom depressionsförekomsten hos tidigare 70-årsgrupper.

Titel: Depression among Swedish 70-year-olds. Sex differences from a gender perspective; http://hdl.handle.net/2077/63277

TEXT OCH PORTRÄTTFOTO: RAGNHILD LARSSON

Av: Elin Lindström
Taggat med: AgeCap (Centre for Ageing and Health), äldre, äldreforskning, avhandling, depression, genusperspektiv, H70-studien, institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Björn Burmann: Biological solution NMR: From structure and dynamics towards cell biology

  • Webinar 15:00-16:00, Thursday March 4.
  • Link to Zoom webinar.

Engineering Health, April 13-14.

Program and registration now available for Engineering Heath, held as a digital event April 13-14, 2021.

Forskarsnabben – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag. I år startar Forskarsnabben 27 januari.

Universitetets coronarelaterade information på medarbetarportalen

Här hittar du uppdaterad information om hur universitetet hanterar konsekvenser av covid-19.

Distansundervisning – inspiration och stöd genom webbinarier med PIL-enheten

Det finns många chanser att delta i zoom-webbinarier om distansundervisning. De listas i högerspalten på PIL-enhetens web.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café & restaurang Anatomen (tillfälligt stängd)

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan lunchservering

Lustgården på Änggårdsbacken (tillfälligt stängd)

Café Anne Dahl (tillfälligt stängd)

Fler nyheter

Topprankning för odontologin i Göteborg

4 mars, 2021

RANKNING. Göteborgs universitet tar topplaceringen inom odontologi i årets upplaga av QS World University Rankings by Subject. Det är de äm … [Read More...]

De forskar för en bättre tillvaro för utsatta kvinnor 

4 mars, 2021

FORSKNING. Hur kommer det sig att många kvinnor som utsatts för allvarliga övergrepp i barndomen ändå klarar att uppleva ett välbefinnande i vuxen … [Read More...]

Unik klinisk studie inleds – kan ge ökad överlevnad vid malignt melanom

2 mars, 2021

KLINISK FORSKNING. Sex universitetssjukhus i Sverige börjar nu ta in patienter i en unik randomiserad studie som förhoppningsvis kan ge bättre ch … [Read More...]

H70-studierna får fortsättning tack vare finansiering från Familjen Kamprads stiftelse

1 mars, 2021

BIDRAG. Länge var det oklart när H70-studierna skulle kunna fortsätta med en nästa kohort, 50-talisterna. Genom ett bidrag på tio miljoner kronor … [Read More...]

Agneta Holmäng: ”OligoNova Hub blir ett stort lyft”

1 mars, 2021

KRÖNIKA. Inom kort har det gått ett helt år sedan vi började anpassa verksamheten för att minska smittspridningen i samhället, skriver dekan Agnet … [Read More...]

Göteborgs universitet nytt nav för utveckling av framtidens läkemedel

1 mars, 2021

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Under senare år har tekniker utvecklats för att behandla sjukdomar med så kallade oligonukleotid-läkemedel, baser … [Read More...]

Terapeutiska oligonukleotider – så funkar det

1 mars, 2021

FORSKNING SOM PÅVERKAR. Vi står i början av en revolution, som kommer förändra sättet som läkemedel utvecklas. De första terapeutiska oligonu … [Read More...]

Mer hjärt-kärlsjukdom och högre dödstal med snabba kolhydrater 

26 februari, 2021

NY STUDIE. En diet med hög andel snabba kolhydrater kan kopplas till ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och förtida död. Det framgår av en omfatta … [Read More...]

Snart öppnar stora ALF-omgången – få svar på dina frågor på webinariet den 15 mars

26 februari, 2021

ALF-MEDEL. Fram till 1 juni kommer du kunna skicka in din ansökan om ALF-medel. Nu bjuder Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska … [Read More...]

Socioekonomi och hjärtkärlsjukdom bland dem som bor nära järnväg

25 februari, 2021

BIDRAG. Natalia Caldeira Loss Vincens, postdoktor inom Arbets- och miljömedicin, får tre miljoner kronor från Formas i projektbidrag för forskare … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström Claessen är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen